Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Codruta <a...@softhome.net>
Data: Joi, 8 Mai 2003, 9:12
Subiect: @ Fw: [Mediu] RM
Original Message -----
From: Lucian Branea

O comisie parlamentara a inceput analiza proiectului de la Rosia Montana

ALBA IULIA, 7 mai (MEDIAFAX) - Comisia parlamentara care analizeaza proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation privind exploatarea zacamintului auro-argintifer din zona si-a inceput, miercuri, activitatea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In prima parte a zilei, membrii comisiei s-au intilnit cu reprezentantii administratiei publice locale si au discutat despre impactul pe care l-ar avea proiectul asupra localnicilor, din punct de vedere economic si social, dupa care au participat, la Centrul de Informare de la Rosia Montana, la prezentarea proiectului, care a fost facuta de conducerea societatii, precum si de specialistii ei. Discutiile s-au axat, in mare parte, pe tema unei eventuale poluari in zona.

Presedintele comisiei parlamentare, Alexandru Sassu, a declarat ca parlamentarii vor incerca sa isi formeze o opinie unitara fata de proiect, urmind sa se intilneasca cu toate partile implicate.

La rindul sau, senatorul PSD Cornel Filipescu a spus ca, personal, crede ca investitia ar trebui realizata, deoarece nu exista alte perspective pentru localnici.

Comisia doreste sa analizeze atit proiectul de investitii, cit si impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra mediului inconjurator si asupra vietii locuitorilor zonei. De asemenea, comisia va analiza si argumentele pe care opozantii proiectului le aduc impotriva investitiei companiei romano-canadiene. La sfirsitul lunii, comisia parlamentara va prezenta intr-o sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului un raport asupra analizei pe care o vor face la Rosia Montana.

Pe de alta parte, presedintele Academiei Romane, EugenSimion, a declarat, miercuri, in cadrul unei intilniri paralele la Cimpeni, ca riscurile pe care le presupune proiectul sint mult mai mari decit beneficiile. Academia Romana a propus doua solutii alternative pentru zona, respectiv transformarea ei intr-o rezervatie arheologica sau oprirea exploatarii miniere timp de 10 - 15 ani, pina la descoperirea unei alte metode de exploatare, fara cianuri. Eugen Simion si-a exprimat speranta ca academicienii se vor intilni cu membrii comisiei parlamentare, pentru a-si prezenta opiniile. Alexandru Sasu a spus ca parlamentarii se vor intilni cu siguranta cu reprezentantii Academiei Romane si ca aceasta institutie are un punct de vedere de care comisia va tine cont.

Statul roman - reprezentat prin Minvest Deva - s-a asociat cu compania canadiana Gabriel Resources in urma cu cinci ani si a format societatea mixta Rosia Montana-Gold Corporation SA, care are ca scop exploatarea rezervelor de aur si argint din zonaRosiaMontana in Muntii Apuseni.

Gabriel Resources a concesionat, in 1997, terenul pe care urmeaza sa amplaseze viitoarea exploatare contra sumei de trei milioane de dolari. Actionar majoritar este Gabriel Resources care detine 75% din capital, restul de 25% din actiuni reprezentind participatia Minvest Deva.

Potrivit unui studiu definitiv de fezabilitate realizat de Gabriel Resources la jumatatea anului 2001, investitiile initiale pentru acest proiect se ridica la aproximativ 295 de milioane de dolari. Minele de la Rosia Montana detin rezerve certe si probabile de peste 300de tone de aur si rezerve de argint ce depasesc 1.600 de tone.

Proiectul a stirnit proteste atit din partea organizatiilor pentru protectia mediului, cit si din partea oamenilor de cultura care au apreciat ca lucrarile vor distruge mostenirea arheologica a zonei.

Parlamentul a aprobat, in sedinta comuna, dupa o solicitare a premierului Adrian Nastase, infiintarea unei comisii speciale care sa analizeze proiectul de la Rosia Montana si sa depuna un raport in termen de doua luni.
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii METALIFERI  
Muntii METALIFERI - Rosia Montana  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Bucium-Sub Varful Detunata Goala-Mt. Mlaca-Varful Lacustelor-Platoul Carstic Ciumerna

 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii