Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Florin Stoican <f...@yahoo.com>
Data: Joi, 10 Sep 2009, 12:56
Subiect: Re: [a] Buila -Vanturarita
Buna ziua,
In primul and multumesc pt. apreciri.
Mai intai o precizare: nu eu sunt administratorul parcului, ci sunt doar un angajat al admnistratiei parcului, avand si responsabilitati pe linie de turism. Parcul este administrat de RNP Romsilva in parteneriat cu asociatia pe care o conduc.
In ceea e priveste problema ridicata, am mai discutat-o si explcatiile se gasesc pe pagina parcului: www.buila.ro
Traseele turistice din parc au urmatorul statut:
- sunt supuse legislatiei in domeniu: OUG 77/2003
- amenajarea si intretinerea lor este in atributia CJ Valcea prin Serviciul Public Salvamont Valcea
- administratia parcului colaboreaza cu Serviciul Public Salvamont Valcea si alte organizatii la intretinerea traseelor, avandu-se in vedere doua aspecte: siguranta turistilor si pastrarea scopului pentru care a fost declarat masivul parc national: conservarea biodiversitatii
- traseele sunt omologate de cate Ministerul Tursimului - certificatele de omologare si forma in care au fost omologate se gasesc pe pagina parcului, la sectiunea turism
- modificari/propuneri de noi trasee pot fi luate in considerare cu avizul Serviciului Public Salvamont Valcea, Ministerului Tursimului - pentru reomologare sau omologare de nou traseu si Administratiei parcului, in baza hoararii Consiliului Stiintific al acstuia.
Asta-i cadrul si alea legala de urmat.
Pana in prezent, era vorba de portiunea de traseu Vf. Vanturarita - Curmatura Oale. Aici, dat fiind caracterul dificil al traseului, problemele de orientare, impactul amenajarilor (acolo este una dintre cele mai valoroasa parti ale parcului dpdv stiintific) si nr. redus al doritorlor de a se aventura pe acest traseu, am ales varianta de a lasa traseul asa cum este (el a fost marcat in urma cu peste 20 ani insa fara a fi traseu turistic inclus in ghiduri sau harti sau omologat) si doritorii de aventura sunt rugati sa apeleze la reprezentanti ai administratiei parcului sau salvamontului pt. a parcuge aceasta portiune.
In ceea ce privste continuarea acestei portiuni, da, am fost pe acolo si va pot spne ca acea portinne este mlt mai salbatica si ar presupune interventii nejustificabile atat la amenajare (ar trebui taiata o carare prin jnepenis si alte zone cu vegetatie abundenta), cat si la intretinere si asigurarea sigurantei turistilor. Acea zona este zona de protectie stricta a parcului, care a fost protejata pana acum de catre natura si din cauza asta a ramas intacta.
Dezvoltarea turismul intr-un parc national nu trebuie privit ca un deziderat, poate suna ciudat si frustrant pt. unii cand din motive de conservare se interzice accesul intr-un anumit areal, dar desi ecoturismul este unul dintre obiectiele parcului, pe locul 1 amane totusi conservarea.
E usor sa marchezi/amenajezi un traseu, dar problemele ce urmeza sunt mult mai geu de gestionat, inclusiv responsabilitatea intretinerii traseelor, pastrarii locurilor nealterate si siguranta vizitatorilor.
Viziunea noastra vis-a-vis de turism o gasiti tot pe pagina parcului, la sectiunea turism, anume strategia turistica a parcului. Sunt multe de rezolvat prin aplicarea acesteia, lucruri care tin de infrastructua, amenajari, intretinere, educatie, constiinta, dar si de restrictii si masuri pt. pastrarea acestora.
Sunem de acord cu promovarea, suntem de acord cu dezvoltarea turismlui, dar nu peste tot si nu in orice conditii si cu orice sacrificii.
In esenta, orice propunere care vizeaza traseele turistice va fi analizata si cantarita de catre forurile competente (administratia parcului, Consiliul Stiintific, Salvamont etc.), urmand a fi pusa in pactica sau nu. Iar de ajutor pt. punerea lor in practica este nevoie, tinand cont de resursele limitate ale administratiei parcului. Tot ce s-a facut pana acum (remarcari, intretinere, amenajari, refugii, indicatoare, puncte de informare, adaposturi, spatii de campare si altele) s-a facut din proiecte de unde am obtinut bani pt. materiale si cu ajutorul a sute de voluntari care au pus umarul. Din pacate intretinerea acestora necesita resurse si efort ridicat, fiindca nu toti vizitatorii inteleg ca aceste amenajari sunt in folosul lor pt. a admira frumsetile unui parc. De asta e nevoie si de restrictii, bariere, paznici, jandarmi si amenzi. Acste lucruri supara pe unii, dar trebuie inteles faptul ca legile sunt pt. toti iar restrictiile nu pot fi aplicate
selectiv.
Toate cele bune!


*****************************************************************

Drd. Florin Stoican

Presedinte
ASOCIATIA KOGAYON
Adresa: 247115 Costesti, nr. 343, Jud. Valcea
Tel: 0723/071.648
Email: office@kogayon.ro
Web: www.kogayon.ro

Responsabil relatii cu comunitatile, educatie ecologica si turism
ADMINISTRATIA PARCULUI NATIONAL BUILA-VANTURARITA
Adresa: Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea
Tel/Fax: 0250/860.157
Email: florin@buila.ro
Web: www.buila.ro

--- On Thu, 9/10/09, Dorin Gherman <> wrote:

From: Dorin Gherman <>
Subject: [a] Buila -Vanturarita
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Date: Thursday, September 10, 2009, 9: 18 AM












Salut,

am scris de curand un mesaj d-lui Florin Stoican, administrat orul Parcului National Buila-Vanturarita, pe care vi-l trimit spre luare la cunostinta Dorin



Stimate Domnule Dr Stoican,

urmaresc cu atentie si apreciere activitatea Dvs, pt acel loc minunat care se numeste Culmea Buila- Vanturarita, care prin efortul Dvs a devenit arie protejata: Parc National. Este foarte bine, tinand cont de lipsa actuala de civilizatie a unei mari parti dintre romani. Sper ca in viitor, lucrurile sa se aseze pe un fagas normal si sa invatam cu toti sa ne pretuim pamantul pe care locuim. In acelasi timp nu consider ca, traseele montane trebuie sa fie batute in cuie, existand o dinamica si in acest domeniu. Consider utila prelungirea culmii si dincolo de Curmatura La Oale, peste Mt La Oale si in continuare pana la Cabana Cheia, evitandu-se intoarcerea pe acelasi traseu pe La Comarnice. Cu putine amenajari acest traseu ar fi o alternativa la varianta clasica. Cu tot respectul, nu pot fi de acord

cu sustineri de felul: ca traseele sunt stabilite si de neschimbat. A nu putea merge in continuare pe o culme clara, mi se pare un lucru de neinteles. Intreb: cine are dreptul sa mearga pana la Mt La Oale, sau acolo nu a calcat picior de om?! Dvs ati fost pe acolo?

Cu consideratie Dorin Gherman
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 [a] Buila -VanturaritaDorin Gherman10 Sep 2009
   Re: [a] Buila -VanturaritaFlorin Stoican10 Sep 2009


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii