Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: ognean dragos <o...@yahoo.co.uk>
Data: Vineri, 6 Nov 2009, 17:49
Subiect: [a] RT 2009 - Muntii Calimani (martie) si Rodnei (iulie)
Salutare tuturor,

Fac acest raport de tura cu gandul la clipele frumoase ce le-am petrecut alaturi de prietenii mei in acest an, in timpul drumetiilor la care am participat impreuna. Au fost multe, grele, dar si usoare, iar cele doua pe care le-am ales au fost cele mai frumoase.

28-29 martie - Toplita (La monument) - Poiana Puturosu - Vf. Retitis
Am plecat dis de dimineata, impreuna cu bunii mei prieteni Marius si Zsolt, in prima noastra tura mai serioasa pe schiuri. Marius si-a pus Dacia la bataie, el fiind sigurul posesor de autorism de "teren" din gasca. Pornim in viteza maxima catre Toplita, dar trebuie sa-i spunem "ho" imediat ce iesim din Reghin pe drumul catre Toplita. Incasam si o amenda pentru depasirea vitezei imediat dupa intrarea in Toplita, pe singura portiunde de drum fara gropi si reusim sa sarim in clapari la prima geana de lumina, langa schitul din apropierea Poienii Puturosu.
Peisajul e mirific, noaptea ninsese tare si zapada era numai buna. Asa a fost pana catre ora 10, cand vremea s-a incalzit brusc. Zapada s-a inmuiat si drumul a inceput sa fie tot mai greu din cauza zapezii tot mai grele, care se lipea cu incapatanare de pielile de foca. Pe la ora 1 era atat de cald ca puteam sa urcam fara probleme doar in tricou cu maneca scurta, insa tura a inceput sa semene a taraire. Apa curgea in mici paraiase pe suprafata stratului de zapada. Traversarea locurilor cu zapada mai adanca semana mai mult a schi nautic, decat a schi de tura.
Greul a trecut odata ce am urcat mai mult in incaltime si vremea s-a mai racit. Ajunsi langa lacul Iezer am data peste o trupa de secui veseli foc, care ne-au ademenit si pe noi sa luam si noi o gura din sticla de palinca pe care o aveau la ei: "Haide luati o gura si o sa va duceti pana sus ca rachetele!:) ". Aici am facut si primul nostru popas mai lung, asa ca am avut timp si pentru o panorama care arata cam asa:
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/calimani/1/html.html
Dupa ce am terminat cu panorama, ne-am luat bagajele in spate si nu ne-am oprit decat la statia meteo, unde am inoptat.
A doua zi de dimineata muntele ne-a oferit un peisaj de vis. Desi cerul era inorat, aerul era foarte curat si se putea vedea pana departe in toate directiile. Asa ca am infulecat rapid cateva ceva si am zbughit-o afara cu trepiedul si aparatul foto asa ca ne-am mai ales cu inca o panorama:
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/calimani/5/html.html.
Am mai zabovit 1-2 ore pe varful Retitis, dupa care ne-am pus schiurile in picioare si am pornit la drum. Drumul s-a desfasurat exact invers fata de ziua de dinainte, a inceput cu schi alpin si s-a terminat cu schi nautic. Toate evenimentele s-au derulat cu o viteza mult mai mare, coborarea durand cam o ora si jumatate fata de cele 7 ore care ni le-a luat urcarea.


21-26 Iunie - Creasta Muntilor Rodnei
Rodna - Lacul Lala - Lacul Cailor - La Carti - Vf. Pietrosu - Borsa

A fost una din cele mai frumoase ture din acest an. Desi a durat mai mult am facut-o intr-un ritm care ne-a permis sa ne "cascam" la tot ce ne-a putut oferi muntele, de la peisaje de vis pana la momente frumoase petrecute alaturi de prieteni.
Toata lumea s-a prezentat noaptea in gara mica din Tg.-Mures. In total suntem 8 oameni plini de bagaje. Ne urcam in trenul ce urmeaza sa ne duca pana in traditionalul loc de pierdere a timpului a fiecarui muresean ce se incumeta sa calatoreasca cu trenul: gara Deda. Nu ne-am speriat de conditiile oferite de CFR calatori si am atacat situatia cu cate o bere si multe povestiri.
A doua zi la ora 6 dimineata ne trezim in gara din Rodna si pornim la drum catre prima tinta pe care ne-am propus-o in aceas zi: lacul Lala. Urcam pe Valea Vinului, ucam in Saua Curatel si campam pe la ora 5 la langa lacul Lala. Profitam din plin de vreamea buna si facem 2 panorame de toata frumuseatea. Pantele abrupte ale muntilor erau rosii din cauza tufelor de afine inflorite.
Ziua urmatoare pornim la drum pe o ploaie marunta, care incepe sa se inteasca odata cu trecerea timpului. Ploaia mai slabeste in cateva momente in care putem admira muntii printre ferestrele aparute in nori. Potopul tine pana spre seara si se terimna odata ce trecem de varful Gargalau. Seara ne punem corturile langa lacul cailor, unde ne intalnim si cu 3 slovaci veniti sa perind muntii pe la noi prin tara. Sunt foarte incantati de ceea ce le ofera muntele si mai putin incantati de ce le ofera magazinele romanesti din zona, de unde nu au putut sa cumpere o harta turistica a muntilor Rodnei. Le-am dat unul din exemplarele pe care le aveam xeroxate de acasa, gest care i-a bucurat foarte tare.
A treia zi pornim la drum pe o caldura inabusitoare. Strabatem creasta pana la lacul La Carti, trecand peste varfurile Galatului si Negoiasa Mare. A fost o continuare a serii precendente, pe traseu intalnidu-ne doar cu grupuri de turisti slovaci, cehi si germani. Tuturor ne vine acelasi gand: "Ai nostri sunt jos, la gratar si bere. Macar de si-ar duce gunoiul acasa". Seara am mancat o mamaliga fiarta pe primus si am dat impreuna pe gat sticla de palinca, adusa de Zsolt, de care nu a suflat nici un cuvant pana in acea seara. Asadar, toata trupa a intrat s-a dus la culcare cu stomacul plin si cu spiritul vesel.
Ziua a patra dedicat-o "cuceririi" varfului Pietrosu, de pe care am coborat la cabana meteo insotiti la distanta de o marmota, locuitoare a vaii ce coboara catre lacul Iezer. Seara punem cortul langa cabana meteo si in dimineata urmatoare coboram la pas intins pana in Borsa.
Asta a fost cronologia in cuvinte a turei, care in imagini ar fi cam asa:

Ziua 1:
Saua Lala:
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/rodna/saualala/html.html
Spre Vf. Ineu:
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/rodna/catreineustanca/html.html

Ziua 2:
Dimineata la lacul Lala:
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/rodna/langalala/html.html
Spre vf. Garagalau
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/rodna/spregargalau/html.html
La cai
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/rodna/lacai/html.html

Ziua 3:
Pe drumul catre lacul La Carti
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/rodna/sprecarti/html.html

Ziua 4:
Vf. Pietrosu
http://www.reea-hosting.ro/clients/PanoVR/rodna/pietrosu1/html.html


Vinovati pentru imortalizarea peisajelor sunt Marius si Zsolt. Ei sunt cei care au facut pozele si le-au prelucrat lengandule in cadrul acestor panorame.

P. S.: Toate panoramele sunt stranse pe acesta pagina: ttp://vederi.inmures.ro/panorame/natura-si-peisaje.html si sunt insotite si de mici comentarii ale autorilor lor.

S-auzim numai de bine
Ognean Dragos
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI - C.F.R. Borsa  
Muntii RODNEI - Poiana Borsa  
Muntii RODNEI - Valea Lala  
Muntii RODNEI - Lacul Lala Mare  
Muntii RODNEI - Saua Curatel  
Muntii RODNEI - Valea Vinului  
Muntii RODNEI - Comuna Rodna  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Saua Gargalau  
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI - Statia Meteo  
Muntii RODNEI - Sub Varful Pietrosu  
Muntii RODNEI - Prelucile Gajei  
Muntii RODNEI - Sub Varful Ineu  
Muntii RODNEI - Sub Varful Gargalau  
Muntii RODNEI - Saua Galatului  
Muntii RODNEI - Varful Galatului  
Muntii CALIMAN - Valea Pietroasa  
Muntii CALIMAN - Mt. Cica Mica  
Muntii CALIMAN - Satul Calimanel  
Muntii CALIMAN - Ref. Puturosu  
Muntii CALIMAN - Varful Pietrele Rosii (1681)  
Muntii CALIMAN - Valea Deda  
Muntii CALIMAN - Orasul Deda  
Muntii CALIMAN - Poiana Puturosu  
Muntii CALIMAN - La Monument (dn 15 Toplita-borsec)  
Muntii CALIMAN - Varful Calimanul Cerbului  
Muntii CALIMAN - Varful Pietrosul  
Masivul IEZER-PAPUSA - Ref. Iezer  
Muntii RODNEI  
Muntii CALIMAN  
Masivul IEZER-PAPUSA  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii