Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: partheniu cezar <c...@yahoo.com>
Data: Marţi, 2 Feb 2010, 1:23
Subiect: [a] RT Traversarea Bucegilor 21-23.12.2009
RT Traversarea Bucegilor 21-23.12.2009

Colegi de tura: Dana, Radu, Cezar

Proaspat intors in tara, am lasat un we sa treaca si ne-am hotarat sa incercam o plimbare in vechii Bucegi. Planul intial era sa dormim doua nopti in Padina si sa ajungem pe muchia Doamnei cel putin pana la Cerdac. Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Ziua 1 - 21.12.2009

La 8.30 am plecat cu microbuzul C&I din Bucuresti spre Brasov/Sinaia. Soferul a mers repede si ne-a si distrat cu expresii faine (le spunea unor Matizuri: "hai mai si voi, gogonelelor!";). In doua ore ne-a lasat in gara din Sinaia (cca 10.30).
Aici ne gandim ca e prea scump sa urcam cu cabina si pornim pe jos spre gondola. Am urcat pe langa cabina urmarind indicatoarele pe strazi. Ajungem la Taverna Sarbului si trecem mai departe pana la capatul gondolei (cota 1000) si ne gandim ca nu e cazul sa dam 10 lei pt 400 m diferenta de nivel. Asa ca ne intoarcem la Taverna si pornim pe forestierul blocat de o bariera (12.40). Eu imi aduceam aminte de drumul prin Dichiu, dar uitasem ca nu e pe aici. Conform indicatiilor celor de la gondola, drumul asta ne-ar fi dus dupa vreo 4-5 km la drumul prin Dichiu.
Mergem noi pe drum pana pe la 14.00 si ne pierdem prin niste poieni cu alunecari de teren superbe. Pe mine ma apuca o durere de stomac si doar un Nospa ma calmeaza. Trebuie sa merg mai incet ca sa nu am surprize cu stomacul si intarziem destul de mult. Dupa ce ocolim o alunecare de teren argilos acum inghetat, Radu fiind inainte, gaseste o poteca de animale care urca pe muchia alunecarii. Hotaram sa urcam pe muchie in jurul orei 15.00 si pornim pe urmele salbaticiunilor. Poteca ne scoate intr-o partie offroad care ne urca la o serpentina a soselei. Aici eu as vrea sa urcam pe sosea fiindca nu stiam exact unde duce in sus. Urc dupa Radu si Dana pe partie si in curand se intuneca (cca 16.00). Rasuflam usurati totusi cand vedem statia de cabina de la 1400. Atat de putin sa fi facut in atat de mult timp?
Intram sa bem un ceai cald si aflam un numar de telefon de la Miorita. Sunam si cand aflam ca au locuri, decidem sa ramanem noaptea la 2000. Pe la 17.30 scoatem frontalele, ne echipam de vant si pornim spre Valea cu brazi pe partie. Aici iau o pauza si Dana cu Radu merg mai departe (fiindca ii luase frigul) pana la separarea drumurilor de iarna si vara. Ii ajung din urma si urcam pe drumul de iarna destul de inclinat. Gasim locuri cunoscute si trecem pe drumul de vara fiindca zapada era tasata si riscul de avalansa mic (-6 grade si constant sub 0; zapada putina). Continuam urcusul si la zonele de avalansa (inainte de unirea traseelor de vara si iarna) recomand cel putin 15-20 de metri intre noi pentru a evita orice risc. Trecem fara probleme si inainte de saua de sub Varful cu Dor, Radu porneste inainte fiindca ii era prea frig sa mearga in ritmul meu foarte incet.
Dana ramane cu mine si urcam incet. Deshidratarea si vantul ne face sa urcam destul de greu. Cam in jurul orei 20.00-20.15 ajungem pe platforma inghetata din fata cabanei. Intram, imi schimb tricoul ud, bem cate un ceai sau tuica fiarta (la alegere) si ne luam in primire camera (3 paturi, 40 ron/pat). Ne facem cate un masaj si pe la 22.00 adormim bustean.

Ziua 2 - 22.12.2009

Planul nostru s-a schimbat in functie de vreme. Din seara anterioara stoamcul meu cu probleme, ceata si vantul ne-au determinat sa renuntam la ideile noastre cu Saua Obarsiei, Batrana-Doamnele si Valea Obarsiei. Am stabilit sa coboram si sa ramanem seara la Padina. Viscolul ne-a mai tinut in cabana si la 12.00 abia am coborat cu bagajele in sala de mese si am predat cheia. Am mancat cate o ciorbita si cate o friptura si ne-am echipat de drum.
Abia ce am iesit si rafalele au sarit pe noi. Am urcat in pauzele de vant pana la statia de cabina si Radu vroia sa se intoarca in Bucuresti din pricina vremii capricioase. Eu vroiam sa mai mergem ca doar nu ne opreste pe noi un vant si zapada viscolita. Am hotarat cu totii sa pornim din loc si eu am stat in fata sa sap urme. Pe sub telescaun nu era zapada de schi (fata de 2008 cand am schiat la aceeasi data aici) si vantul m-a facut sa merg nonstop urmarind mereu sa am colegii in spate. La cabana Valea Dorului am facut o pauza de ceai sub sopronul de lemn. Cabana inchisa si neprimitoare a fost compensata de cainii care asteptau ceva de mancare de la noi. In zadar pentru ei! Peste un sfert de ora pornim pe BR pe vale. Sapam urme si mergem fara probleme pe firul vaii pana la intersectia de la capatul ei. Aici CR merge inainte spre Bolboci si BR dreapta spre Padina. Facem dreapta prin zapada viscolita in care ne afundam din cand in cand.
Aparatul foto incepe sa-mi faca figuri cu obiectivul si abia reusesc sa mai fac cateva poze in superba inserare de pe platou. Ajungem la forestierul de platou si se intuneca aproape total. Radu porneste mai departe pe BR spre Padina (16.20). Intram in padure si luna ne tine frontalele pe pauza. Padurea si lumina noptii ne conduc pana in valea Ialomitei un pic in nordul poienii cabanei (cca 18.30). Inainte de coborasul final, eu ma arunc pe spate in zapada pentru o pauza de 10 minute. Frumos e sa te simti in muntii de acasa sub cerul liber! Undeva inainte de ora 19.00 ajungem la Padina si dupa un pic de mustruluire (cica nu am anuntat ca venim, dar noi vorbisem cu Razvan cu o seara inainte), cabaniera ne-a incalzit o camera de 4 paturi si a ramas in sarcina noastra sa intretinem focul (nepriceputi cum suntem, dupa cateva brate de lemne s-a stins, insa caldura era suficienta in camera). Cam in jurul orei 22.00 am pus geana pe geana.

Ziua 3 - 23.12.2009

De data asta a fost o zi mai lunga decat celelalte. Ne-am trezit pe la 8.00 si destul de repede am pregatit bagajele si am coborat la masa. Am reusit sa ne miscam repede si sa rezolvam cu cazarea (15 ron) si restul cheltuielilor si la 09.30 am pornit spre saua Strunga. Visam traseul si n-a fost nici o problema de orientare. Totusi albul zapezii tari si gri-verdele copacilor ne-au tinut putin din drum. Urcam pe drumul forestier pana sub prima stana. Aici marcajul CR coboara in vale si apoi urca pe langa a doua stana. Hotarasc ca e mai safe si mai usor sa urmam forestierul dintre stana si Strunga (10.30). Urmam drumul pe marginea cu cea mai putina zapada si iesim curand deasupra celei de-a doua stane sub panta ce ne duce in strunga. De aici o simpla formalitate ne duce la refugiul de sub saua Strunga (cred ca e prima data cand Dana ajunge aici si ii place structura rezistenta a constructiei din lemn). Doar ca vantul vine de peste tot si in interior nu e
foarte cald. La 12.00 intram in refugiu si ne ia o ora sa topim zapada la prinus si sa facem 1.5 litri de ceai pentru mai departe.
La un ceas dupa miezul zilei, avem bagajele stranse si urcam cei cca 20-30 de metri pana in sa. Frigul (sub 0 grade) imi blocheaza aparatul foto si sunt destul de suparat pe acest lucru. Dupa sa, surpriza: zapada dispare vazand cu ochii si undeva pe la 1400 de metri nu mai avem deloc zapada). Coboram pe BR lasand in stanga CR pe valea Bangaleasa prin paraul Grohotisului. Pe aici traseul e nou pentru mine si proaspat pentru Dana si Radu care mersesera cu circa o luna inainte.
Coboram pe curba de nivel atenti totusi la niste limbi de gheata ce se scurg pe firele de apa. La cabana de vanatoare din poiana Gutanu, colegii de tura se simt acasa si ma iau dupa ei fara sa comentez. Observ si alte trasee care pleaca de aici. Mai jos de poiana e un indicator unde scrie Moeciu 2h 30 min pe TR. Pornim pe acest traseu care coboara destul de rapid prin padure si in vreo 35-40 de minute ajungem in valea Bangaleasa. Aici se intuneca si pornim in jos spre localitate. Eu am o basica ce nu-mi da pace si merg destul de greu. Simt ca basica de pe degetul mic de la piciorul stang s-a spart si roade carnea. Merg mai departe pana ce gasim niste case-pensiuni-hoteluri si la podul de acces catre ele opresc si-mi pun un plasture si fasa elastica sa-l tina. Un muncitor de la hotel de anunta spre bucuria noastra ca undeva pe la ora 17.15-17.30 pleaca un microbuz cu muncitori si ne poate duce pana in Rasnov sau Brasov.
Uf, ce usurare! Asteptam masina si soferul e atat de amabil ca ne duce pana in Bartolomeu in Bv. Luam un autobuz pana la gara (23 daca nu ma insel eu) si aici aflam ca peste vreo jumatate de ora-40 de minute pleaca un microbuz spre Bucuresti. Super!!! Ne urcam in microbuz si pe 22.00 suntem in Bucuresti si apoi fiecare acasa la el. Ne spunem "la revedere" pana la tura urmatoare peste cateva zile.

Pana la urma toate lucrurile au iesit bine si traversarea Bucegilor de la est la vest a fost mai placuta si mai diversa decat planul initial.
Cateva poze (din ce m-a lasat aparatul sa fac) gasiti mai jos.

Vreme faina si ture placute pe oriunde ati merge!
Cezar Partheniu

http://outdoors.webshots.com/album/576330614QXzywL
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Cabana Miorita (Cota 2000)  
Muntii BUCEGI - Cabana Cuibul Dorului  
Muntii BUCEGI - Cabana Bolboci  
Muntii BUCEGI - Mt. Padina Crucii  
Muntii BUCEGI - Cabana Cheia Risnoavei  
Muntii BUCEGI - Muchia Pietrei Arse  
Muntii BUCEGI - Valea Ialomitei  
Muntii BUCEGI - Podul Oprisului  
Muntii BUCEGI - Valea Doamnelor  
Muntii BUCEGI - Mt. Grohotisu  
Muntii BUCEGI - Poiana Gutanu  
Muntii BUCEGI - Cabana Padina  
Muntii BUCEGI - Sub Strungile Mari  
Muntii BUCEGI - Valea Izvorul Dorului  
Muntii BUCEGI - Cabana Varful Cu Dor  
Muntii BUCEGI - Sinaia  
Muntii BUCEGI - Sub Varful Strungile Mici  
Muntii BUCEGI - Refugiul si Saua Strunga  
Muntii BUCEGI - Varful Gutanu (2246)  
Muntii BUCEGI - Saua Batrana  
Muntii BUCEGI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii