Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: ARIN <a...@gmail.com>
Data: Duminică, 31 Iul 2011, 17:30
Subiect: [a] proiectul EDU-MONT - intalnirea finala
Buna, tuturor,


Incepand in 2009, dupa cum v-am povestit din cand in cand unora dintre voi, s-a desfasurat proiectul EDU-MONT (Education in Mountains - Mountains in Education), finantat de Comisia Europeana in programul Grundtvig, sub contractul 09-GRU-CLP-67-BR-RO; este vorba despre un proiect de educatie a adultilor. Ca paranteza, va multumesc acelora dintre voi care au completat chestionarul din proiect (in prezent v-ati adunat peste 200 persoane - periodic promit sa pun "rapoartele" generate de chestionar pe site).


In proiect au fost finantati, dintre cei 7 parteneri initiali, urmatorii: Asociatia ARIN (coordonator); Clubul Ecomontan Origini Verzi (Romania); KEK Kronos Ltd. (Grecia); Training 2000, Youth Europe Service (Italia).


Genul acesta de proiecte, dupa cum unii dintre voi stiu, se bazeaza mai mult pe schimbul de experianta dintre parteneri - iar despre "experientele" noastre vom mai povesti in viitor, pentru ca au fost foarte interesante. Cu atat mai mult cu cat, la fiecare deplasare in tarile partenerilor nostri, in afara de membrii organizatiei noastre, am luat si niste potentiali "beneficiari" cu noi, in general persoane active in comunitatile din care provin (in cazul acesta: din muntii Apuseni si Piatra Craiului).


Ultima intalnire din proiect a fost organizata in Romania de Asociatia ARIN si am sa va spun 2 - 3 vorbe despre ea.


Dupa cum stiti cu totii, de foarte multi ani, eu personal URASC pur si simplu reuniunile pe tema "combaterii saraciei" organizate in hoteluri de 5 stele! Cu banii pentru astfel de reuniuni poate fi facut fericit un intreg sat de munte, pe cel putin un an!!! Parerea mea e ca astfel de "reuniuni" ar trebui organizate prin satele din "zonele defavorizate" despre care se toooot vorbeste - nu in orase bogate, unde lumea ii da-nainte, cu sampanie si caviar >:)


Astfel incat, usor frustrata din cauza ca am avut impresia ca nu s-a inteles bine ce inseamna "lipsa accesului la educatie" in Romania, ce inseamna "lipsa resurselor", "izolare geografica" samd., un usor sadism s-a trezit in mine si, la intelegere cu celalalt partener roman (Origini Verzi) am ales pentru intalnire un loc'shor, "in the middle of nowhere", in Padurea Craiului (Muntii Apuseni), intr-un catun cu niste casute imprastiate pe dealuri, la o pensiune cat se poate de "traditionala" - ATAT de "traditionala" incat bucatareasa a disparut in ultimul moment, astfel incat a trebuit sa ne descurcam... cam cu voluntari;)) Locul este cunoscut de altfel de unii dintre voi, de cand am organizat acolo niste activitati, atat pe tema "afacerilor de mediu" cat si cu "ursuletii suparati";)


Spatiul de desfasurare a fost deci o casuta taraneasca "pe bune", renovata astfel incat sa pastreze aspectul traditional - si unde s-au desfasurat aproape toate activitatile. Gasiti filmulete cu acel loc atat pe blogul proiectului nostru (<http://edu-mont.blogspot.com/>;) cat si pe youtube (cautand dupa "arininfo";).


Este adevarat ca oaspetii nostri (exceptand YES, care au vrut sa stea cu noi, "in stil romanesc";) au dormit intr-o casa, ceva mai jos, cu camere in care au avut tot confortul unui hotel (baie, TV, baruletz - nu si internet, ca nici antene de telefonie nu prea sunt prin zona, semnal e numa' prin varful dealului - iar dimineata lapte proaspat muls, la micul-dejun) - dar tot adevarat este ca, pentru a ajunge acolo, au trebuit sa isi duca "cu propriile picioare" spre miezul noptii trollerele maaaari pe cca. 1 km de faneatza proaspat cosita, in panta - si, ca ghinionu', chiar cand au pornit intr-acolo, a inceput si o ploaie care a tinut FIX pana au ajuns ei la "hotel" >:).


Cu lumea astfel lamurita, ref. la "cum educi oamenii pe Internet cu niste power-points frumoase in conditiile in care nici telefon nu au - iar cel mai apropiat drum vag practicabil spre scoala se afla la peste 3 km" si "cum trezesti interesul pentru educatie in conditiile in care nici macar Salvarea nu are cum sa ajunga la tine in caz ca esti bolnav" - nu mai vorbesc de "cum iti faci aprovizionarea cu cele necesare", am putut definitiva niste lucruri care nu fusesera terminate in proiect, respectiv o serie de "ghiduri" pentru educatie pentru zonele de munte si alte materiale. "Ghidurile", in numar de 5, le gasiti in format pdf, deocamdata aici: http://docs.arin.ro/index.php? lg=ro_RO&p=content&CID=2&TID=22


Cu toata "izolarea" noastra (care a fost benefica pentru ritmul de lucru >:), am reusit, pe parcursul celor 3 zile, sa:

- luam contact cu comunitatea locala, in cadrul unei Conferinte organizate in colaborare cu Primaria comunei Rosia (NU este vorba despre Rosia Montana - ci despre o alta Rosie, cea de Bihor);

- vizitam niste ateliere traditionale, in aceeasi comuna - si sa vedem cum functioneaza o moara de apa, de tipul bine-cunoscut in Apuseni;

- avem o seara cu dansuri traditionale (comuna fiind bine-cunoscuta pentru acestea), in care copiii din sat i-au invatat pe oaspeti dansuri bihorene iar vice-primarul ne-a fost dubash, acompaniindu-si consateanul care canta la hidgheghe;

- vizitam Administratia Parcului Natural al Muntilor Apuseni, unde ni s-a facut o prezentare referitoare la Parc, problemele intampinate, initiative spre rezolvarea lor;

- vedem CE inseamna o "zona miniera dupa inchidere" - o vizita la Baita Plai, unde fusese inainte o voiaie exploatare miniera (4000 angajati, candva), fiind o experienta usor terifianta pentru invitatii nostri, din cauza a ceea ce au vazut acolo;

- vizitam Ghetarul de la Scarisoara, unde s-a putut testa cu succes starea drumurilor catre o "zona turistica", sa stie si oamenii a cum e cu "Carpathian Garden" >:))


Una peste alta, "experienta" partenerilor nostri din strainanate a fost FOARTE mult imbogatita - de acum incolo, sper eu, vor sti cu ADEVARAT ce inseamna "izolarea", "saracia" si "lipsa accesului la educatie" si diverse servicii de baza - astfel incat proiectele care vor mai aparea sa nu fie numai "de hartie" >:))

De altfel, propunerea a 2 dintre ei sa facem niste proiecte mai "targetate" pare a fi o dovada ca oamenii s-au simtit, in final, bine - si ca au inteles ceva;))


Pentru cei care vor dori in continuare sa ia legatura cu noi, pentru "activitati extra-proiect", exista, dupa cum v-am spus, blogul proiectului aici: http://edu-mont.blogspot.com/, precum si grupul de pe FaceBook, [EduMont]. De altfel, v-am promis ca voi reveni pe liste, din cand in cand, cu cate un mesaj referitor la ce am aflat / invatat in proiect;)


Dupa cum v-am spus, eu consider aceasta "aplicatie practica" pe care ARIN le-a pregatit-o partenerilor, deosebit de benefica - chit ca n-am aratat "Romania cosmetizata", macar ne-am simtit in final bine si... am avut o ocazie de "team-building", fie si la sfarsit de proiect. Vorba partenerilor greci: "we had forgotten what is to prepare your own meal, on barbecue, around the fire, with your friends";)


Multumim cu aceasta ocazie, urmatorilor:

- Comisiei Europene pentru ca a finantat un proiect frumos si din care am avut cu totii multe de invatat;

- Agentiei Nationale din Romania (http://www.llp-ro.ro/? d=46), care este un indrumator grijuliu pentru toate institutiile din Romania ce vor sa depuna / desfasoare proiecte frumoase si bune;)

- Primariei Rosia, pentru ospitalitatea deosebita aratata;

- angajatilor de la Parcul Natural al Muntilor Apuseni, pentru duminica sacrificata din timpul lor liber, pentru a ne ajuta sa organizam vizita la Scarisoara;

- membrilor Asociatiei Rosia Bihoreana, care ne-au fost alaturi cand am avut de rezolvat diverse probleme;

- membrilor Serviciului Salvamont din Baita care, de asemenea, ne-au fost alaturi cand am avut de rezolvat diverse probleme;

- partenerului "Origini Verzi", cu care am fost in rezonanta aproape permanent;

- membrilor "comunitatii Alpinet", care ne-au venit cu observatii, sugestii samd...;

- persoanelor care au completat chestionarul nostru.


Si, in general, tuturor iubitorilor de munte care au fost alaturi de noi - si carora speram sa le fim mai utili, pe masura ce experienta noastra se imbunatateste;)


Codruta Nedelcu

... si echipa ARIN;)


---
In loc sa dati la Stat 2% din impozitul Dvs., de ce nu i-ati redirectiona pentru salvarea padurilor?
Detalii cont: www.arin.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii