Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Adrian Simionas adrian_simionas@yahoo.com [alpinet2k] <a...@yahoogroups.com>
Data: Miercuri, 23 Sep 2015, 12:50
Subiect: Re: [a] Caprele negre din Romania, in pericol!
"tinerea sub real control a efectivelor de lup si de ras in zonele caprelor negre, fiindca nu se poate concepe conservarea rationala a unor efective normale ale speciei prada (capra neagra), in conditiile interzicerii impuscarii pradatorilor (lup si ras);"

WTF?!? As putea sa jur ca articolul e scris de un vanator care s-a saturat sa vaneze capre negre si acum vrea sa vaneze rasi si lupi.

--------------------------------------------
On Wed, 9/23/15, Romeo Popoiu ro_mi_ke@yahoo.com [alpinet2k] <alpinet2k@yahoogroups.com> wrote:

Subject: [a] Caprele negre din Romania, in pericol!
To: "alpinet2k@yahoogroups.com" <alpinet2k@yahoogroups.com>
Date: Wednesday, September 23, 2015, 9: 29 AM

http://www.animalzoo.ro/caprele-negre-din-romania-in-pericol/

Iau articolul "cu sare si piper", dar semne ca asta au mai
fost.
Ceva-ceva o fi.
Si, ma intreb eu, atunci pentru ce am mai infiintat parcuri
nationale si
rezervatii, pentru ce platim agenti, rangeri si directori si
alti
asemenea sinecuristi?
Doar ca sa dea OK-ul la asfaltat muntii si sa imi taie bilet
daca umblu
pe poteca pe unde ma plimbam liber acum 20 de ani?

Altfel, bafta voua,
Romeo
------------------------------------

------------------------------------

-------
Redirectare 2% din impozit catre Alpinet:
http://www.alpinet.org/doilasuta
-------
Grupul Alpinet pe linkedin.com: http://www.linkedin.com/e/gis/25818/219FAB093CB7
si pe Twitter: http://www.twitter.com/alpinet
------------------------------------

Yahoo Groups Links


alpinet2k-fullfeatured@yahoogroups.com
------------------------------------
Posted by: Adrian Simionas <adrian_simionas@yahoo.com>
------------------------------------

-------
Redirectare 2% din impozit catre Alpinet:
http://www.alpinet.org/doilasuta
-------
Grupul Alpinet pe linkedin.com: http://www.linkedin.com/e/gis/25818/219FAB093CB7
si pe Twitter: http://www.twitter.com/alpinet
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.

Alte mesaje din aceeași discuție:
SubiectAutorData
 [a] Caprele negre din Romania, in pericol!Romeo Popoiu...23 Sep 2015
   Re: [a] Caprele negre din Romania, in pericol!Adrian Simionas...23 Sep 2015

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Voineasa-Gura Minailesii-Poiana La Lacut-La Covee-Virful Baltac-Saua Runculet-Casele Oancei-Virful Minaileasa Mica-Virful Minaileasa Mare
Traseu: accesibil, dificil iarna (neindicat) Marcaj: nemarcat, parțial bandă roșie Durata: 5-6 oreAscensiunea Vîrfului Mînaileasa Mare se poate face urmînd acest drum de culme, care în prima porțiune oferă priveliști largi. Poteca începe tot la podul de la Gura Mînăilesii (ramificația șoselelor), pe malul vestic al pîrîului. Chiar de la pod poteca urcă în serpentine mici spinarea pietroasă a culmii dintre pîrîul Mînăileasa și Lotru. Spre Lotru, panta e mult mai abruptă și versantul este împădurit. Ceva mai sus, urcușul devine mai lejer și după cca 10 minute întîlnim o bifurcație. Putem urma oricare din cele două poteci - cea din stînga este de fapt un vechi drum de tractor, căci ele se vor reuni mult mai sus, dar ne vom înscrie pe cea din dreapta, ce se menține chiar pe culme și după cca 20 minute de la plecare vom ieși într-o largă poiană (,,la Lăcuț"), unde se află sălașe pentru vite.

Urcăm ușor pe culme ajungînd la o casă situată chiar lîngă potecă (stînga), la altitudinea de 870 m. Poteca se continuă acum pe fața sudică a culmii (se poate scurta în serpentine mici, dispuse chiar pe culme), trece pe sub linia de înaltă tensiune Ciungetu-Vidra, apoi urcă spre culme în direcția nord. Sus, pe muchie (,,la Covee"), se ramifică o potecă spre dreapta ce conduce la sălașele unor localnici de pe Runculețul Mic. Noi vom păstra poteca de pe culme, care, trecînd Vîrful Baltac (1071 m), prin sud, ne scoate într-o mică șa. Continuăm apoi să urcăm pe culmea prelungită, avînd în dreapta, spre nord, bazinul pîrîului Vrabiei, izvorul principal al Pîrîului lui Bută. Trecem din nou pe sub linia de înaltă tensiune după care poteca se dispune pe fața sudică a culmii, în urcuș ușor, ajungînd în Șaua Runculeț. (Aici întîlnim marcajul bandă roșie).

Dacă dorim să urcăm pe creștetul vîrfului Runculeț, vom părăsi temporar poteca urcînd direct pe culme pînă intrăm în pădure și întîlnim un drum de tractor ce vine din nord, din bazinul Pîrîului lui Bută, unde se fac exploatări forestiere. Acest drum de tractor ne va scoate la poiana de pe fața sudică a Vîrfului Runculeț unde se află stîna Biței. Poteca trece pe la sud de vîrf, apoi coboară ușor către Șaua Runculeț, reunindu-se cu cea care vine de pe fața sudică.

In șa întîlnim iarăși linia de înaltă tensiune, care trece definitiv pe versantul nnrdic, împădurit, al culmii. De aici se desprinde o potecă ce se îndreaptă spre colonia minerilor de la Cataracte, trecînd prin Padina Ursului. Din acest punct vom începe urcușul culmii pe muchie, avînd în dreapta (nord) pădurea mare, iar în stînga (sud) o tăietură de pădure. Poteca e firavă în acest sector, dar ne călăuzim după liziera pădurii pînă mai sus, unde intrăm în pădurea mare. Aici poteca e mai largă, dar urcușul mai greu. Sporadic se vede și vechiul marcaj, bandă roșie, dar vom căuta în zadar semnele următoare, căci nu mai există.

Pentru o bună orientare, trebuie să ne menținem pe culme. Poteca urcă prin pădurea de fag, întîlnim un sector cu arbori căzuți, care ne obligă să-i ocolim cu grijă spre a nu pierde poteca. Apoi ieșim într-o poieniță cu iarbă mătăsoasă și ne menținem pe marginea ei nordică. Depășim poienița și urcăm în serpentine ușoare prin pădurea în care încep să apară din ce în ce mai des coniferele. Treptat, urcușul se domolește și în sud, printre brazi, observăm deschiderea spre munții de dincolo de valea Mînăilesii. În acest sector versantul sudic al abrupt și dacă ne abatem prin rariște puțin spre sud' vom observa serpentinele drumului ce ur-ca pe valea Mînăileasa spre Vidra. La picioarele noastre se observă stîncării în care se află bîrloguri ale urșilor.

Poteca ocolește în continuare prin sud un vîrf aplatizat a cărui baliză se pierde printre brazi. De aici vom coborî ușor spre o șa largă ce adăpostește poiana de la Casele Oancei (1 661 m). Poiana este însă compromisă de tufele de ștevie și urzici. Trecem pe lîngă o stînă părăsită care putrezește încet în umezeala pădurii. Din șa privirea răzbate spre nord pînă la Vîrful Balindru Mare și la izvoarele Balindrului. Către sud se ivesc vîrfurile Fratoșteanu Mare, Repezi și Culmea Părăginosului, iar în depărtare pantele nordice ale Vîrfului Ursu din Munții Căpățînii.

In continuare, urcăm ușor prin pădurea de molid pînă spre un vîrf aflat la sud de culme, apoi ajungem la o poiană alungită în direcția de mers aflată la sud de un mic vîrf (1762 m). Mai departe, coborîm ușor pe poteca largă și ocolim prin sud un vîrf de 1750 m altitudine, după care urcăm prin rariștea de molid. Drumul va ieși în golul de munte de la marginea estică a Vîrfului Mînăileasa Mică. În poiană ne permitem un răgaz pentru popas în care admirăm spre sud silueta semeață a Vîrfului Nedeia (2130 m).

Poteca se ramifică. Cea din dreapta se îndreaptă spre stîna Mînăileasa, aflată la izvoarele pîrîului Șteflea. Poteca din stînga ocolește prin sud Vîrful Mînăileasa Mică, îndreptîndu-se spre Curmătura Vidruței. Noi ne vom îndrepta direct spre Vîrful Mînăileasa Mică (1845 m) unde apar și cîteva stîncării, apoi coborîm în șaua nordică ce îl desparte de Vîrful Mînăileasa Mare. Pînă pe vîrful Mînăileasa Mare vom urca fața sa sudică, acoperită de o frumoasă pajiște subalpină. Pe vîrf vom avea prilejul să admirăm culmile din sectorul înalt al Munților Lotrului aflate la nord.


 Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii