Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: hermannstadt <h...@gmx.net>
Data: Joi, 3 Iul 2003, 11:55
Subiect: @ Atentie la serpi
Personal consider ca seringa de aspiratie a veninului si solutia de hipermanganat
sint absolut necesare in aceste cazuri... mi se pare cel putin
riscant sa sfatuiesti sa fie supt veninul cu gura (chiar daca saliva
neutralizeaza veninul)... a fost muscat cineva de un sarpe veninos?... cum a
actionat si care au fost urmarile, cum a trecut peste necaz?...


MONITORUL DE SIBIU:

Atentie la serpi
http://brasov-monitorul.ro/sibiu/html/index_rubrica_local.php3#200

In judetul Sibiu nu exista nici o fiola de ser antiviperin
Doctorii spun ca in caz de nevoie apeleaza la alte centre medicale din tara

Vestea ca un aradean a fost la un pas de moarte dupa ce a fost muscat de o vipera nu a avut darul de-a alarma lumea medicala. Internat de urgenta la Spitalul Judetean Arad, a asteptat mai bine de patru ore pentru a primi dozele necesare supravietuirii. Serul antiviperin a sosit cu masina, de la Oradea si Tg. Mures. In cazul unui pacient muscat de un sarpe veninos, Spitalul Clinic Judetean Sibiu va depune aceleasi eforturi pentru a-i salva viata. Nu are in dotare nici macar o doza. La Spitalul Clinic Judetean Sibiu nu exista ser antiviperin. Daca o persoana este muscata de un sarpe veninos, medicii de la Urgenta sint nevoiti sa solicite antidotul de la Bucuresti, Cluj sau Tirgu Mures. Directia de Sanatate Publica Sibiu (DSP) dispune de o singura astfel de fiola, insa termenul de valabilitate este depasit de mai mult timp. "Directia nu trebuie sa tina ser antiviperin, pentru ca acest lucru intra in obligatiile unui spital, deoarece serul e in scop terapeutic. Noi avem o fiola!
in frigider, dar este expirata. In caz de urgenta putem solocita Ministerului Sanatatii ser si de la centru ni se va spune care este cel mai apropiat spital care ne poate trimite", ne-a declarat doctor Dorina Pacuraru, din cadrul DSP Sibiu. De 20 de ani Doctor Carmen Natea, purtatorul de cuvint al Spitalului Clinic Judetean, afirma ca in ultimul an, la Sibiu, nu a fost inregistrat nici un caz care se necesite ser. "A fost un barbat din Gura Riului muscat luna trecuta de un sarpe, dar nu era veninos. Daca aveam nevoie de ser antiviperin ceream ajutorul colegilor nostri din alte centre medicale universitare", spune dr. Natea. Angajatii de la farmacia spitalului public afirma ca, in ultimii 20 de ani, nu au avut asemenea ser. Spun ca antiviperinul trebuie importat, ceea ce inseamna ca e foarte scump si in plus valabilitatea lui expira in scurt timp, chiar daca e tinut in conditii optime. CASETA Masuri de prim ajutor Durerea cauzata de muscatura serpilor veninosi este puternica!
, permanenta si insuportabila, fiind cauzata de patrunderea veninului
in organism. Daca muscatura a avut loc la un deget, in scurt timp edemul se poate raspindi pe toata mina sau tot piciorul. In caz de muscatura, se interzice categoric: - aplicarea garoului la mina sau picior. Tesuturile edematiate pot sa acopere total garoul, fiind foarte greu de scos, chiar si in spital. - folosirea alcoolului. Nu distruge veninul, dar favorizeaza retinerea lui in singe, creier si tesutul nervos. - arderea locului muscaturii cu un obiect incandescent (incalzit pina la inrosire). Poate ajuta numai la muscaturile superficiale, dar sarpele introduce veninul adinc in tesuturi. Arsura puternica de la asemenea obiecte se poate infecta si se trateaza timp indelungat. Ce trebuie facut - Se suge puternic veninul (cu tot cu singe) din rana muscaturii si se scuipa imediat jos. Este riscant pentru salvator numai daca are rani mici in gura sau patologii ale gingiilor. - Se da de baut cit mai multe lichide nealcoolice, pentru intensificarea diurezei. - Se administreaza!
medicamente analgetice si calmante (analgina si valeriana). - Se trece la imobilizarea membrului muscat, cu fisii late de tifon sau pinza - Se recomanda repaos total, internarea de urgenta la spital.

Ovidiu Adrian BOIA


friendly,
radu serban--
www.smartsb.ro
www.cercetasii.tk www.scout.ro/sibiu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 @ Atentie la serpihermannstadt3 Iul 2003
   Re: @ Atentie la serpiCLUBUL DE...3 Iul 2003
   Re: @ Atentie la serpiCornel Cuciureanu3 Iul 2003
   Re: @ Atentie la serpiHoria Prodan4 Iul 2003
     RE: @ Atentie la serpiDaniel Humelnicu4 Iul 2003
   @ Re: Atentie la serpiClaudiu Petrina4 Iul 2003
     Re: @ Re: Atentie la serpiCodruta4 Iul 2003
     Re: @ Re: Atentie la serpihermannstadt4 Iul 2003
       @ Re: Atentie la serpiTitus_Hen4 Iul 2003


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii