Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: HERMANNSTADT <r...@alpinet.org>
Data: Miercuri, 6 Aug 2003, 7:29
Subiect: @ Fwd: 15281/12 June 2003/Mircea Marian Ordean
This is a forwarded message
From: Dorin Gherman <gherman33@yahoo.com>
To: alpinet2k-owner@yahoogroups.com
Date: Tuesday, August 5, 2003, 9: 35: 33 PM
Subject: 15281/12 June 2003/Mircea Marian Ordean

===8<==============Original message text===============
Doresc sa pun un in lista un "mesaj" legat de pozitia 15281/12 Iunie 2003 (Mircea Marian Ordean). Se pare ca "grupul" ma refuza; sau nu stiu eu cum sa procedez?
Va transmit in attachment mesajul.
Va multumesc. Cu stima,
Dorin Gherman

Mesaj catre cei care, cu sau fara voia lor, au luat cunostinta de "VECHILE OBSESII" ale lui Mircea Marian Ordean.
Pe Nae Moldovan l-am cunoscut in drumurile mele prin Bucegi pe la sfarsitul anului 1996. Sub aspectul lui nonconformist cu o palarie de paie in cap si imbracat cu un echipament care nu era "ultimul racnet" se ascundea un mare iubitor si cunoscator al muntelui. Apoi, din alte surse, am aflat ca aveam in fata un mare alpinist care a efectuat trasee de toate dificultatile in Bucegi, Piatra Craiului, Bicaz, Retezat, Fagaras si in Caucaz. A practicat alpinismul de performanta intre anii 1961-1975. Cei care au avut placerea si onoarea sa faca drumetii cu N. M. au gasit in acel om linistit si bland un lider de necontestat. Nu am auzit sa fi avut vreo discutie, cat de cat conflictuala, cu cineva pentru simplul si omenescul motiv ca nu stia sa se certe. Sunt uimit de afirmatia lui M. M. O. cand referindu-se la N. Moldoveanu il defineste ca pe un "nene crunt"!
Intr-una din drumetiile pe care le-am facut i-am relevat situatia Braielor care inconjoara abruptul Bucegilor: exista un lant de braie incepand cu Valea lui Carp si terminand cu Valea Bucsoiului. Daca nu ar exista doua discontinuitati:
- intre Piciorul Pietrei Arse si Drumul Urlatorilor si
- de la Portita pana in Valea Alba
ar exista un lant continuu de braie.
Plecand de la aceasta constatare N. M. s-a pus pe treaba si a cercetat in amanunt aceasta zona. Rezultatele activitatii sale au fost sintetizate in articolul "Traversare inedita" din colectia Muntii Carpati nr. 14/1999 precum si in brosura "Un buchet de trasee in Bucegi" - editata postum.
Este vorba in principal de continuarea drumului de la Portita Caraimanului deasupra Poienii Mari din Valea Seaca pe Creasta Picaturii pana la Cruce. Este un traseu pe care l-a efectuat de mai multe ori cu un mare numar de turisti de pregatire medie. Pentru o mai buna orientare N. M. a marcat de unul singur acest traseu, a montat doua balustrade in locurile pe care le-a considerat mai expuse si in plus, a marcat intrarile in Valcelul Mortului, Hornurile Vaii Seci si Spalatura Vaii Seci. Subliniez faptul ca aceste marcaje au fost facute din Poiana Mare si nu de la Portita asa incat afirmatia lui M. M. O. cum ca prin aceasta s-a deschis accesul cetelor de "potecari" (ce expresie blamanta la adresa acelor drumeti care merg de obicei pe drumuri cunoscute) este lipsita de suport real. In dorinta de a realiza un Brau al Caraimanului intre Valea Jepilor si Valea Alba N. Moldovean a marcat si continuarea traseului Creasta Picaturii-Valea Alba. Fac observatia ca acesta portiune este mai
dificila necesitand utilizarea unor procedee specifice. Am convingerea ca daca ar fi avut timpul necesar N. M. ar fi realizat acest brau pe care l-ar fi dotat si cu elementele de asigurare necesare pentru a evita orice pericol. Din pacate, o moarte timpurie, urmare a a unei boli neiertatoare l-a impiedicat sa duca la bun sfarsit aceasta actiune.
In ceea ce priveste a doua discontinuitate intre Piciorul Pietrei Arse si Drumul Urlatorilor in urma drumetiilor pe care le-am intreprins intre anii 2000-2002 cu gandul la Marele disparut am ajuns la urmatoarele constatari:
- exista o brana destul de bine conturata intre Piciorul Pietrei Arse pana la firul principal al Vaii Babei Mari (denumita de unii Baba dintre Babe!), care trece deasupra Valcelului Pietrei Arse si a unor fire secundare ale Babei Mari.
- exista in continuare o brana neclara datorita multelor poteci si intreruperi care traverseaza Baba Mare, Urlatoarea Mare si coboara pe sub Peretele Urlatorilor terminandu-se in Drumul Urlatorilor la Mese. Aceasta portiune este mai usor de recunoscut mergand in sens invers.
Traseul Piciorul Petrei Arse, Brana Babelor, Valea Babei Mari cu urcarea pe fir pana in dreptul Stadionului sau cu iesire in Platou prin Plaiul Patinului sunt drumuri deosebit de pitoresti mai ales in partea lor a doua si care nu pun decat mici probleme de orientare.
As dori sa aduc cateva clarificari in legatura cu afirmatiile lui M. M. O.
- acesta sustine ca Ana Chitoran i-a declarat ca N. M. a facut aceste marcaje pentru a i se imortaliza numele - gen traseul Anghelide. Pe langa minciuna sfruntata (Ana Chitoran nu a spus niciodata asa) aceasta afirmatie este plina de necuvinta: denumirea de Anghelide s-a facut dupa moartea tragica in Piatra Craiului a cunoscutului alpinist
- N. M. nu a afirmat niciodata ca traseele lui sunt premiere (acestea fiind indeobste cunoscute alpinistilor) ci se referea la o traversare inedita
- in ce ma priveste, nu am marcat cu vopsea nici-un traseu in nici-un masiv si nici nu am indemnat pe nimeni sa o faca considerand ca nu am calificarea necesara. Daca aceasta ultima afirmatie a mea are darul sa-l linisteasca putin pe M. M. O. (desi nu cred!) eu ma declar multumit.


Pentru cei care au citit "Vechile Obsesii" se ridica firesc intrebarea de ce este atat de suparat autorul si nu cumva vrea sa faca o furtuna intr-un pahar cu apa?
Pentru deplina lamurire a cititorilor este necesar sa clarificam doua lucruri:
- cine este M. M. O.?
- care este problema lui?
Atunci cand, din pacate l-am cunoscut in anul 1986, insul se lupta post mortem cu Emilian Cristea, considerand ca el este "cel ales" sa faca dreptate in diferendul dintre E. C. si Nae Baticu. L-am cunoscut si pe Nea Baticu (cum ii spuneau apropiatii) dar niciodata nu am auzit ca are nevoie de un aparator in persoana lui M. M. O. Pentru cei care au nevoie de o lamurire suplimentara sa citeasca articolul "Fisura Albastra" (din acelasi numar al colectiei) in care incearca, vipereste, sa-l denigreze si sa-i conteste realizarile lui E. C. In prezent, lupta lui M. M. O. este cu un alt mort: Nae Moldovan, care dupa cum afirma nu ii da pace nici dupa moarte. Citez: "un motiv in plus sa cred ca lucrurile s-au aranjat a constituit-o moartea lui Nae Moldovan in 2000. Ti-ai gasit!".
Pentru cititorul neavizat se pune problema fireasca de unde aceasta inversunare.
Nae Moldovan cand a batut aceste trasee a facut, fara voia lui, o greseala impardonabila: a intrat in "rezervatia privata" a lui M. M. O. Asa precum leul isi delimiteaza zona lui prin "picurare" insul considera ca acest teritoriu este al lui. Cu el trebuie sa te intelegi in aceasta zona: el stabileste ce este O. K. si ce este tampenie. El o pazeste cu bidineaua, peria de sarma, sterge marcajele facute de altii, taie balustradele, culege pitoanele. Reaparitia marcajelor ii creaza dupa propriile afirmatii o stare de paranoia. Acum, imi reproseaza ca a crezut ca s-a inteles cu mine "sa stau (atentie!) in banca mea in Caraiman" cu alte cuvinte sa nu se marcheze "rezervatia" lasand in schimb in pace marcajul Valea Alba-Blidul Uriasilor-Circul 3. Evident nu am putut sa raspund la acest troc, nu puteam sa negociez ceva ce nu-mi apartine. Mentionez ca acest ultim traseu a fost tot lucrarea lui N. M. si a avut ca scop accesul in Circuri, atat pe la locul denumit "la Panda" cat si din Valea Alba. Acum, suparat se jura (chiar in englezeste) ca ma va pedepsi si va sterge si acest marcaj!.
Problema care il framanta pe M. M. O. si care face din el un om plin de complexe este ca nu stie care este locul lui in relatia cu muntele. Potecar? Doamne fereste. Alpinist? Greu de crezut: traseele pe care le strabate sunt cele de la care incepe alpinismul performant. Un loc s-ar gasi si pentru el dar vrea mai mult si vrea sa se dea "mare" asa cum afirma chiar el. Vrea sa fie cu orice pret bagat in seama, face valuri, pacat ca nu stie sa "innoate". Este suparat ca "romanii" dupa site-ul Alpinet nu-l i-au in consideratie. In fapt eu cred ca alpinistii l-au reperat pe ins dupa gandire si limbaj. Pentru M. M. O. nimic nu este de neglijat. Lupta cu E. C. si N. M. este doar un aspect. Oricat ar incerca sa se catere pe orgoliile lui pe acestia nu a putut sa-i atinga nici cand au fost in viata nici dupa disparitia lor; au fost prea sus, mult prea sus pentru el. Raul si-l face el insusi: oamenii au inceput sa-l descifreze mult mai bine.
Pentru M. M. O. intelepciunea romaneasca: "despre morti numai de bine" nu are nici-o valoare. Obsesia lui este aceasta continua catarare pentru a fi vazut mai sus. Nu ezita sa intre tropaind in casa lui Emilian Cristea (fireste ma refer la Clubul Alpin Floarea de Colt) se supara foarte tare cand afla ca unii sau altii s-au incumentat sa intre in rezervatia personala pe drumurile lui Nae Moldovan, se repede la microfon dar nimeni nu-l intelege. Dupa aceea vechile obsesii se reactiveaza si mai tasteaza un articol. Ma gandesc ce ar face M. M. O. daca pentru accesul la internet si la presa scrisa ar fi necesar un examen psihiatric!
P. S. Cu totul intamplator m-am intalnit in fata Catedralei Sf. Iosif cu doamna Flavia Moldovan. Cand a aflat de la mine toata aceasta istorie nu a fost deloc revoltata si mi-a spus zambind: Daca si acum vorbeste de Nae, chiar daca este certat si blamat, inseamna ca el nu a murit de tot, el este inca printre noi. La aceste cuvinte nu pot decat sa ma reculeg si sa spun: multumesc, multumesc, Mircea Ordean
Gherman Dorin
Clubul Alpin Floarea de Colt
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii BUCEGI - Valea Jepilor  
Muntii BUCEGI - Valea Seaca dintre Clai  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Piciorul Porcului  
Muntii RETEZAT - Platoul Rades-Zlata  
Muntii BUCEGI - Cabana Caraiman  
Muntii BUCEGI - Crucea Caraiman  
Muntii BUCEGI - D.F.M. Valea Babei  
Muntii BUCEGI - Valea Urlatoarea Mare  
Muntii BUCEGI - Cascada Urlatoarea  
Muntii BUCEGI - Sub Varful Baba Mare  
Muntii BUCEGI - Cabana Caminul Alpin  
Muntii BUCEGI - Muchia Pietrei Arse  
Muntii BUCEGI - Curmatura Hornurilor  
Muntii BUCEGI - Valea Doamnelor  
Muntii BUCEGI - Hotel Alpin  
Muntii BUCEGI - Varful Bucsoiul (2492)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Marele Grohotis  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii FAGARASULUI - Izvorul Moldoveanu  
Muntii FAGARASULUI - Piciorul Mt. Lespezi  
Muntii FAGARASULUI - Varful Moldoveanu  
Muntii FAGARASULUI - Strunga Doamnei  
Muntii FAGARASULUI - Valea Doamnei  
Muntii FAGARASULUI - Piciorul Mt. Buteanu  
Muntii FAGARASULUI - Portita Fruntii  
Muntii FAGARASULUI - Valea Ucisoara Seaca  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Sub Varful Chica Pietrelor  
Muntii FAGARASULUI - Portita Caltunului (Negoiului)  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Platoul Carstic Imasul Batranului  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Cabana Pietrele  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii RETEZAT  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii