Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Pontos Serban-Alin <p...@yahoo.com>
Data: Miercuri, 6 Aug 2003, 8:31
Subiect: Re: @ Help excursie Maramures
Salutare,

E mult de discutat despre ceea ce vrei...nu ai spus ce mijloc de transport ai la dispozitie si ce anume te intereseaza

Ca sa iti faci o idee, Maramuresul istoric este structurat pe vai, cele mai imprtante sunt valea Marei, Valea Cosaului, Valea Izei si Valea Viseului, fiecare are caracteristicile ei, traditii, arhitectura, port popular.

Dinspre Baia Mare poti trece in Maramuresul istoric in doua puncte:
Prin Pasul Gutin si sa ajungi la Sighet pe Valea Marei. Obiective ar fi Rezervatia Creasta Cocosului, traseul incepe chiar de la hanul Pintea si parcarea din pas...mai poti pana sa ajungi acolo sa faci o mica abatere pana la statiunea Mogosa, un lac ascuns intre munti si paduri.
Pe Valea Marei ar fi de vazut cam toate satele... Mara, Oncesti, Harnicesti...de la Desesti poti sa te abati pe la Ocna Sugatag, statiune balneoclimaterica cu bazine de apa sarata...au fost ceva saline in zona. In jurul acesteia sunt cateva sate care merita vazute: Calinesti, Budesti, Breb (acestea sunt pe Valea Cosaului)
Tot din Baia Mare poti ajunge acolo prin Pasul Neteda, din Baia Sprie mergi spre Cavnic, si de acolo alegi directia Budesti - Sighet. Nu sunt serpentinele spectaculoase de pe Gutin, insa parerea mea este ca se vede un peisaj si o perspectiva asupra tarii Maramuresului mult mai pitoreasca...vei ajunge pe valea Cosaului... Budesti, Ocna Sugatag, ceea ce ti-am spus mai sus.
La Sighet ar fi de vazut cateva lucruri interesante: Muzeul Satului, undeva la intrarea dinspre Baia Mare, este un indicator, iar in centru oricine iti poate arata unde sunt Muzeul de Etnografie(unde gasesti si harti turistice bune am gasit una cu intreg Maramuresul, cu partea care acum este in Ucraina cu tot), si Fosta Puscarie de la Sighet... Muzeul Gandirii Arestate...neaparat trebuie vazute.
La vreo 18 km de Sighet spre Satu Mare este Sapanta, unde este Cimitirul Vesel si Manastirea Sapanta Peri, care este in constructie, se zice ca biserica acestei manastiri este cea mai inalta constructie de lemn din Europa...in orice caz este socanta, o imbinare de arhitectura traditionala si idei moderne.
De la Sighet poti porni apoi pe Valea Izei...de asemene, fiecare sat ar avea cate ceva de aratat...mentionez numai Barsana cu complexul arhitectural al manastirii, alt monument de arhitectura contemporana maramuresana, cred ca cu aceasta minune ne putem mandri in fata oricui din lumea asta...daca o sa o vezi o sa intelegi de ce. Din Bogdan Voda te poti abate la Ieud, unde este cea mai veche biserica de lemn din tara, parca din sec XIV si la Botiza, alt sat pitoresc si interesant.
Continuand pe Valea Izei ajungi la Sacel, unde urmezi directia Moisei spre Borsa. La Moisei poti vedea monumentul celebru creatia lui Vida Geza si mai departe poti ajunge la Borsa. Acolo iti recomand sa bei o bere la "Perla Maramuresului", noua ne-a placut acolo:-) La approx 10 km este Complexul turistic Borsa, o statiune de schi...are telescaun, cateva pensiuni dragute, se poate urca in Muntii Rodnei, se poate vizita Cascada Cailor.
O alta varianta Sighet - Borsa este prin pasul Hera si valea Viseului, treci prin cateva sate locuite de etnici ucraineni si ruteni, ajungi in Viseul de Sus. Din Viseu de SUS se poate urca cu mocanita pe Valea Vaserului, faci destul de mult, poti urca intr-o dimineata si sa cobori a doua zi, dar asta nu in wknd, cand circulatia mocanitei e problematica. E interesanta incursiunea dar nu stiu cu siguranta ore de plecare...undeva intre 6 si 7, poate si mai tarziu putin...
Din Viseu ajungi in Moisei si mai departe spre Borsa.

Cam asta ar fi deocamdata...mai este mult de spus, multe de vazut, nu se poate descrie intr-un singur mesaj...
Oricum, cam astea ar fi datele principale care sa te ajute la conturarea unui tur al Maramuresului, sa tii cont ca pe langa cele doua variante de acces dinspre Baia Mare prezentate de mine mai sus, ar fi si varianta de la Sacel spre Salva, Bistrita... soseaua merge alaturat, sau mai bine zis sub celebra cale ferata Salva Viseu, trece pasul Setref spre Dealul Stefanitei si continua pe Valea Salautei spre meleagurile lui Cosbuc si Rebreanu, pana in Salva. De asemenea din satele de pe aceasta vale pornesc trasee in Muntii Rodnei. Iti dau si un link: http://www.viseu.mmnet.ro/imagini/hartamm.gif pentru harta, daca dai o cautare pe google cred ca o sa gasesti si altele.
Poti primi informatii bune de la orice persoana intrebi, oamenii sunt foarte de treaba si primitori, te ajuta oricand, dar la primul semn de 'shto sau superioritate raspund foarte dur si direct. Adica nu prea stiu de gluma.
Pentru cazare poti incerca de cateva ori si pensiunile agroturistice care au aparut recent prin sate, eu cred ca merita.

Numai bine,
Alin




Stefan C <stefan.costea@xnet.ro> wrote:
Salut, lista!
Se pare ca voi pleca sambata intr-o excursie de 5-6 zile pana in
Maramures. Nu am mai fost niciodata mai departe de Sibiu sau Sighisoara (la
festival doar), asa ca nu cunosc mai deloc Transilvania.
Problema e ca nu mai am timp sa caut in toata arhiva Alpinet sau pe
CD-uri. Propunerea a venit pe neasteptate. Asa ca v-as ruga daca puteti
sa-mi spuneti si mie obiectivele care merita cel mai mult in zona sau pe
drumul dinspre Bucuresti pana acolo (pe langa Cluj, Alba Iulia, un ocol mic
inspre Apuseni eventual). Trebuie sa tineti cont ca nu am nici prea mult
timp la dispozitie, cam 2 zile fac pe drum.
Nu stiu nici pe unde o s-o luam, ceva sugestii, poate un circuit?
Ture faine nu numai pe munte!
Stefan C.
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI - C.F.R. Borsa  
Muntii RODNEI - Poiana Borsa  
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Cabana Farmecul Padurii  
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI - Dealul Stefanitei  
Muntii RODNEI - Pasul Setref  
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii RODNEI  
Muntii BISTRITEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii RETEZAT  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii