Liste Alpinet - alpinet2k
oricat de optimisti am fi, nu pot sa cred ca 650 e o cifra macar apropiata de realitate, darmite reala. madalin, zici de 2-3 trasee pe care vezi oricand ciopoare. de acord. dar cate ciopoare vezi intr-o zi pe aceste (cate-or fi) trasee? si cat de mari? eu n-am mai vazut ciopor de 20 de prin '90-'91, in bucegi.]
diferenta intre bucegi si rodnei e de habitat, de fapt, de cat de usor/greu e sa le vanezi. cei care au fost in ambele parti isi dau seama foarte bine. in rodnei te duci, vezi capra, o omori, o iei fara probleme si intr-un ceas esti in sat si o mananci (sau/si ii prepari trofeul). in bucegi, in primul rand trebuie sa intri pe vaile alea cam neprietenoase pe care stau de obicei, apoi cand o impusti mai cade dracului de pe cleant in vreo prapastie si cine se duce dupa ea? pe scurt, efortul e incomparabil mai mare in bucegi, pt un potential braconier. plus ca mai e si aglomeratie. mai spre leaota, incolo, se schimba putin situatia.
de fapt, nici nu stiu daca in leaota sunt capre negre si daca zona aia a intrat la numaratoare. eu n-am vazut pe-acolo capre, drept e ca n-am fost decat de vreo 3 ori.
si, ca sa fiu nu tocmai gentila, n-as crede rnp-ul nici daca mi-ar spune ce zi din saptamana e, d-apoi cate animale sunt! cum sa crezi, cand singura evaluare la care au participat observatori ong (aia la care au iesit 5 capre) va fi refacuta fara "indezirabili" din motive de vreme proasta, cand exista fotografii care dovedesc ca nu era asa?!? pariu ca la a 2-a evaluare le ies vreo 50? rotunjit, 100?
numai bine
ileana i.
Madalin Focsa <madalinfocsa@xnet.ro> wrote:
Grig <grig@fx.ro> scria mai devreme:
30 de oameni timp de doua zile au numarat 650 de capre negre in
muntii din Prahova, Dimbovita si Brasov! Daca au mers cite doi
fiecare grup a intilnit zilnic o turma de cel putin 20 de exemplare.
Da Grig, chiar asa este, din fericire in Bucegi caprele negre sunt foarte
multe, si multi de pe aceasta lista iti pot indica 2 sau 3 trasee pe care
daca vei merge, aproape la orice ora si in orice zi ai sa vezi macar un
ciopor de capre negre
Asa ca nu mai fi asa de ironic, 650 este o cifra reala.
Mult mai grav este ca in Muntii Rodnei numarul lor nu a evoluat ca in
Bucegi...
Chiar, stie cineva de ce este aceasta imensa diferenta? Poate ne spune
cineva cate ceva despre istoricul vanarii si repopularii caprelor negre in
Carpati, cu o paralela comparativa Bucegi-Rodnei
numai bine tuturor
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate. Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor. Alte mesaje din aceeaşi discuţie: Legături cu Ghidul Montan:
Nu există comentarii pentru acest mesaj
|