Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Dinu Mititeanu <d...@cluj.astral.ro>
Data: Vineri, 19 Dec 2003, 4:06
Subiect: @ Mircea Noaghiu si Lacrima de Piatra
Dragi Prieteni,
Iubim cu totii muntii, ne cataram pe peretii lor sau doar ii urcam pe poteci. Dar vine o vreme cand fiecare ii urca tot mai greu, tot mai rar, tot mai incet. Dar pe masura ce se imputineaza puterile trupului, se inmultesc cele ale sufletului, se aduna amintiri.

"Noi mergem pe munte sa strangem amintiri" - a scris octogenarul Ionel Coman (in 6 dec. a implinit 83 de ani). Dar din aceste amintiri a scris 9 carti pentru noi.

Am aflat ca maine, vineri la ora 17, la Rectoratul Univ Transilvania din BV, la sala studio 181, un alt alpinist brasovean, un "veteran tanar"- Mircea Noaghiu, va lansa oficial noua sa carte "LACRIMA DE PIATRA". Titlul coincide asa cum multi stiti, cu numele unui frumos si dificil traseu pitonat de el in Cheile Bicazului.
Cartile despre munte apar rar la noi. Sper ca pentru fiecare, o noua aparitie e o bucurie. In aceste carti- scrise de montaniarzi- nu cautam greseli, stangacii, ne cautam si ne regasim pe noi:: aspiratii, incercari, esecuri, progrese, realizari, bucurii..
Inca nu am cartea. Dar si daca as avea-o, n-ar trebui sa scriu despre ea, caci sper s-o cumparati si s-o cititi. Scriu insa cate ceva despre autorul ei.

Mircea Noaghiu s-a nascut in 17 mai 1939. Dealurile din jurul Brasovului l-au fascinat, asa cum reise din primul capitol al primei sale carti: "Pamir '77", aparuta in 1984. Acolo, pe stancile Tampei, a vazut prima data alpinisti in actiune, l-a cunoscut pe Floricioiu, care i-a vazut pe pusti cum se catara:"la liber" si i-a legat cu coarda. La 15 ani era deja prieten cu alpinistii de la "Stiinta" Brasov, cu care a escaladat primul sau traseu " Acul Crapaturii" din Piatra Craiului.
Abia prin 1969-70, cand am intrat si eu in lumea cataratorilor, am aflat ca... am fost colegi de liceu la "Andrei Saguna", absolvise cu un an inaintea mea. El era deja un nume. Avea multe mari trasee urcate, ture de iarna. Dintre premierele alpine stiu ca unul dificil este "Tr. Arcadelor" din Piatra Craiului si cel care a dat si numele cartii. Dar a mai pitonat un Frontal, un Central, un Amurgul Iadului. Nu se concepea pe atunci cu ce fel de nume vor fi botezate traseele la trecerea dintre milenii...
In 1960 era deja antrenor-instructor de alipinism la CSU Brasov, club care a dat multi campioni nationali, mai ales la tineret si fete.
A participat la expeditia din 1977 in Pamir organizata de clubul Armata Bv., in 1986 in Caucaz (expeditie salvamont). A fost in Tatra, Elvetia Saxona si Alpi, dar nu stiu ce trasee a urcat acolo.
E unul dintre membri fondatori al salvamontului din Romania in anul 1967 (oficial s-a infiintat in 1969). A participat la mai multe raliuri salvamont, a fost in deplasari cu salvamontul in Polonia la instruire: mijloace mecanice de salvare.
In 1973 a primit titlul de maestru al sportului, pentru care a parcurs asa cum se cerea Meridionalii iarna (Sinaia- Herculane). A primit si titlul de "antrenor categoria I-a "
Membru al fundatiei austriece de alpinism din 2000.
In 1993 i-a aparut cartea "Avalansa", pe care multi ati citit-o, carte inceputa a fi scrisa in acel igloo facut de el si "baietii" lui dupa ce i-a tarat o avalansa pe fatza sudica a Negoiului, iglu in care asteptau salvatorii (erau doi accidentati).
Prin anii ' 95 - ' 97 era presedinte al Clubului CSU Brasov.
Mircea- Miki imi e bun si cald prieten. Il admir pentru longeviatate in viata alpina, pentru trainicia sentimentelor Pro-Munte. Pentru numarul mare de tineri care au indragit muntele si stanca datorita lui. Pentru bogatia de amintiri pe care le-a cules din munte si pe care cu altruism le ofera si tinerilor pe care ii intereseaza si ce a fost inaintea lor...
Multumesc Prietene Mircea pentru "Lacrima de Piatra"; o fac inainte de a fi citit-o, caci sunt sigur ca o sa-mi placa. Lacrima ce mi-a aparut intre gene gandind acum la tine, la tineretea noastra, nu e de piatra...
Dinu Mititeanu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Crapaturii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Crapatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Comuna Fundata  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Mormintul Florichii  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cheile Nerei-Poiana Meliugel-Izvorul Tisiei

 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii