Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Florin Stoican <f...@yahoo.com>
Data: Duminică, 22 Sep 2013, 10:37
Subiect: Re: r: r: [a] Protestele continua ! Duminica ora 17 Piata Universitatii
Am cunoscut cativa ingineri care cunosteau mai bine decat altii geologia exploatarii unde lucrau, dar si multi altii care erau concentrati exclusiv pe planul de productie. Asta-i face sa fie un pic pe langa problema, desi poate-s buni profesionisti.

Referitor la proiect, trecand peste aspectele tehnice care oricum nu mai fac obiectul discutiei din strada, eu am o parere un pic diferita.

Parere personala despre proiectul Rosia Montana.
In ultimele zile am auzit atatea despre Rosia Montana, cat in toti anii de pana acum. In jurul meu, in metrou, pe strada, la terasa, la miting, la birou, pe net, in presa, toata lumea vorbeste si pare ca stie despre subiect, care tinde sa se alature fotbalului si politicii la cere toti romanii se pricep.
Asa ca o parere in plus ce mai conteaza?
Poate ca o sa sune a teoria conspiratiei parerea mea, dar pe zi ce trece tind sa-i dau crezare.

De multa vreme, lucrand prin preajma zonei si a problematicii mineresti si vorbind cu diversi asemenea, am ajuns la concluzia ca RMGCii astia ori sunt complet idioti si n-au habar de minerit, ori nici n-au vrut vreodata sa exploateze ceva la Rosia Montana, sau daca or fi vrut s-au razgandit pe parcurs.

Oricum, in ambele variante e bine sa scapam cat mai repede de ei si sa se care de pe unde-or fi venit, fiindca ne-au tinut in sah o gramada de ani, aburindu-ne cu mizeriile lor si imbogatindu-se pe seama noastra.
Pe ce-mi bazez argumentele:

1. Astia habar nu au ce e ala minerit, neavand niciun alt proiect in lume, ci fiind infiintati special pt. proiectul Rosia Montana. Compania s-a infiintat din nimic, pe o hotie initiata de niste romani, care-au pus mana pe documentatiile si studiile geologice si tehnice ale exploatarii miniere comuniste (care altfel ar fi costat f. mult), be baza carora compania s-a infiintat si cotat la bursa. Cotarea a insemnat atragerea de capital prin vanzarea de actiuni (initiala si in alte cateva etape ulterioare cand s-a majorat capitalul) si profit prin fluctuatia valorii de piata a actiunilor, realizat inclusiv prin notorietatea adusa de scandal. Toate cheltuielile companiei de pana acum, cateva sute bune de milioane de dolari, au fost suportate doar din aceste venituri facute din nimic, fara productie.

2. Niciodata nu au actionat ca si cum ar dori sa inceapa ceva candva, ci doar au atatat lucrurile din cand in cand, atragand atentia asupra povestii, devenita de mare notorietate internationala, adica exact ce-a facut bine la atragerea interesului actionarilor. Nici macar avizele n-au fost in stare sa si le obtina, nu au respectat termene juridice elementare, s-au oprit cu procesul de cumparare a proprietatilor intr-un punct critic si altele. Dar nici nu au vrut sa traga obloanele, fiindca astfel ar fi omorat gaina cu ouale de aur din care mai trageau din cand in cand cate ceva.

3. E singurul caz din istoria mineritului (din cate stiu eu), cand o companie nu e in stare sa porneasca ceva in 15 ani de la anuntarea inceperii. Si nu vorbes de tari bananiere, ci de Europa de vest si de nord, unde activistii-s mai puternici si mai rai, proprietatile mai scumpe, legile si autoritatile mai ferme si coruptia mai mica.

4. Proiectul lor e exact cat trebuie de mare ca sa iste o opozitie ce-l blocheaza si intr-un final opreste. S-a umflat de la o cariera la 4, de la un proiect banal ca si mina existenta acolo inainte, la cel mai mare din Europa. Daca era la o scara mai mica ar fi inceput de mult, cum sunt incepute deja alte proiecte similare, tot pt. aur, tot cu mult hulita (in necunostinta de cauza dealtfel) cianurare (la Certej, 10 km nord de Deva e un proiect similar in derulare al unei alte companii canadiene, cu aviz de mediu deja eliberat).

5. Proiectul minier, inclusiv anexele (iazul de decantare, statia de tratare, si solutiile de inchidere, refacere si monitorizare postinchidere) peste care m-am uitat in diagonala, dovedesc un amatorism si o superficialitate demne de o echipa de studenti incepatori, nu de cel ce se intituleaza cel mai mare proiect minier al Europei.

6. Exista atatia specialisti buni in minerit si domenii conexe in tara si strainatate si desi salariile oferite sunt f. mari, compania a angajat numai dintre cei de la mana a doua incolo, sau unii buni care stau degeaba.

7. Proiectantii iazului de decantare au ales o solutie proasta si nefundamentata temeinic si au o reputatie la fel, cand cu siguranta erau si alte alternative.

8. Studiul de impact asupra mediului este iarasi jalnic, facut de amatori. La banii dati pe el se putea macar face unul beton daca se dorea, greu de contestat, nu unul care sa permita mii de observatii si sugestii de la fel si fel de amatori.

9. Finalul trebuie sa fie in asa fel incat sa nu existe niciun dubiu ca scuza in fata actionarilor ca nu ei sunt vonovati de esec, ci statul roman, politicienii impinsi de proteste, spiritul civic romanesc sau rascoala localnicilor. Daca in urma esecului obtin si ceve banet ca dauna de la noi prin statul roman, vor fi si mai fericiti.

10. Singurele lucruri pe care le-au facut bine si temeinic au fost publicitatea si PRul proiectului.

Si mai am si altele, toate ducandu-ma la concluzia ca smecherii astia doar tin in viata un proiect speculativ ce le tot ingroasa veniturile.

Florin

------------------------------
La Du, 22 sept. 2013, 04: 30 EEST, codruta nedelcu a scris:

>Adrian, fara suparare insa eu, in locul tau, daca n-as avea acces la
>documentatia actualizata de la Rosia Montana (sau daca n-as fi un geolog
>foarte activ si pus la punct cu ultimele cercetari) nu l-as contrazice pe
>Florin - si mai ales nu cu afirmatiile vreunui sef de exploatare de pe
>vremea comunistilor (nu ca omul acela n-ar fi bine-intentionat
>;)
>
>
>Ca sa-i raspund, totusi, si lui Florin: a te "infige" intr-un parteneriat
>;(dubios, de altfel) cu statul in inima unor munti INTEGRAL locuiti (nu cred
>ca sunt distante mai mari de max. 20 km intre case, in Apuseni, poate chiar
>exagerez eu in plus) inseamna sa ai atu-ul ca, daca nu merge faza cu aurul
>;(si nici nu are cum sa mearga) sa santajezi MEREU statul sa-ti extinda
>'licenta" in alte perimetre SI asupra altor substante (lucru pe care
>Gabriel l-a practicat DIN PLIN)!! Miza, in zilele noastre, se indreapta
>asupra unor substante la care lumea nici nu se GANDEA acum 50 ani ca ar
>insemna mare lucru, daramite sa mai faca si analize si calcule de rezerve
>;(in Romania)! Langa Budureasa e bataie mare pentru brucit. Dar putina lume
>se gandeste ca in Romania ar putea fi litiu, nu mai spun cati or fi auzit
>;(sau nu?) de coltan(e). Dati numai un search pe goagal dupa "coltan
>;(coltane?) war" si vedeti UNDE s-a ajuns in alte parti!!
>
>Tehnologia evolueaza intr-un ritm la care nici nu suntem in stare sa ne
>gandim!!
>
>
>Pana una-alta, insa (si pana la speculatii) legea e clara: NU se dau
>licente in zonele cu monumente istorice!! Deci orice licenta obtinuta de
>RMGC e ILEGALA!!
>
>
>Asa ca... ne vedem diseara, la o plimbare;)
>
>
>Codruta
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii METALIFERI  
Muntii GARBOVEI  
Muntii METALIFERI - Rosia Montana  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii