Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Statiunea Moneasa

Bookmark and Share

Informaţii -

Nu există informaţii

Stiri

[12 Aug 2004] Marcajele din Munţii Codru Moma (Cătălin Olteanu)
[22 Ian 2004] Lansare de carte (Gabriel E. Mera)
[6 Oct 2003] Veniţi în Munţii Codru Moma (Cătălin Olteanu)
[14 Mai 2007] Masa rotunda-Drumetia in M Apuseni (Dorel Gureanu)

Fotografii

Autumn.off!
Royal Casino
Trezirea la viaţă
At dusk...
Fotograful

Trasee

MarcajDirectieGPS
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Pestera Liliecilor
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Creasta Principala prin Valea Boroaia
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Platoul Carstic Vascau prin Varful Cretu
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Varful Izoi prin Cabana Izoi
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Varful Izoi prin Dealul Feredeu
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Comuna Baita prin Satul Camp Moti
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Cantonul Silvic Ponoras prin Cantonul Silvic Valea Lunga
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Comuna Dezna prin Cetatea Dezna
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Statiunea Moneasa prin Valea Pietrosu
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Statiunea Moneasa prin Varful Cretu
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Pestera Liliecilor

Informatii GPS

Mesaje lista email

[16 Iun 2009] [a] Excursii mai-iunie (Kirandulas)  
[22 Ian 2004] @ Monografia Turistica a Judetului Arad (Gabriel Mera)  
[17 Mar 2003] @ Proiectul proclimbing Herculane-Amfiteatru (Frank Schobel)  
[3 Apr 2004] @ Invitatie in Croatia, la vara ... (Rosioru Gabi)  
[27 Oct 2003] Re: @ infos schi austria (Alexandra Coliban)  

Alte informatii


PRIN COMUNA MONEASA - descrierea obiectivelor

La intrarea în comună trebuie să ţinem seama de faptul că intrăm totodată în teritoriul Rezervaţiei Complexe Moneasa. Pe partea stângă a drumului, dincoIo de pârâu este un perete de calcar propice pentru manşe de alpinism. Urcând în susul comunei ajungem Ia Biserica Ortodoxă din Moneasa.
Aceasta este localizată în partea stângă a şoselei, între acesta şi pârâul Moneasa. S-a construit între anii 1941-1942 pe locul altei biserici distruse.
Continuind în amonte, trecem podul peste pârâu şi curând pe partea dreapta întâlnim alte obiective interesante:
Bustul artistului plastic, pictor si sculptor GHEORGHE GROZA 1899-1930. Acesta a fost realizat de Mihai Ferenţ în 1986. Consiliul Local doreşte realizarea unui muzeu în cadrul Căminului Cultural al Comunei Moneasa, cu exponate ale regretatului artist.
TERENUL DE FOTBAL. În continuare pe şosea, pe partea dreaptă a acesteia este amplasat terenul de fotbal al comunei.
Acesta este bine întreţinut, iar echipa formată din tineri localnici sunt susţinuţi de moneseni, trup şi suflet.
Peste drum este şcoala care a fost modernizată şi poate concura cu orice instituţie similara de vârf.
Puţin mai sus, spre staţiune, sunt câteva magazine şi grădiniţa.
BOUNI ANlICI - Are în componenţă un bar rustic şi frumos, în spate o terasa tot rustică şi un cochet magazin mixt gen boutique. Deschis zilnic între orele 10-21. Acesta oferă spre vânzare produse alimentare (conserve, dulciuri, fructe, băuturi, legume, mezeluri, îngheţată etc.) şi nealimentare (cosmetice, îmbrăcăminte, încălţăminte, porţelanuri etc.).
ABC - Aria Buteni - Magazin alimentar, oferă produse alimentare.
Magazin Alimentar - ABC. Desface produse alimentare şi nealimentare ca detergenţi, textile, cosmetice, încălţăminte, legume, preparate din carne, lactate, fructe etc. Deschis zilnic intre orele 7-21, duminica închis.
Tot aici este şi grădiniţa, şi ea complet renovată.
În continuare, tot pe partea stânga a şoselei, este Parohia Romano-Catolică, construită în anul 1760 de Bohus Emerich. În curtea bisericii există şi un monument ridicat de Gr. Wenckheim Frigyes şi Crisytina, datând din 1893. A fost renovat în anul 1903, cifra ce apare înscrisă şi pe acoperişul turnului (turlă).
Trecem podul peste pârâu şi pe partea stângă stă, parcă să ne întâmpine PIETRARUL DIN MONEASA.
Acest monument a fost ridicat de sculptorul Alexandru Andriţoiu în cinstea tuturor cioplitorilor de piatră din Moneasa, în anul 1956. Pe una din laturile monumentului sunt trecuţi cei 54 de cioplitori care au contribuit la realizare acestei lucrări.
În continuare, tot pe partea stângă urmează Căminul Cultural.
Acesta este unul dintre cele mai frumoase cămine culturale comunale, dar momentan este mai puţin solicitat. În viitorul apropiat se vrea să se realizeze aici un mic muzeu cu exponate ale regretatului artist Gheorghe Groza.
Peste drum de cămin este amplasată clădirea Consiliului Local Moneasa şi postul de Poliţie.
Pe partea stânga a străzii este un grup comercial, constând din: Cafe Bar şi Magazin Mixt care desface produse nealimentare (fierărie, textile etc.). Deschis zilnic între orele 8-22, iar duminica între orele 10-21 şi Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
Aceasta este deschisă zilnic între orele 7-12,1630-1930, iar sâmbăta şi duminica este închis.
Puţin mai amonte, pe partea dreaptă, după consiliu este Dispensarul. Aceasta oferă îngrijiri medicale la orice oră din zi sau noapte. Sâmbătă/duminică de la orele 8 - 15, tel. 110. În continuare tot pe partea dreaptă este un hotel-pensiune.
HOTEL ROMGERA-SÂNTANA. Funcţionează în perioada mai - decembrie. Oferă cazare în 36 de camere duble şi două apartamente, totalizând 74 de locuri. Preţul unui pat pe noapte este de 30.000, echivalentul a 6 DM. Masa se poate servi în cantina-pensiune de 150 locuri, iar costul unei pensiuni complete este de 65.000 lei, echivalentul a 14 DM. Are şi parcare proprie. Informaţii la telefon 057/439277.
Pe partea stângă a străzii întâlnim A.F."Briali". Acesta este un mic dar cochet bar şi terasă, totalizând 30 locuri. Deschis zilnic între orele 8 - 12 şi 17 - 22, duminica 17 - 22.
Continuându-ne drumul în amonte, lăsăm în urmă deschiderea dintre cele două case pe unde urcă marcajul spre Peştera Liliecilor, apoi, curând, trecem din nou podul peste pârâul Moneasa şi intrăm în staţiune. Continuând pe aleea principală, pe parte stângă întâlnim:
Club CASTEL MONEABA *** s-a constituit în 1993. Vilele "Narcisa" şi "Rozmarin" au fost reamenajate valorificând stilul original al construcţiilor.
Format dintr-un complex de vile, având în total 54 de locuri în 17 camere cu 1, 2 şi 3 paturi sau apartamente cu baie, frigider şi televiziune în circuit închis. Preţ cazare în camera dublă: 200.000 lei/noapte/camera, incluzând şi micul dejun pentru două persoane. Masa se poate servi la restaurantul propriu cu 60 locuri. Costul dejun + cina este de 100.000 /persoana/zi. Are un salon polivalent, dispune de o mini-bază de tratament proprie cu saună, bazin de recuperare şi masaj. Are teren de tenis şi parcare. La recepţie se găseşte un punct de informare turistică. lnformaţii şi rezervări de locuri la telefon: 057/439162.
Puţin mai amonte, pe partea stângă, după vila "Rosmarin" este vila "Crinul".
Aceasta a aparţinut tot baronului Andreny. În vremea comunismului a fost vila rezervată pentru personalităţile vremii, iar azi aparţine Ministerului de Interne.
Urcând mai departe pe drum, acesta se bifurcă, iar pe varianta din dreapta, pe unde urcă şi marcajul turistic, întâlnim ultimele două vile.
Vilele "Căpriorul" şi "Rândunica", nu prezintă importanţă istorică, iar momentan sunt dezactivate.
Drumul continuă în amonte, mai sunt câteva case, apoi doar marcajul urcă lin alături de pârâul Pietros. Ne reîntoarcem la aleea princială, pe care o urmăm în continuare spre centrul staţiunii.
Pe partea dreaptă este terenul de sport, care este în custodia Club Castelului. Se pot practica aici sporturi ca: tenis, volei, handbal, minifotbal etc.
Pe partea stângă urmează vilele "Dalia" şi "Ghiocelul", vile ce au fost construite de Iosif Rangheţ (primul patron al Uzinei de strunguri Arad - actualmente Întreprinderea de Maşini Unelte). Vila "Dalia" nu mai funcţionează, iar vila "Ghiocelul" aparţine staţiunii. Informaţii, Hotel "Moneasa", tel. 057/439151.
Pe partea dreaptă este "Ştrandul" s-a amenajat între anii 1934 - 1936. Dispune de 3 bazine, două pentru copii cu apă termală, unul are şi topogan şi unul de dimensiuni olimpice. Funcţionează aici un chioşc, unde se vând: gustări, mici, bere, răcoritoare. Seara se organizează discotecă, iar iarna patinoar. Preţul biletelor de intrare este echivalentul a 2 DM pentru adulţi şi 1 DM pentru copii ori grupuri (8 - 4000 lei).
Pe partea stângă a aleii principale, în dreptul ştrandului, este Teatrul de Vară, aici în lunile iulie şi august se desfăşoară manifestări culturale populare.
Puţin mai amonte se desface o firavă alee spre stânga şi dreapta. Spre stânga ajungem la vila "Hortenzia", construită de dr.Balog, în anul 1936, şi care, după anul 1989, a intrat în degradare. Aleea din dreapta face legătura cu şoseaua.
Continuându-ne plimbarea în susul aleii principale, prin frumosul parc al staţiunii, ajungem la Hotel "Parc". Acesta nu mai funcţionează. Acest hotel a fost construit după anul 1974, fiind primul din staţiune.
Vila "Magnolia" este aşezată în continuarea hotelului, tot pe partea stângă. Clădirea a fost construită în anul 1912 de către societatea "Astra Română", actualmente nu funcţionează. Pe partea dreaptă este o fântână cu apă minerală captată din izvoare.
Mai câţiva paşi şi am ajuns în centrul staţiunii, situat la gura Văii Băilor. Aici sunt mai multe magazine, un cafe-bar, o fântână arteziană şi harta turistică a zonei, loc din care sunt descrise traseele turistice care pornesc din Moneasa.
Pe partea stângă, trecând poduleţul, este barul de zi "Ciuperca".
În continuare, după bar, mai este un magazin, o farmacie, un atelier foto şi o frizerie. Tot pe partea stângă, porneşte în sus un drum pietruit pe Valea Băilor (Aleea Băilor). În faţa noastră pe partea stângă, este amplasată harta turistică, alături de săgeţile indicatoare. Pe partea dreaptă este un chioşc de îngheţată, "Tanamera" - care serveşte pe lângă îngheţată, o gamă variată de dulciuri şi răcoritoare, urmat spre dreapta de Loto-Prono, Rodipet (chioşc de ziare + reviste + vederi) de un magazin mixt, "Cardinal". Este un magazin sezonier (1.06 - 1.10) de articole nealimentare (îmbrăcăminte, încălţăminte, articole sportive etc.). Deschis zilnic între orele 10 - 20. A.F. "Valmira" - chioşc ce oferă spre vânzare produse alimentare şi nealimentare ca: dulciuri, răcoritoare, fructe, detergenţi, cosmetice, ţigări etc. Deschis zilnic între orele 10 - 20. Spre dreapta, după chioşcul cu dulciuri, dacă traversăm şoseaua, observăm spre aval o clădire cu un etaj. Aceasta, între anii 1893 - 1964 a fost gara CFR - linie îngustă. Trecând pe lângă clădire, prin stânga, apoi peste pod, întâlnim clădirea popicăriei (momentan nu funcţionează) şi o potecă ce urcă la pârtia de schi.
Din centru urcând spre stânga pe drumul pietruit de pe valea Băilor, după cca. 50 m, acesta se lărgeşte după un mic baraj, îndărătul căreia a fost cândva o frumoasă păstrăvărie. Mai înoată încă câţiva păstrăvi care au supravieţuit braconajului. Puţin mai amonte, unde din nou se îngustează pârul, este Rezervaţia de Nuferi, deosebit de frumoasă în timpul înfloriri. Tot aici drumul ocoleşte pe stânga clădirea primei baze de tratament şi motel-vilă "Nufărul" - construită de groful Weincheim, după anul 1893, acum o ruină. Mai amonte, pe partea stângă, este clădirea fostei vile "Margareta", construită odată cu vila "Nufărul". Aceasta era folosită ca bucătărie, după anul 1893, apoi casă de odihnă. În continuare pe partea stângă este prima uzină de apă, alimentată de Grota Urşilor, iar pe partea dreaptă în continuarea vilei "Nufărul" este bazinul fostei baze de tratament. În partea opusă a acestei clădiri (între aceasta şi versant) mai există încă primul izvor de ape minerale, în stare înaintată de degradare. Continuând drumul în amonte, întâlnim două izvoare, apoi drumul se termină la intrarea Peşterii "Grota Urşilor", rezervaţie naturală (descrisă în capitolul "Trasee nemarcate").
Coborând spre izbucul de unde iese apa, pe partea stângă, se mai pot vedea urmele unei table ce atesta valoarea apelor minerale ale acestor izvoare.
A fost montată de groful Czaran Gyula, devenit prin anii .................. obiectul unui barbarism (tabla a fost distrusă cu dalta şi ciocanul, după supusele locuitorilor, de.................).
Din centrul staţiunii, continuând în sus pe aleea principală, lăsăm în urmă locul primului champing, mascat de un gard viu, format din..................., ocolim spre dreapta clădirea fostei cantine (clădire a cărei reamenajare se doreşte în viitorul apropiat), apoi ajungem la capătul aleii unde aceasta se întâlneşte cu şoseaua, loc marcat şi de un restaurant.
Restaurantul "Tanamera". Pe lângă restaurant are în componenţă şi un bar, totalizând 170 de locuri şi o terasa de 60 de locuri.
Pensiunea completă în cadrul restaurantului este la preţul echivalent a 16 DM, demipensiune (prânz şi cină), 13 DM. Oferă preparate din peşte, vânat, specialitatea casei fiind pulpa de pui umplută cu caşcaval şi tochitura haiducească. Tel. restaurant: 057/439239.
Peste drum de restaurant este o parcare mare (capătul liniei de autobuz) pe marginea căreia se aliniază câteva boutique-uri, magazine şi tarabe. Prima fiind:
"Papion", snack bar-terasă. Deschis de dimineaţa până noaptea, oferă produse alimentare şi nealimentare (pizza, hot-dog, răcoritoare, băuturi alcoolice etc.)
"Pagat" - boutique - desface produse alinmentare şi nealimentare (îmbrăcăminte, încălţăminte). Program zilnic 1000 - 2100

vara (iunie - septembrie), iarna 1000 - 1800.
vara
"Dallas" - terasă - bar, oferă spre vânzare clienţilor săi, produse alimentare (hot-dog, mici, pateuri, dulciuri etc.) precum şi băuturi alcoolice şi răcoritoare.
În împrejurimile parcării se mai găsesc diferite tarabe cu suveniruri artizanale şi o tarabă cu cărţi de tot felul. (Timiş - Librăria Excelsior, orar: ............, în rest la cabană masaj UTB 900 - 2200, cărţi mai noi şi mai vechi de la edituri prestigioase din ţară.
Continuând pe şosea, trecem podul peste pârâul Megheş, pe partea dreaptă este lacul din staţiune.
Lacul este în custodia S.C. "Aria" Buteni S.A., având bărci şi hidrobiciclete. Pentru o plimbare de 30 min. se plăteşte echivalentul a 2 DM (10.000 lei). Lacul a fost amenajat după anul 1975, iar pe insulă există un mic bufet, actualment închis. Caseria este deschisă zilnic între orele 1000 - 2000.
Pe partea stângă a şoselei este amplasat un mai nou hotel.
Hotel - restaurant "Moneasa". Cazarea se face în 97 de camere cu 2 - 3 paturi la preţul echivalent a 15 DM/noapte (70-75.000 lei/pat/noapte) - grupurile beneficiază de reducere. Restaurantul are 120 de locuri, o pensiune completă, constând echivalentul a 13 DM. Pe latura dinspre şosea are şi o terasă unde se preconizează a se realiza în viitorul apropiat o rotiserie. Hotelul are bază proprie de tratament, legătura cu aceasta realizându-se printr-un culoar acoperit, iar restaurantul oferă la cerere şi meniuri dietetice. În hol funcţionează un bar de zi, frizerie, coafură, jocuri mecanice şi biliard. Informaţii şi rezervări de locuri la recepţie, tel.057/439151.
În continuare pe partea stângă întâlnim o unitate de desfacere - snack-bar. Aceasta aparţine S.C. "Aria" S.A. Buteni. Desface băuturi şi produse alimentare.
Mai departe, pe stânga, este un mai nou magazin, A.F. "La Piovra", oferă prin vânzare produse alimentare (băuturi răcoritoare şi alcoolice, conserve, dulciuri ş.a.) şi nealimentare (îmbrăcăminte sport). Orar: 9 - 24.
Partea stângă continuă cu piaţa (târgul). Aici se pot găsi produse alimentare ca: lactate, verdeţuri şi nealimentare de tot felul: papuci de plajă, adidaşi, trocopuri, jucării etc.
Peste drum, pe partea dreaptă este hotelul cooperaţiei.
Hotel UTB - "Codru Moma"* Capacitate de cazare: 204 locuri repartizate în 100 camere cu 2 paturi şi 2 apartamente. Masa se asigură la cantina - restaurant proprie. Are recepţie, bar, bază de tratament proprie, piscină acoperită şi grădină de vară. Preţ informativ pentru un loc cazare: 50.000 (11 DM) lei/zi/persoană; pensiune completă 70.000 (14,5 DM) lei. Informaţii - rezervare locuri la telefon: 057/439134.
De aici suntem deja în cartierul Schmelţ. Şoseaua este flancată în drepta de case până la finele cartierului, iar pe partea dreaptă, după bloc, pe latura primei case, este un mic dar cochet magazin.
"ABC Sanco". Găsim aici la preţuri accesibile de toate, produsele alimentare (pâine, conserve, dulciuri, băuturi alcoolice şi răcoritoare etc) şi produse nealimantere (cosmetice, detergenţi). Orar: 8 - 21 zilnic.
Mai amonte după câteva case este amplasată Tabăra de Şcolari - Moneasa. Acesta oferă cazare şi masă la cele mai mici preţurui. Dispune de 67 locuri de cazare în frumoase căsuţe din lemn de 1-6 locuri, preţul fiind un loc/noapte echivalentul a 4,4 DM. Masa se poate servi la moderna cantină de 80 locuri la preţul echivalent a 5,5 DM. În construcţie este şi un grup social şi baie, nouă pe lângă cele din căsuţe. Mai dispune de bazin exterior, loc de amplasat cortul şi rulota. Cazarea turiştilor se face mai ales în timpul şcolii, dar şi în vacanţe - locurile fiind mai limitate. Mai are teren de sport (tenis, minifotbal, hadbal, volei) bazin exterior. Informaţii la dl. administrator Petrică Toader, tel. 057/439285 şi la ATPS Arad, tel.: 057/253703. (Este o tabără model, iar cantina superbă).
În partea opusă a teberei, dincolo de pârâu, mai stă încă în picioare ruina vechiului cuptor Schmeltz, înconjurată de case, datând de la începutul secolului XVIII-lea. Se poate ajunge la acesta peste podul de la capătul amonte al taberei.
Continundu-ne drumul acum alături de pârâul Moneasa, pe nesimţite părăsim cartierul, drumul devenind nemodernizat. Lăsăm în urmă o frumoasă vilă particulară cu etaj şi după cca.500 m de la marginea cartierului, ajunge, la un cochet complex de cabane.
Complex cabane "Dallas"
Cazarea se face în camere duble ale cabanei de lemn, totalizând 38 de locuri în camere cu 2 paturi. Preţul este echivalentul a 6 DM (6 DM - 30000 lei/loc. + apartament cu 4 locuri).
Masa se poate servi în restaurantul cabanei, categoria a II-a având 50 de locuri, iar preţul unei pensiuni complete personă/ zi este de echivalentul a 10 DM (75.0000 lei/pers).
Aici găsim cafe-bar, biliard, discotecă de 80 persoane, bar de noapte 80 locuri etc.
Tel.: 057/439202; 186.
Mai amonte, dar pe partea stângă, este o frumoasă discotecă în aer liber, "Disco ring". Acesta funcţionează la Moneasa în perioada mai - octombrie, cu începere de la ora 2100. În perioada de iarnă octombrie - mai, se mută la Sebiş.


Comentarii


Nu există comentarii

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii