Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Poiana Maicilor (1326 m)

Bookmark and Share
23-25 februarie :: Ceahlaul inghetat, by Emi Cristea
In bezna     Televiziunile anuntau de cateva zile ca vine urgia. Cam atata puteau ei sa inteleaga din codul galben dat de ANM pentru partea de est a tarii. Peste toate, ma cam ingrijorau cantitatile mari de precipitatii anuntate (unele reprezentau cam toata “cota” pe luna februarie, pe zona respective). Asta se putea traduce prin ninsori abundente. Cu toate astea ne-am urnit din Brasov. Nu puteam rata week-end-ul acesta, si singurul semn ca ar putea fi ceva frumos, erau cele cateva raze de soare prevazute pentru sambata. Mai aveam eu o speranta; dar tine de fler, si nu o zic … Paseam dintr-o lume in alta … acolo unde vremea a rasturnat normalitatea. Daca esti obisnuit ca depresiunea Ciucului este cea mai friguroasa din tara, in aceste zile s-a dat totul peste cap. Carpatii orientali era...

Information -

There is no information

News

[Nov 3, 2003] Noutati - Ceahlau (Cristian Georgescu)
[Sep 10, 2003] Ceahlău, marcaje bune (Cătălin Olteanu)
[Jan 16, 2003] Trasee montane accesibile (Daniel Stefănescu)

Pictures

 1-10 from 41
  > [11-20] [21-30] [31-40] >>
Sfârşitul inocenţei
O cabană
Două cabane
Crinul singuratic
Vânturişul
Umerii Ceahlăului
Bună dimineaţa Ceahlău!
Iluzia primăverii
Poiana Popii
La stână
 1-10 from 41
  > [11-20] [21-30] [31-40] >>

Trails

MarcajDirectieGPS
In Muntii CEAHLAU
To Curmatura Stanilelor through Poiana Varatec
1
In Muntii CEAHLAU
To Statiunea Turistica Durau through Ocolasu Mic
To Barajul Bicaz through Izvorul Muntelui
In Muntii CEAHLAU
To Satul Neagra through Curmatura Negrii (1365)
To Cabana Dochia through Mt. Ocolasu Mic

GPS Data

Points
PI_MAICI - Indicator turistic in Poiana Maicilor - Afişează | Afişează in Google Earth
Latitudine: 46.94347, Longitudine: 25.96425, Altitudine: 1327
Ultima modificare: Emi Cristea, Tue, Feb 27, 2007
Media coordonatelor afişate:
Latitudine: 46.94347, Longitudine: 25.96425, Altitudine: 1327


GPS tracks
Cabana Dochia - Poiana Stanile - Cabana Izvorul Muntelui, Submitted by: Emi Cristea | Show in Google Earth
Maici, Submitted by: Adrian Măciucă | Show in Google Earth

Email forum messages

[Jun 13, 2012] Re: [a] Ceahlau (george z)  
[Jun 11, 2012] Re: [a] Ceahlau (Bogdan Balaban)  
[Jun 11, 2012] Re: [a] Ceahlau (salvamont neamt)  
[Jul 4, 2007] Re: [a] Ceahlaul de ieri (lung) - text refacut (grig)  
[Nov 18, 2006] [a] Re: Ocolasul Mare / Salvamont / discutii (Raul Papalicef)  
[May 18, 2006] [a] RT Ceahlau 12-13 mai 2oo6 (Teddy)  
[Apr 13, 2006] Rãspuns: [a] starea vremii in Ceahlau (Titus Hen)  
[Nov 1, 2005] [a] R.T. Ceahlau 30-2 oct. '05 (sorin ungureanu)  
[Aug 23, 2005] Re: [a] Ceahlau (Caty Ionita)  
[Aug 23, 2005] Re: [a] Ceahlau (Bogdan Timisescu)  
[All...]

Other info

Povestea Cuvioasei Mavra, de la Ceahlau (sec. XVII-XVIII)

"De la Schitul lui Silvestru, Cuvioasa Mavra s-a retras la si mai aspra nevointa, intr-o poiana sub varful Ceahlaului, numita Ponoare. Aici era singura cu Dumnezeu. Numai iubita ei caprioara, ca o ucenica vrednica ce-i era, o insotea, iar mana Domnului o acoperea de tot raul. Si se nevoia fericita, ca o adevarata mireasa a lui Hristos, pe Muntele Ceahlau, rabdand cu tarie frigul iute, vanturile si zapezile mari, ca si focul ispitelor de tot felul, caci aici se lupta fata in fata cu diavolul, cu gandurile si cu neputintele firii. Ucenicele ei, cautand-o peste tot, au aflat-o pe munte si s-au adunat una cate una in jurul Cuvioasei Mavra. Apoi, rugandu-se si plangand impreuna, cu ajutorul credinciosilor de prin sate, au facut in poiana mai multe chilii pustnicesti si o mica biserica de lemn cu hramul Taborului - Schimbarea la Fata. De la ele, poiana aceasta se numeste pana astazi „Poiana Maicilor". In aceasta oaza de liniste si rugaciune, S-a nevoit Cuvioasa Mavra pana la sfarsitul vietii, rabdand necazurile cu bucurie si multumind lui Dumnezeu pentru toate. Dadea inca si sfaturi intelepte ucenicelor si credinciosilor care urcau pe munte sa le ceara cuvinte de mantuire si sa le aduca hrana si cele de nevoie.

După putin timp au aflat-o in chilie adormită in Domnul si, plangand-o toate călugăritele de sub Ceahlău, au ingropat-o in Poiana de la Ponoare. Moastele ei, ca si ale atator nevoitoare, se află tăinuite aici in „Poiana Maicilor" pană la sfarsitul veacurilor, iar sufletul ei se desfătează cu ceata Sfintilor in Cer."

Comments


Daniela Ursu, submitted Wed, Sep 19, 2007, 3:50 pm
Vă mulţumesc pentru încurajări!

Graţie lucrărilor unui strălucit absolvent al Fac. de Istorie din Bucureşti care şi-a continuat cercetările pentru teza de doctorat coordonată de distinsul prof. univ. Dinu C. Giurescu, 'am ajuns' astfel la hărţile (schiţele) întocmite de generalul F. G. Bawr (1774) dar şi de Otzel - Hora von Otzellwitz (1790), ce-i drept, copii rezervate şi scrise într-o cu totul altă limbă, dar şi cu utile traduceri.

Revenind la 'oile' din poienile noastre, informaţii preţioase despre schituri găsim pe Harta Silvică a României din 1869, tipărită la Iaşi, litografiată de Partenie, unele dintre ele fiind poziţionate corect, cum numai ciobanii de atunci puteau să le confirme existenţa, dar şi din notele sigure date de C. Armăşescu, şeful centrului de exploatări forestiere al Domeniului Coroanei Bicaz, pe timpul când I. Kalindero era Administratorul Domeniilor Coroarei din întreaga ţară.

Concluzionând, despre (schitul din) Poaina Maicilor, la 1326 m, ştim sigur că:

a. "Această poiană, aflată pe versantul sud-estic al Ceahlăului, era demult acoperită cu pădure bogată, care a fost exploatată înainte de 1914."

b. "În partea de răsărit a poienii se mai vedeau până în 1943 resturile din temelia unei aşezări, despre care bătrânii din partea locului pretindeau a fi fost resturi din temelia unui schit de maici."

c. "Astăzi pădurea a crescut pe acolo şi cu greu se mai pot vedea acele relicve."În articole mai noi, scrise, publicate în reviste sau on-line, citite de pe net, vă citez şi eu: " Pe Pârâul Mare, astăzi (?) găsim o mănăstire de maici, numită Sf. Mavra sau Poiana Maicilor. Aici, spune legenda, ar fi pustnicit maica Mavra, care prin curăţenie şi credinţă, ar fi trecut în rândul sfinţilor, sfinţind astfel şi locul unde s-a zidit un schit." Cu siguranţă, cel care a scris nu s-a uitat pe nicio hartă a Ceahlăului, nici pe cea din sec. acesta, nici din cel trecut, dar nici de acum două secole. Ar fi văzut ca Pârâul Mare - dacă nu şi-ar fi schimbat între timp locul şi/sau numele, este tot în partea nordică, trece de Piciorul Ponorului, de Poienile Ponorului, de axilialul (drumul forestier) Durău-Izv. Muntelui către lacul de acumulare (NNE). Desigur, şi în acest citat amintit de mine este vorba tot despre Sihăstria Sofia - despre care vă vorbeam în comentariul anterior - CUNOSCUTĂ de localnici sub numele de Schitul de sub Ponoară şi de Schitul Maicilor, ridicat în 1773 şi destrămat în 1903.

Indiferent de valoarea documentelor prezentate, de aprecierile cunoscătorilor, sunt convinsă că mai există multe cunoştinţe care pot completa acest capitol, la fel cum recunosc, sunt destule zone insuficient cercetate.
Emi Cristea Administrator Alpinet, submitted Wed, Sep 12, 2007, 3:15 pm
Am corectat altitudinea. Dupa cum se putea observa si la informatia GPS, postata de mine in februarie, altimetrul mi-a aratat 1327 m. Acel metru, diferenta fata de cele spuse de Daniela, reprezinta inaltimea la care am tinut aparatul, fata de pamant.
Dan Loghin, submitted Fri, Sep 7, 2007, 9:31 am
Corect! Mai ai putin si ajungi la hartile acelea. Si la altele - mai pomeneam si eu citeva. Si atunci vei vedea ca exista si o alta fatza a muntilor. Uneori cu totul alta.:-)
Daniela Ursu, submitted Thu, Sep 6, 2007, 8:34 pm
Ar mai fi de adăugat altitudinile pe care le cunosc eu:

Bâtca Popii - 1113 m;

Poiana Maicilor - 1326 m.
Daniela Ursu, submitted Thu, Sep 6, 2007, 7:49 pm
In Ceahlău apare foarte des toponim "Maici":

(1) Poiana Maicilor - situată în partea sud-sud-estică, (2) Pârâul Maicilor - care coboară din Ocolaşul Mic şi (3) Piciorul Maicilor - mai spre est, de la baza abruptului Ocolaşului Mic, continuat cu Bâtca Popii, (4) Şipotul Maicii - spre vest, pe traseul Satul Schit-La Scaune-Curmătura Stănile (despre acest Şipot ştiu că era cunoscut mai mult de localnici, dar oare câţi or mai fi în viaţă) şi mai sus cu câteva sute de metri de el - (câteva) grotele adânci de 3-4 m numite "Chilii" sau (5) Chilia Maicii. Se spune că (şi) aici a trăit o fată "fugită de lume", pe nume Serafima şi care şi-a găsit sfârşitul în preajma izvorului.

Apare însă aceast toponim şi în partea nordică a masivului. Chiar eu spuneam într-una din imaginile mele că VECHEA denumire a Pietrelor lui Baciu a fost (6) "Maicile", nume provenit posibil după silueta celor trei stane de piatră cu chip de om. Pentru că Ghe. Baciu, cabanierul de neuitat, în drumul său din satul natal către Dochia, poposea odihnindu-se adesea în acest loc, stanele devenindu-i tare dragi, lor li s-au spus mai apoi "Pietrele lui Baciu". Dar şi denumirea anterioară, originară sau originală, este posibil să fie adevărată, întrucât acestea sunt situate pe traseul Fântânele, suficient de aproape (să zicem) de poteca de legătură Piciorul Humăriei – Cabana Fântânele.

Acestă potecă STRĂBATE Poienile Ponorului (loc de păşune cu largă deschidere spre lacul de acumulare), pârâul Răpciuniţa, Piciorul Ponorului, al Zmeurişului şi al Ţiflicului.

Până aici e clar: suntem către NORD, pe valea pârâului Răpciuniţa, la ~ 3 km de satul Ceahlău, ~ la km 14 al axialului Izvorul Muntelui – Durău.

Exact în acest loc, într-o poiană înconjurată de brazi şi mesteceni, se află ruinele schitului de maici "Sofia" care a existat până în 1903. Personal nu am văzut ruinele, ptr. că prietena mea din sat e plecată din ţară şi nu am avut altă persoană de legătură.

Poiana Ponorului este spre Nord, Poiana Maicilor este spre Sud. Nu am întâlnit nicăieri scris "Ponoare", ci numai Ponorului.

Or’ fi cele 3 lespezi de pe lângă Poiana Maicilor şi despre care spune dl. Titus Hen că s-a pornit să le caute ale celor 3 "Maici" din Poiana Ponorului/Ponoare - nu ştiu …

Voi cerceta şi alte documente pe care nu le am acum la îndemână, dar în care ştiu că sunt mai multe date despre Ţuţuieni (o restanţă pe care o am către Titus) şi în care sper să găsesc informaţiile despre sfântul schivnic Amfilohie Şendrea de prin Izvorul Alb (o restanţă pe care o am către Catinca).

Emi, strict geografic, informaţiile mi se par greşite. Poate mă înşel eu. Înclin să cred totuşi că Poiana Maicilor, cea pe care o ştim noi astăzi s-a mai "mutat" puţin. Şi astă, pentru că, pe vremuri, în poiană se ajungea plecând de la "Furcituri" peste Bâtca Popii... Sunt eu cu nişte schiţe în faţă, dar nu suficiente pentru mine.

Cărările VECHI ale ciobanilor şi călugărilor (sihastri, poate şi măicuţe) SE GĂSESC însemnate pe harta Otzellowitz din anul 1790 şi pe harta Pădurilor din anul 1900. Regret, nu le am...


Login or register to comment