Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Cetatile Ponorului

Bookmark and Share

Information -

There is no information

News

[Mar 21, 2013] Şcoala Naţională de Speologie 2013 (Sebi Ene)
[Feb 23, 2011] Circulara 1 Scoala Nationala de Speologi (Mihai Besesek)
[Dec 19, 2007] Proiectul statiunii Padis in impas (Paul Iacobaş)
[Aug 23, 2007] Expeditie de scufundari (Dan Izvoreanu)
[Feb 20, 2003] Marcaje in Muntii Bihor (Ionuţ Nechita)
[Apr 8, 2004] Invitatie concurs (Fred Daniel Pogacean)
[Oct 22, 2002] Informaţii Padiş (Cătălin Olteanu)

Pictures

[1-10] [11-20] [21-30]<  31-40 from 83
  > [41-50] [51-60] [61-70] >>
Salvation
Portalul - Peştera Cetaţile Ponorului
Ochi in ochi
ochi de paun
Smarald
Into the dark
Crystal clear
Out of the light
peştera
Familie
[1-10] [11-20] [21-30]<  31-40 from 83
  > [41-50] [51-60] [61-70] >>

Trails

Nu exista

GPS Data

Points
*BALCON1 - Balcon 1 deasupra cetailor - Afişează | Afişează in Google Earth
Latitudine: 46.56528, Longitudine: 22.70179, Altitudine: 1094
Ultima modificare: Dragos Ognean, Wed, Jan 16, 2008
*BALCON 3 - Balcon 3 deasupra cetatilor - Afişează | Afişează in Google Earth
Latitudine: 46.56303, Longitudine: 22.70042, Altitudine: 1106
Ultima modificare: Dragos Ognean, Wed, Jan 16, 2008
*BALCON 2 - Balcon 2 deasupra cetatilor - Afişează | Afişează in Google Earth
Latitudine: 46.56499, Longitudine: 22.70112, Altitudine: 1098
Ultima modificare: Dragos Ognean, Wed, Jan 16, 2008
Media coordonatelor afişate:
Latitudine: 46.56443, Longitudine: 22.70111, Altitudine: 1099.3


GPS tracks
Cluj - Huedin - Padis - Pietroasa - Oradea - Cluj, Submitted by: Ionuţ Nechita | Show in Google Earth

Email forum messages

[Sep 2, 2002] Re: @ Despre marcaje (Dinu Mititeanu)  
[Aug 11, 2017] Re: Fw: [a] Pestera Ursilor - Cabana Cetatile Ponorului (codruta nedelcu kodruta@gmail.com [alpinet2k])  
[Aug 10, 2017] Re: Fw: [a] Pestera Ursilor - Cabana Cetatile Ponorului (Gabor barkasz@gmail.com [alpinet2k])  
[Aug 10, 2017] Re: Fw: [a] Pestera Ursilor - Cabana Cetatile Ponorului (Wiktor Glowacki wglowacki@irm.krakow.pl [alpinet2k])  
[Jun 16, 2010] Re: [a] Acces in Apuseni (Gabriela Postole)  
[May 16, 2010] [a] 2 excursii in Apuseni (Kirandulas)  
[Jun 18, 2009] Re: [a] Excursie Padis (cornel)  
[Jun 16, 2009] [a] Excursii mai-iunie (Kirandulas)  
[Jul 17, 2008] [a] JN - Gunoaiele Apusenilor (ARIN)  
[Aug 20, 2007] [a] padis 04-10.08.2007 (marin_monea)  
[All...]

Other info

Localizare
Considerate cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, Cetatile Ponorului reprezinta obiectivul de maxim interes din zona Padisului. Ele se gasesc in partea de sud a bazinului, la capatul Vaii Cetatilor care-si formeaza cursul din izvoavele ce apar in Poiana Balaleasa. Traseul turistic in circuit care conduce de la cabana Padis la Cetatile Panorului si inapoi este marcat cu punct albastru si insumeaza 12km, dintre care 5,5km reprezinta distanta la dus. El ajunge mai intii in Piriul Bradetanului, trece la mica departare de Izbucul Ponor (pentru vizitarea caruia exista o derivatie cu marcaj dublu), traverseaza Poiana Ponor si razbate apoi in versantul sting al Vaii Cetatilor, in zona centrala a complexului pe care-l formeaza Cetatile Ponorului. Acest marcaj intersecteaza drumul forestier spre Valea Seaca, care se desprinde in Saua Balaleasa din drumul Bulz - Padis si care constituie o a doua varianta de apropiere, accesibila si cu masina.

Descriere
Numele de "Cetati ale Ponorului" vine in primul rind la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafata al acestui grandios fenomen carstic. Este vorba de un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, dintre care cel central reprezinta inchiderea in fund de sac a Vaii Cetatilor. Albia acesteia, tranformata intr-un haos de blocuri enorme de piatra, ia sfirsit la la picioarele unui perete de peste 100m inaltime, in care se decupeaza poate cea mai extraordinara intrare din carstul Ramanesc: portalul Cetatilor Ponorului. Imediat dupa portal, in dreapta, o panta abrupta urca pina in fundul celui de al doilea circ, ai carui pereti perfect circulari strajuiesc o incinta complet inchisa, cu un diametru la gura de aproximativ 70m. Coroanele intunecate ale brazilor imprejmuiesc deasupra capului o roata de cer. In latura din stinga, o spartura raspunde in bolta galeriei care prelungeste sub pamint albia Vaii Cetatilor. Scurgerea acesteia se ingemaneaza sub partal cu un puternic izbuc care tisneste din peretele sting si care aduce pentru o farima de timp la lumina apele inghitite de intuneric prin ponorul de la Caput. Cel de al treilea circ, de altfel si cel mai mare, este despartit de depresiunea centrala ce inchide Valea Cetatilor printr-o inseuare strabatuta de marcajul turistic. De forma vag triunghiulara, cu latura masurind pina la 300m, ultima veriga a triadei de circuri calcaroase are peste 200m pe verticala. O singura cale de continuare a potecii, un fel de scoc de grohotis se afla pe fata opusa inseuarii si permite vizitatorilor sa razbata in urcus pieptis si foarte obositor pina deasupra Cetatilor (la Balcoane). In latura din dreapta a celui de-al treilea circ, la picioarele peretelui vestic, se deschide o a doua gura de pestera, neinsemnata in comparatie cu imensitatea marelui portal dar de dimensiuni totusi apreciabile. De aici incepe o galerie lunga de 110m, care coboara in panta accentuata spre cursul de apa si care constituie calea cea mai usoara de patrundere in sectorul subteran al Cetatilor Ponorului. Acest sector incepe de fapt din dreptul portalului si este format dintr-o galerie vasta, lata de pina la 10m si cu bolta inaltata pina la 20m sau chiar 70m. Pe cei 1700m ai sai, cursul subteran formeaza nu mai putin de 14 lacuri si numeroase cascade, a caror depasire implica dificultati tehnice ce intrec cu mult nivelul unei vizite turistice, facind din parcurgerea integrala a pesterii una din cele mai dificile ture speologice. Prima sa portiune este totusi mai usor accesibila si poate fi vizitata fara riscuri deosebite pina in Sala Taberei, pe o lungime de 450m. Dincolo de aceasta, o cascada de 8m obliga deja la folosirea echipamentului speologic. Izbucul subteran care apare in peretele din dreapta si care se varsa direct in cursul subteran al Cetatilor isi ia apele tocmai din sorburile din Poiana Ponor.

Vizitare si căi de access
Cetatile Ponorului sint declarate monument al naturii, fara sa existe insa restrictii de acces. Vizitarea celor trei circuri calcaroase constituie o tura spectaculoasa si obositoare, dar care nu necesita decit echipementul obisnuit de munte. Parcurgerea cursului subteran al Cetatilor pina in Sala Taberei necesita insa salopeta, casca, cizme de caiuciuc si mijloace de iluminat puternice. Este recomandabil ca intrarea in pestera sa se faca prin galeria care se deschide in circul din stinga si numai atunci cind debitul apei este suficient de mic. De altfel, in perioadele de viituri sau in urma unor averse, traseul subteran devine practic inaccesibil.

Datele au fost inregistrate de: Alexandru Averche
Bibliografie:
Pesteri din Romania

Comments


claudia radu, submitted Mon, Jan 21, 2008, 4:27 pm
cam tarziu adaugat comentariul meu, dar ideea conteaza.
claudia radu, submitted Mon, Jan 21, 2008, 4:26 pm
eu una iubesc Padisul, merg mereu acolo dar nu cred ca cei de la speo ar trebui sa se ocupe de gunoaie ci administratia parcului.cei de la speo au venit pentru speologie si nu pentru igienizare.sa fim seriosi.este doar vina parcului.acesta ar trebui sa plateasca rangeri si persoane de inalta morala care sa pazeasca efectiv zona de imbecilitatile turistilor.eu una am fost o luna in Padis ca si voluntara a Parcului si am facut igienizare, am construit masute si banci si am curatat trasee. Parcul ne-a platit transportul si mancarea.in absolut nici un caz nu e treaba celor de la speo sa curete pe acolo.daca au facut un WC, bravo lor.dar nu cred ca ar trebui sa injosim in asemenea hal, sa punem sa curete rahatul altora pe niste persoane instruite si care au un anumit statut.
ciprian cocan, submitted Mon, Sep 9, 2002, 4:26 am
Nu vreau sa zic nimic de Cetati decit ca sunt frumoase. Ce as vrea sa spun eu este despre intreaga zona Padis care arata ca groapa de gunoi din orice oras mare. Imi pare rau ca Speologia care a fost toata vara in Padis, nu a facut nimic in acest sens. Au facut WC bravo lor dar de aruncat o galeata de apa in ele la sfirsitul zilei sau dimineata era greu pentru ei.

Si mai trebuie stiut ca pe toate traseele sunt gramezi de gunoaie. Bravo dragi turisti romani, maghiari, cehi, si orice natie care ati mai trecut prin Padis. Nu mai vorbim de "containerele" aduse de speologie dar care sau umplut peste si acum maninca caii si vacile de la care apoi bem lapte.

As propune ca speo sau orice club sa se mearga acum cind nu mai este nimeni in padis, si se faca o curatire a traseeelor. Saptamina trecuta erau 3 corturi. Mersi mult si scuze pentru duritate dar iubesc muntele si in mod special Padisul. Poate se va face ceva. Salutare


Login or register to comment