Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Piatra Cetii (1233 m)

Bookmark and Share

Information -

There is no information

News

[Sep 27, 2011] Reuniune Alpinism și Escaladă Ampoița (Fred Daniel Pogacean)
[Sep 29, 2010] Reuniunea de Alpinism, Ampoița 2010 (Trascau Corp)

Pictures

 1-10 from 25
  > [11-20] [21-25]
Piatra Cetii
Bucurie de mai
Narcise pe Piatra Cetii
Tulichină (Daphne mezereum)
Ciubotica... ati ghicit... Pietrii
Iazul Pietrii
Calutul Pietrii
Vacuta Pietrii
Daca timpul ar avea o casa...
Drumul Nostalgiilor
 1-10 from 25
  > [11-20] [21-25]

Trails

Nu exista

GPS Data

Email forum messages

Nu exista

Other info

Masivul Piatra Cetii este unul dintre cele mai impunătoare masive calcaroase din Munții Trascău așa după cum se poate vedea și din Valea Mureșului, dinspre est. Totuși este mult mai puțin cunoscut decât cheile aflate pe văile mai mari ce îl flanchează, și anume Cheile Rîmețului, Cheile Mănăstirii și Cheile Întregaldelor. Mult mai accesibile și cu o spectaculozitate mare a peisajului, aceste areale stopează afluxul de turiști în cadrul lor, dar se pare că până acum și interesul naturaliștilor.

Astfel, în timp ce mai toate masivele de calcar și cheile din Trascău beneficiază cel puțin de studii de vegetație bine structurate, unele la nivel de teză de doctorat, realizate de către botaniști clujeni cunoscuți, precum Ioan Pop, V. Hodișan, O. Rațiu, E. Ghișa, I. Gergely și alții, în Piatra Cetii nu avem până la ora actuală decât un studiu preliminar, realizat în 1965, și care se ocupă mai mult de vegetația pădurilor din jur, decât de cea mult mai valoroasă dn punct de vedere științific, a stâncăriilor de calcar. Cheile Tecșeștilor nu au beneficiat până acum de nici un studiu.

Este drept că atât Piatra Cetii cât și Cheile Tecșeștilor au cele mai incomode căi de acces (ca să nu folosim sintagma “greu accesibil”) din toți Munții Trascău. Acest lucru este valabil atât pentru drumurile ce duc aici dinspre valea Mureșului sau alte locații cât și pentru potecile din perimetrul celor două rezervații. Crearea unei rețele de căi de acces mai bune în interiorul rezervațiilor Piatra Cetii și Cheile Tecșeștilor trebuie să fie unul dintre obiectivele majore ale viitoarelor proiecte ce se vor derula aici.

Comments


There are no comments

Login or register to comment