Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Cheile Sohodol

Bookmark and Share

Informaţii -

Nu există informaţii

Stiri

Nu exista

Fotografii

[1-10]<  11-14 din 14
 
Specii
Canionul Jgheabului
Cheile Sohodolului
Sohodolul
[1-10]<  11-14 din 14
 

Trasee

MarcajDirectieGPS
In Muntii VALCAN
Spre Cabana Valea cu Pesti prin Complexul Turistic Bucium
Spre Comuna Runcu

Informatii GPS

Mesaje lista email

[4 Ian 2008] [a] Fetzele muntelui. Scurt RT si Foto (Dinu Mititeanu)  
[4 Aug 2003] @ Proiect Sohodol/Sinaia (Frank Schobel)  
[24 Iun 2010] [a] Tabara de escalada: 22 - 25 iulie, in Cheile Sohodolului (andreea_copaescu)  
[6 Aug 2003] @ Sohodol ( antifurt + anticoroziv ) = loctite (Frank Schobel)  

Alte informatii

Valea Sohodolului, dezvolta unul din cele mai cunoscute sectoare calcaroase din Carpatii romanesti. Cheile Sohodolului s-au format prin traversarea barei de calcar, de la poalele Valcanului, de catre apa Sohodolului. Evolutia acestui rau se poate observa cu usurinta in peretii verticali, datorita nivelelor diferite de marmitare (identificabile in pereti prin sirurile de surplombe formate).
Calcarele sunt niste roci sedimentare iar planurile de sedimentare se pot vedea foarte usor, ca niste fisuri orizontale in roca.
Compozitia chimica a calcarului se poate observa cu usurinta prin nuantele diferite ale stancii (pete negre sau roscate). Acolo unde apare nuanta negricioasa, in componenta calcarului sunt multi oxizi de mangan, iar la nuantele rosiatice apar oxizii de fier, de diferite valente (datorandu-se coloritul de la galben pana la roscat-maron).
Peisajul este tipic zonelor calcaroase, lipsit de paduri, pentru ca nu se formeaza soluri propice dezvoltarii de vegetatie forestiera. Apare, in schimb vegetatia tipica regiunilor de carst, care de multe ori imprima numele unor locuri.
Aici gasim “cornetele” a caror denumire vine de la arbustul corn (Cornus Mas), o planta nativa sudului Europei, care se dezvolta bine pe soluri bogate in carbonat de calciu. De altfel Cheile Sohodolului sunt stranse intre Dealul Cornetului si muntele Narile.
In zonele depresionare dintre ingustari, acolo unde versantii au permis, au crescut tot felul de arbusti de corni, gherghinar, carpinita.
Carpinita este un arbore termofil (Carpinus orientalis) care tradeaza influentele maselor de aer sudice, exercitate in climatul din depresiunile de la poalele Valcanului. Tot dintre plantele termofile poate sa apara mojdreanul (specie asemanatoare frasinului).
Pe solurile uscate, acolo unde apa se scurge repede pe versant, neapucand sa se infiltreze, au crescut tufarisuri de liliac si paducel. De altfel, in mai, cand infloreste, liliacul umple de culoare versantii abrupti ai Sohodolului.
Solurile, acolo unde ele s-au dezvoltat, sunt de tipul celor renzinice, bogate in carbonat de calciu (litosoluri renzinice cu orizontul A foarte scurt). Atipic, pot aparea solurile rosii (de tipul cambisoluri), dar care s-au format intr-o perioada anterioara, cu climat tropical umed.

Comentarii


Nu există comentarii

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii