Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Satul Vetresti-Herastrau - Varful Lacauti

Bookmark and Share

 
Satul Vetresti-Herastrau-Bradet-Botul Misinei-Cetatile Misinei-Valea Narujei-Valea Balosu-Golu Pietrosului-Cabanele Giurgiu-Valea Zabala-Varful Mardanu-Varful Lacauti

Timp: 14-16 ore;

Desi traseul poate fi parcurs integral intr-o zi, este preferabil sa se efectueze in doua etape: prima pina la cabanele "Giurgiu", aflate in valea Zabalei, iar a doua pina in Lacauti. Existenta a doua tronsoane cu diferenta de nivel sensibile (piriul Balosu - Golul Pietrosului - Mirdan - Lacauti)impune o dozare mai eficienta a efortului.
Prima parte a drumetiei se desfasoara pina la gura de varsare a Balosului. Pentru parcurgerea ei este folosit drumul forestier ce insoteste albia Narujei (circa 2 ore) spre amonte.
In vatra satului se intersecteaza traseul 6 (punct rosu) iar in punctul Misinei traseul 5 (banda albastra). Ceva mai sus, depasind rind pe rind citeva carbunarii, se patrunde prin punctul Dulghina Bradului in cheile Narujei (rezervatie naturala).
La gura piriului Balosu se paraseste albia Narujei si drumul forestier (urmat de traseul 7, cruce albastra) urmind drumul care patrunde pe valea Balosului printr-o serie de serpentine strinse.
In locul numit "Trei Frasini" se abandoneaza drumul forestier in favoarea potecii ce se tine aproapa de albia Balosului, in amonte, dupa care traversind piriul Verdele se angajeaza in urcus tot mai accentuat pe masura indepartarii de albie spre dreapta.
Mai sus de punctul "La Linie" unde se intilneste un drum forestier neutilizat, la capatul apusean al unei culmi insorite, se ajunge las poala estica a muntelui Pietrosu, reprezentata printr-un contrafort foarte priporos - Dealul Mortului. Imediat mai sus se intersecteaza un alt drum forestier neutilizat dincolo de care serpentinele potecii devin caracteristica dominanta a traseului. Aproximativ la jumatatea traseului se intilneste si unicul izvor de pe Dealul Mortului. In golul Pietrosului se pune capat ascensiunii. Aici se intretaie traseul numarul 1 marcat cu banda rosie. Mai departe, se coboara prin pasune, se trece printr-o padure si ajunge in albia Zabalei. La cabanele "Giurgiu". De la cabanele "Giurgiu" traseul se angaseaza in susul Zabalei, pe drumul forestier trecind pe la gura vaii Cabalosului, apoi pe la cea a Gorului si Betegosului iar de la bifurcatia care urmeaza se intra pe valea Mirdanului. Dupa 1/2 ora de la bifurcatie se parasete drumul forestier si se traverseaza apele Mirdanului pe la baza nordica a masivului cu acelasi nume urcind incet drumul de tractor ce strabate intinsa pasune.
Capatul drumului sfirseste la intersectia cu un vechi terasament de cale ferata forestiera unde dinspre dreapta vine traseul 3 (triunghi albastru). Mai intai se urmeaza catre stinga, pe citeva sute de metri, terasamentul fostei cai ferate forestiere, iar apoi, pe directia jumatate dreapta se urca in sesul larg si poienit ce racordeaza Mirdanul de Lacauti.
Ultima parte a traseului corespunde ultimului urcus prin raristi care anunta apropierea de pajistea subalpina ce invesminteaza creasta usor arcuita a Lacautiului.
Dupa patrunderea in golul montan poteca descrie un ocol catre stinga castigind treptat ultimii metri in altitudune ce sfirseste in fata statiei Lacauti.

CommentsNo comments were added
Login or register to comment