Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

C.F.R. Bologa - Cabana Padis

Bookmark and Share

 
C.F.R. Bologa-Comuna Bologa-Valea Hentii-Satul Rogojel-Poiana Fanturii-Cabana Vladeasa-Valea Racatau-Pietrele Albe-Saua Intre Munti-Sub Varful Gardul De Piatra (1589)-Saua La Piatra Talharului (1759)-Poiana Onceasa-Saua Cumpanatelu-Poiana Varasoaia-Cabana Padis

Bologa - Cab. Vladeasa 5-6 ore
Cab. Vladeasa - Pietrele Albe 1 1/4 - 1 1/2 ore
Pietrele Albe - Poiana Varasoaia 7 1/2 - 8 ore
Poiana Varasoaia - Cabana Padis 1 - 1 1/2 ore

Traseu cu dificultati de orientare in portiunea de creasta. Nu se recomanda parcurgerea lui iarna intre Pietrele Albe - Poiana Varasoaia.


Traseul incepe din halta CFR Bologa, unde intalnim si primul indicator de marcaj. Se trece podul peste Crisul Repede, si intram in sat. Dupa trecerea peste Valea Hentiului, urmam in stanga poteca pe malul raului, care \"scurteaza\" o curba a drumului (si circa 1 km din traseu).

In continuare se urmeaza valea Hentiului in amonte (pe drum). Dupa km 3 se iese din Bologa; pe la km 5 ajungem la un grup de case de unde se ramifica traseul cu cruce albastra inspre dreapta.

La km 6.5 trecem pe langa cladirea acum in paragina a unei cariere de piatra;

La km 9.5, chiar inainte de intrarea in Comuna Sacuieu, ajungem la o intersectie. De aici, traseul marcat coteste dreapta, trece podul si se inscrie pe Valea Visagului. Pana aici, daca ati fost ghinionishti si n-ati prins nici o ocazie, au trecut 2 1/2 - 2 3/4 ore de la plecarea din halta Bologa.

Urmand drumul in amonte pe Valea Visagului, ajungem dupa cca 3 km la o alta intersectie, ramura din dreapta a drumului urcand spre satul Visag. Noi urmam drumul spre stanga, si dupa cca 500 de metri poteca lasa drumul si se inscrie pe una dintre vaile ce se lasa din stanga (in urcus).

Trecem valea, urcam prin padure, si in cca 1/2 ora ajungem la un izvor.

De aici, urcam direct spre casa de deasupra, de unde ne orientam spre stalpii retelei electrice de pe culmea dealului. Ajungand la ei, urmam drumul care-i insoteste spre dreapta (inainte), si trecem printre gospodariile (uneori chiar prin curtile lor) satului Rogojel. In circa 45 minute ajungem in \"centrul\" Rogojelului, unde intalnim un indicator inspre directia din care am venit \"Bologa 13 km\".

De la indicator, urmam ulita spre dreapta in urcus (se vad semnele de marcaj). In curand ulita se transforma in ogas, pe care-l urcam. Tinem tot aceeasi ulita, pana la iesirea din sat; ajungem la un palc de brazi, care marginesc ulita, din nou transformata in ogas.

Inaintea noastra se deschide o poiana in care se observa resturile unui adapost pentru vite. Traversam aceasta poiana in diagonala, pentru a ajunge in coltul \"stanga-sus\". Aici regasim drumul.

Urcand pe drum, pe la liziera padurii, in alte circa 10-15 minute se observa inainte, printre copaci, un sir de adaposturi pentru animale. Mergand in directia lor, trecem de copaci si suntem in Poiana Fanturii.

Facem dreapta (in urcus), luand ca reper o stanca (singura din poiana), in circa 15 minute suntem la cabana (cca 50 metri sud-vest) de stanca respectiva.

Timp total pana aici, in urcus, cu rucsac normal, 5-6 ore. Timp in sens invers, cca 3-4 ore (17 km).

Atentie iarna in special, portiunea in care se urca din Valea Visagului in Rogojel poate fi foarte dificila din cauza zapezii mari, si la fel, in Poiana Fanturii unde pe viscol exista pericolul ratacirii.

---

Variatiuni la traseu:
De la podul spre Valea Visagului (km 9,5 valea Hentiului) se continua pe drumul principal prin Sacuieu, pana la intersectia cu drumul spre Rogojel (km 12). Pana in centrul Rogojelului (la \"cooperativa\") mai sunt cca 4.5 km. Treceti valea pe malul cu \"cooperativa\", si urcand pe drum dupa cca. 250 m urmati poteca in urcus drept inainte, pe langa casa nou construita. Veti vedea indicatorul \"Bologa 13 km\" din descrierea traseului, pe care-l urmati. In acest caz lungimea totala a traseului este de 22 km.

Prin Rogojel, iarna, s-ar putea ca ulita \"marcata\" sa fie impracticabila din cauza nametilor. Caz in care sunteti liberi sa gasiti orice drum vretzi (intrebati satenii). Luati ca reper doi brazi gemeni, pe care ii veti vedea inspre inainte-stanga.

---

De la Cab. Vladeasa spre Padis se urmeaza drumul forestier de la liziera padurii de sub cabana (inspre sud), impreuna cu traseele marcate cu punct albastru (circuitul Rachitele) si punct rosu (circuitul Vladeasa). Drumul ocoleste pe o curba de nivel, in urcus usor, varfurile Vladeasa Nord si Sud. Pana la Pietrele Albe care apar inspre stanga in directia de mers, facem cam 1 1/4 - 1 1/2 ore. De aici, traseele se despart - punctul albastru se lasa inspre stanga, spre Valea Seaca, iar cel rosu urca inspre dreapta, spre varf.

Ionut Nechita - dec. 2002.
PS. Am parcurs integral acest traseu (pana in Padis) in 1995. Dar cum nu-mi amintesc detalii legate de portiunea in care am avut probleme de orientare, prefer sa ma opresc cu descrierea aici...

CommentsNo comments were added
Login or register to comment