Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Voineasa - Satul Ciunget

Bookmark and Share

 
Voineasa-Hotel Lotru-Saua Chica Lupului-Satul Ciunget
Traseu: uşor accesibil chiar şi iarna Marcaj: triunghi albastru Durata: 1½-2 ore



Pentru turiştii aflaţi la odihnă în staţiunea Voineasa, acest traseu este unul dintre cele mai uşoare, avînd în vedere dificultăţile minore, poteca bine evidenţiată şi distanţă redusă pentru parcurgere. Străbaterea traseului permite un tur de orizont asupra staţiunii în ansamblul său, precum şi vizitarea (cu aprobare prealabilă şi în grup) a uzinei electrice Lotru-Ciunget.

Pornind din faţa hotelului ,,Lotru", vom urma şoseaua ce coboară în serpentine pînă la podul de la intrarea în localitate. Urmăm apoi şoseaua spre ieşirea dinspre Brezoi circa 400 m, apoi o luăm la dreapta (sud), pe uliţa ce urcă uşor în lungul pîrîului Cărării. După ultima casă, urmează o serpentină după care părăsim drumul de tractor ce urcă spre dreapta pantele Muntelui Balţuri şi urmăm poteca ce intră într-o pădure rară de fag şi carpen, unde apare şi marcajul triunghi albastrn. În curînd ajungem într-o rarişte a pădurii de unde putem admira spre est Vîrful Pleaşa (1052 m), acoperit cu o frumoasă pădure de molid punctată pe alocuri de larice şi mesteacăn în continuare, poteca urcă prin pădure, traversează mici izvoare apoi însuşi pîrîul Cărării şi iese în poienile de sub Şaua Chica Lupului.

In apropierea unor grajduri, întîlnim un izvor amenajat care ne astîmpără setea în timpul urcuşului. Poteca şerpuieşte în serpentine prin pajiştile bogate, vara, în felurite flori ale muntelui şi iese apoi în Şaua Chica Lupului (1012 m), unde întîlneşte drumul carosabil de culme ce urcă de la Valea Măceşului peste muntele Ştevia, pînă la Ştefanu. Din şa se deschide o largă privlişte spre nord unde se află bazinul văii Voineşiţa cu Vîrful Sterpul (2142 m) în ultimul plan. Apoi la vest de acesta se pot observa Şaua Buceci, Vîrful Dobrunu, Vîrful Negovanu şi Vîrful Balindru Mare, toate aparţinînd Munţilor Lotrului. Spre apus, privirea ne e atrasă de silueta ascuţită a Vîrfului Fratoşteanu Mare (2053 m) ce se profilează la obîrşia văii Rudăreasa. În sud se înalţă, dincolo de valea Rudăreasa, Muntele Vînăta, pe care se află releul de televiziune, iar dincolo de acesta se adînceşte valea Latoriţei, străjuită de Vîrful Tîrnovu Mare (1846 m).

După un scurt popas, vom urma spre răsărit drumul de culme circa 200 m, apoi ne vom abate în stînga pe poteca ce coboară prin pajişte spre sud pe o culme prelungă, orientîndu-ne după linia de înaltă tensiune ce coboară în Ciungetu. Apoi panta se accentuează şi poteca face mai multe serpentine. Treptat, pierdem altitudine şi intrum în zona grădinilor satului Ciungetu, ale cărui case se zăresc ceva mai jos. Poteca traversează pîrîul Lazului, apoi intră pe o uliţă şi iese în şoseaua care însoţeste valea Rudăreasa ce străbate în lung satul. În satul Ciungetu se poate vedea o veche biserică din lemn, în care se află pictate imagini ale ctitorilor în portul popular străvechi, ca şi moderna uzină electrică. Vizitarea centralei electrice este posibilă numai în grup, cu aprobare prealabilă. Intoarcerea se poate efectua fie pe aceiaşi traseu, fie utilizînd curse l.T.A. (14 km pînă la Voineasa).


CommentsNo comments were added
Login or register to comment