Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Voineasa - Canton Plaiul Poienii

Bookmark and Share

 
Voineasa-Hotel Lotru-Culmea Stevia-Gura Plaiului-Plaiul Poienii-Canton Plaiul Poienii
Traseu: uşor accesibil, iarna dificil Marcaj: cruce roşic, bandă galbenă Durata: 3-3½ ore

Cantonul zoopastoral de la Plaiul Poienii, recent renovat, poate constitui ţinta unei excursii plăcute, în care se parcurge un teren variat cu privelişti deosebite. Pornim de la hotelul "Lotru" şi ne îndreptăm spre vestul localităţii. La capătul vestic al podului de peste Lotru coborîm cîteva trepte şi ne îndreptăm spre sud pe uliţa de pe marginea apei. În dreptul ultimei case, uliţa se continuă spre vest cu o potecă pe care apare şi marcajul cruce roşie. Poteca urcă uşor şi, după circa 5 minute, ajungînd pe culme, se îndreaptă spre sud, pătrunzînd în pădure, unde din loc în loc se observă şi marcajul cruce rosie. De aici vom urca circa 30-40 de minute prin pădurea de fag şi molid pînă la terminarea acesteia. Apoi ieşim în pajiştea montană de pe Muntele Plăişor, de unde vom avea o privelişte frumoasă asupra staţiunii Voineasa.

Poteca urcă în serpentine uşoarc şi pe măsură ce înaintăm cîştigăm altitudine şi putem admira spre nord seria de vîrfuri aparţinînd Munţilor Lotrului: Dobrunu, Cioaca Dobrunului, Sterpul şi altele. Marcajul apare rar datorită tăierii unor arbori pe care era aplicat, dar urmînd poteca vom ajunge în curînd pe o culme sub partea nordică a Vîrfului Balţuri (1142 m). Parcurgem culmea situată între obîrşiile Pîrîului Moşului spre est şi Pîrîul Caprclor spre vest, apoi pătrundem în pădurea de i'ag, în-rîrpptînrlu-ne spre vest. După circa 5 minute ir.şim în Culmea Ştevia, unde întîlnim drumul de culme ce urcă de la Valea Măccşului (alt. 1078 m). Din acest punct putem admira spre sud Vîrful Tîrnovu Mare şi tăietura adînca a Cheilor Latoriţei, Muntele Vînăta şi valea Rudăreasa pînă spre izvoare, unde se profilează Vîrful Fratoşteanu Mare (2053 m). În continuare urmăm drumul de culme spre vest, trecem pe sub linia de înaltă tensiune Ciunget-Vidra şi, în pasul domol al drumeţului care doreşte să vadă locurile, ne vom desfăta privirea admirînd versanţii sudici ai vîrfurilor Munţilor Lotrului.

După aproximativ 1 km de mers, întîlnim în marginea drumului, în dreapta, un exemplar uriaş de fag (fagus silvaiica), cu un diametru de circa 1,5 m, declarat arbore ocrotit. Urmînd drumul, pe care apare rar marcajul bandă galbenă, ajungem în curînd în punctul Gura Plaiului, unde drumul pătrunde în pădure. O ultimă privire înapoi spre vest şi vom admira culmea pe care am venit, ca şi deschiderea văii Rudăreasa spre satul Ciungetu. De aici vom urma drumul prin pădure circa două ore pînă la Plaiul Poienii.

Amatorii de trasee mai ,,dure", antrenaţi, pot urma de aici creasta calcaroasă a Pietrelor Albe pe o cărăruie îngustă care ne va solicita mult forţele, dar ne va răsplăti din plin cu imagini de neuitat. Drumul pe creastă ne va răpi mai bine de o oră pînă în Şaua Paltinului, unde întîlneşte şoseaua de culme, şi el trebuie inclus în durata generală.

Din această şa urmăm şoseaua carosabilă tot prin pădure şi după un urcuş uşor vom ajunge la pepiniera de la Ştevia, unde se află şi un canton silvic. In continuare, drumul atinge marginea unui abrupt spre Valea Rudăreasa şi, de pe un pinten stîncos, putem admira sălbăticia accstei văi ca şi pereţii de la Pietrele Albe, pe deasupra cărora am venit. Apoi vom pătrunde o dată cu drumul în întunecimea pădurii de molid care ne va întovărăşi circa o oră pînă la Plaiul Poienii (1560 m). După popasul corespunzător, putem ajunge la cantonul zoopastoral, ca şi la peticele de lapiezuri din poiana de deasupra drumului, sau urcăm pînă la stîna de pe culme şi admirăm vîrfurile munţilor din jur.

Cei care nu doresc să se întoarcă tot pe acelaşi drum spre Voineasa, pot coborî pe o potecă sau pe noi drumuri de tractor în valea Mînăileasa, la cantonul forestier Nopteasa, şi de aici pe şosea pînă la Voineasa. De ascmenea, se poate coborî pe un drum foresticr în valea Rudăreasa, pe care o vom urma în aval pînă la Ciungetu şi de acolo cu mijloace auto vom ajunge la Voineasa.


CommentsNo comments were added
Login or register to comment