Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Complexul Turistic Tudor Petrimanu - Vidra

Bookmark and Share

 
Complexul Turistic Tudor Petrimanu-Stina Petrimanu-Saua Pietrile-Stina Pietrile-Lacul Vidra-Vidra
Traseu: uşor accesibil, dificil iarna Marcaj: bandă galbenă, cruce roşie Durata: 3-3½ ore.Petrimanu reprezintă o importantă poartă de acces spre Munţii Latoriţei, permiţind abordarea cu uşurinţă atît a culmii principale cît şi a minunatelor locuri de la izvoarele Latoriţei. Din păcate cabana deja înălţată de constructorii barajelor de pe Latoriţa întîrzie să intre în circuitul turistic. Pentru turiştii care îşi găsesc totuşi adăpost în zonă, prezentăm cîteva trasee care pot fi parcurse cu uşurinţă, eventual combinate cu traseul de culme, rezultînd noi variante în raport cu posibilităţile celor care le abordează.

Traseul de faţă traversează culmea principală prin sectorul Şeii Pietrile (1760 m). Există două poteci, care, pornind de la Petrimanu, se unesc în porţiunea Şaua Pietrile. Prima, marcată cu cruce roşie, urcă pe sub piciorul sud-estic al Muntelui Petrimanu, trece pe la stîna Petrimanu şi ajunge în Şaua Pietrile, pe la obîrşia Pîrîului lui Tocan. Urcuşul este greoi şi solicită din plin mai ales pe cei care poartă bagaje grele. Cea de-a doua poteca care-o recomandăm urcă pe valea Pîrîului lui Tocan, apoi se îndreaptă spre Culmea Boarneşu, dînd o ramificaţie spre stîna Boarneşu. Această potecă poartă un vechi marcaj, bandă galbena, în parte distrus. Poteca traversează pîrîul Pietrile şi urcă uşor prin pădurea de molid pentru ca după circa 1½ oră să iasă în golul alpin de sub Şaua Pietrile. În aceste locuri se pot vedea cîţiva pinteni de calcar cu vegetaţia lor caracteristică, precum şi cîteva doline.

Din Şaua Pietrile se deschide o largă privelişte asupra lacului Vidra precum şi asupra Munţilor Lotrului, în care se disting munţii Sărăcinu Mare, Băluţu şi Piatra Albă. După un popas în care lăsăm privirea să zăbovească asupra şiragului de culmi ne îndreptăm spre nord, coborînd pe lîngă stîna Pietrile printr-o bogată vegetaţie de ştevia stînelor (Rumex alplnus), apoi pătrundem în pădurea de molid ce ne va însoţi pînă pe malul lacului Vidra. Poteca e marcată în acest sector cu cruce roşie. Ajunşi pe malul lacului, ne racordăm la şoseaua de contur îndreptîndu-ne spre est pentru a ocoli ,,golful" Vidruţei. După mai bine de 2 km ajungem în staţiunea Vidra.


CommentsNo comments were added
Login or register to comment