Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Colonia Cataracte - Vidra

Bookmark and Share

 
Colonia Cataracte-Valea piriului Steflea-Virful Minaileasa Mica-Muchia Plaiul Hotilor-Vidra
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: parţial bandă galbenă Durata: 5-6 oreDacă am poposit în colonia minerilor de la Cataracte şi dorim să ajungem în staţiunea Vidra, fără a urma şoseaua de pe firul Lotrului, vom aborda acest traseu care în mare parte este inedit. Colonia Cataracte este situată pe versantul drept al văii Lotrului, sus pe un tăpşan care oferă privelişti deosebite spre defileul Lotrului ca şi spre Muntele Furnica, aflat în partea opusă, spre nord. Pornind din colonie, vom urma la început drumul forestier care se îndreaptă spre valea pîrîului Şteflea, în urcuş uşor. La început drumul urcă pe versantul drept al văii, apoi traversează pe cel stîng. Pe alocuri putem zări vechi semne ale marcajului bandă galbenă. Drumul se desfăşoară, în principal, prin pădurea deasă de molid lipsindu-ne de prilejul unor peisaje largi. În schimb, vom zăbovi pe malul pîrîului Şteflea, ale cărui ape spumoase vuiesc în mici cascade, răspîndind în jur o pulbere fină şi umedă de picături mirosind a răşină. Apele acestui pîrîu au fost captate mai jos, în dreptul coloniei, şi sînt dirijate printr-o galerie spre lacul Balindru. Urcînd uşor, ajungem, în curînd, la capătul drumului forestier.

În continuare vom urma o cărăruie prin pădurea deasă orientîndu-ne spre sud-vest şi vom urca treptat spre şaua dintre Vîrful Mînăileasa Mare şi Vîrful Mînăileasa Mică (altitudine 1808 m). Pe la altitudinea de 1725 m părăsim pădurea şi ieşim la golul subalpin unde ne vom orienta mai uşor. De aici, după ce ne-am refăcut forţele, putem urma drumul pe două variante. Una din ele presupune ocolirea Vîrfului Mînăileasa Mică pe la sud, eventual cu un popas la stîna de la izvorul pîrîului Şteflea, apoi ne deplasăm spre vest pe drumul de culme. Dacă alegem a doua variantă, vom traversa şaua orientîndu-ne apoi spre sud-vest, ocolind Vîrful Mînăileasa Mică. Din aceste locuri putem zări spre vest, prin deschiderea văii pîrîului Chioara, o parte din barajul şi lacul Vidra. In continuare, coborîm usor spre o şa întinsă lăsînd în stînga o stînă, apoi înaintăm pe drumul larg, depăşind iar o stînă, şi urcăm uşor către vîrful "la Releu" călăuziti de pilonul metalic al releului de televiziune. După circa 3 ore de mers, poposim pe creştetul acestui vîrf, la altitudinea de 1750 m, unde vom lăsa privirea să lunece spre zările îndepărtate ale munţiilor Lotrului (spre nord) sau Parîngului (spre vest).

Din acest punct, vom coborî spre staţiunea Vidra o diferenţă de nivel de circa 400 m. Pentru aceasta urmăm direct spre vest muchia prin poiană, apoi intrăm în pădurea de molid, depăşim un vîrf (1705 m), pe urmă o mică şa, din nou un vîrf (1704 m), după care coborîm pe culmea prelungă pînă la Vidra. Ceva mai jos întîlnim poteca largă ce vine dinspre sud pe traseul liniei de înaltă tensiune. Putem aborda coborîrea şi pe o altă variantă, îndreptîndu-ne spre sud în coborîş pe un drum de tractor, pînă întîlnim linia de înaltă tensiune, apoi ne îndreptăm spre vest urmînd poteca largă de sub aceasta. In continuare, coborîm pe muchia Plaiul Hoţilor, privind din cînd în cînd spre oglinda de apă a lacului Vidra. După circa 5-6 ore de la plecare, vom poposi în staţiunea Vidra, unde ospitalitatea gazdelor şi confortul vilelor concură la refacerea forţelor noastre fizice.


CommentsNo comments were added
Login or register to comment