Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Obirsia Lotrului - Virful Muntinu Mic

Bookmark and Share

 
Obirsia Lotrului-Podul Stefanului-Canton Casaria-Saua Stefanu-Muntele Carbunele-Virful Muntinu Mic
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: parţial triunghi roşu (degradat) Durata: 3½-4 ore



Traseul poate fi folosit nu numai pentru atingerea vîrfului Muntinu Mic (2062 m) şi cunoaşterea zonei din jur, dar şi pentru a coborî în valea Latoriţei, la Petrimanu. In acelaşi timp, deşi se desfăşoară pe marginea Munţilor Latoriţei, oferă posibilitatea vizitării circurilor glaciare de la izvoarele Latoriţei. Pînă în Şaua Ştefanu traseul este comun cu cel precedent. Din această şa ne vom îndrepta spre sud urmînd şoseaua (DN 67 C) care urcă uşor către Muntele Cărbunele.

Marcajul triunghi roşu este rar şi se distinge cu dificultate pe pietrele şlefuite de intemperii.

In acest timp avem spre răsărit priveliştea văii largi a Latoriţei de vest modelată de un gheţar de vale. După circa 2 km ajungem deasupra circului glaciar Muntinu, care este mărginit spre vest de un abrupt stîncos, la poalele căruia se află două lacuri glaciare (lezerele Muntinului). Valea glaciară a Muntinului ce se desfăşoară spre est este asimetrică şi brăzdată de numeroase morene. De pe această culme vom avea o privelişte deosebită şi asupra Munţilor Părîng, cu superbele căldări glaciare de la izvoarele Lotrului.

In continuare şoseaua se îndreaptă spre est coborînd într-o şa largă. La capătul buclei părăsim şoseaua şi ne îndreptăm tot spre est către Vf. Muntinu, al cărui profil ascuţit şi acoperit de jnepeni se zăreşte în faţa noastră.

De pe vîrf admirăm circurile care mărginesc ulucul glaciar al văii Urdele. Spre vest se înalţă masiv Vf. Mohoru (2337 m) cu poalele acoperite de grohotişuri, iar spre sud-vest remarcăm serpentinele şoselei care urcă pe pantele Vîrfului Urdele, unde va atinge cota maximă (2135 m) a unui drum carosabil din Carpaţi. Din acest vîrf, dacă intenţionăm să coborîm spre Petrimanu, ne vom îndrepta tot spre est, coborînd povîrnişul acoperit cu jnepeni, mai ales pe versantul nordic, căutînd o cărăruie pe faţa sudică. La scurt timp vom ajunge într-o şa din care trebuie să ne orientăm spre nord şi să coborîm în valea Muntinu, îndreptîndu-ne apoi pe vale în jos pe o cărăruie pînă la confluenţa cu Latoriţa de vest.

După aceea urmăm potecuţa de pe marginea acesteia (drum dificil), apoi, prin pădure, ajungem la un canton forestier şi, în continuare, după ce traversăm pîrîul Urdele, drumul forestier ne va călăuzi pînă la lacul Galbenu şi apoi 4 km pînă la lacul Petrimanu. Dacă dispunem de timp suficient, ne putem întoarce din Vf. Muntinu Mic la Obîrşia Lotrului, trecînd pe la lacul Cîlcescu (vezi şi traseul nr. 13), realizînd un circuit deosebit de atrăgător.


CommentsNo comments were added
Login or register to comment