Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Obirsia Lotrului - Obirsia Lotrului

Bookmark and Share

 
Obirsia Lotrului-Valea piriului Adinc-Stina Miru Mare-Piriul de la Stina-Virful Miru Mare-Virful Stefanu-Saua Stefanu-Canton Casaria-Podul Stefanului-Obirsia Lotrului
Traseu: accesibil, nerecomandat iarna Marcaj: punct albastru, triunghi roşu Durata: 6-7 oreAvînd baza stabilită la cabana Obîrşia Lotrului, putem întreprinde un traseu în circuit care va include atingerea vîrfurilor înalte din sectorul vestic al Munţilor Latoriţei.

Pornim de la Obîrşia Lotrului şi ne îndreptăm spre est pe şoseaua spre Voineasa cale de 3,5 km pînă la podul de la coada lacului Vidra (în dreptul cantonului forestier Tunaru situat pe malul stîng al Lotrului). Trecem podul şi în imediata apropiere remărcăm Pîrîul Adînc ce-şi prăvăleşte apele spre Lotru. Pe lîngă acest pîrîu urcă o potecă largă (un fost drum de tractor) marcată cu punct albastru. Vom aborda această potecă, începînd urcuşul prin pădurea deasă de molid. După circa o oră şi jumătate ieşim la marginea golului alpin Miru. Trecem pe lîngă stîna Miru Mare şi urcăm în continuare culmea Mirului. Pe măsură ce urcăm, în faţă ni se deschide bazinul pîrîului Miru, cu o frumoasă căldare glaciară împodobită cu jnepeni. Malul stîng al pîrîului a fost defrişat de jnepeni şi terenul este arid, sărac în vegetaţie. Lăsăm în dreapta stîna din Miru, apoi depăşim Vîrful Miru Mare (1 999 m) şi înaintăm pe culmea largă spre Vîrful Ştefanu. Spre nord-vest se întinde o coamă ce coboară uşor spre Obîrşia Lotrului, limitînd spre sud şi vest bazinul pîrîului Mirăuţu. Pe această culme (Mirăuţu) coboară o potecă ciobănească pînă dincolo de stîna Mirăuţu, de unde, în serpentine uşoare, se îndreaptă prin pădure spre vest coborînd la Lotru.

Această potecă (nemarcată) poate fi folosită pentru retragerea din zona înaltă, în caz de vreme nefavorabilă. Continuăm să mergem pe culme şi în curînd atingem Vîrful Ştefanu (2051 m). La est de acesta, în imediata apropiere, se află Vîrful Bora (2055 m), cel mai înalt din acest sector, defrişat parţial de bogăţia de jnepeni. De pe vîrful Ştefanu vom coborî în Şaua Ştefanu, aflată la sud, unde întîlnim intersecţia celor două drumuri carosabile de culme (vezi şi traseele precedente). Din Şaua Ştefanu ne vom îndrepta spre Obîrşia Lotrului, urmînd şoseaua ce coboară pe la ,,Căşărie" pînă la Podul Ştefanului şi în continuare spre nord pînă la Obîrşia Lotrului (traseul este comun în acest sector cu traseul nr. 12).


CommentsNo comments were added
Login or register to comment