Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Vidra - Complexul Turistic Tudor Petrimanu

Bookmark and Share

 
Vidra-Hotel Tranzit-Piriul Pietrele Vidrutei-Stina Pietrile-Saua Pietrile-Piriul lui Tocan-Stina Petrimanu-Lacul Petrimanu-Complexul Turistic Tudor Petrimanu
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: cruce roşie Durata: 3-4 orePentru turiştii aflaţi în staţiunea Vidra cele mai accesibile trasee se află în Munţii Latoriţei şi se pot realiza fie prin traversări ale culmii principale, fie sub forma unor circuite cuprinzînd sectoare importante din aceşti munţi. Traseul de maî sus reprezintă o traversare a munţilor Latoriţei sau de abordare a Munţilor Căpăţînii.

Pornim din faţa hotelului ,,Tranzit", aflat în fază de finisare, şi ne îndreptăm spre sud, unde sus, pe culme, vom observa stîncăriile Vîrfului Pietrile ca şi şaua care îl separă de vîrful masiv al Purului. Străbatem şoseaua de contur a lacului Vidra pînă la intersecţia cu drumul spre Voineasa. Vom merge însă înainte, cotind apoi spre vest pentru a ocoli ramura Vidruţa a lacului Vidra. Ne vom deplasa astfel circa 2 km de la intersecţie, evitînd drumurile forestiere ce urcă pe pîraiele Mogoşelul şi Mogoşu, afluenţi ai Vidruţei.

Inainte de a ajunge la pîrîul Pietrile (se mai numeşte şi Pietrele Vidruţei şi este însoţit de un drum forestier) remarcăm poteca largă ce urcă versantul dinspre sud. În apropiere se află şi un indicator metalic cu o săgeată ce ne îndrumă pînă în Şaua Pietrile (marcaj cruce roşie, 1½ oră). Incepem urcuşul pe poteca ce pătrunde în pădurea de molid. La început panta e mare, dar treptat se micşorează şi astfel urcuşul devine mai plăcut. Străbatem o tăietură de pădure (atentie la marcaj!), ţinînd direcţia sud şi apoi urcăm din nou în pădure. După circa o oră şi jumătate ieşim în golul alpin Pietrile, în apropierea stînei cu acelaşi nume. Străbatem în urcuş uşor vegetaţia bogată din jurul stînii şi poposim în Şaua Pietrile. Din acest punct avem o frumoasă privelişte spre nord către Munţii Lotrului şi spre lacul Vidra. Se pot observa de aici înălţimile Cindrelului ca şi Munţii Sebeşului ce se pierd în zare spre nord-vest.

De aici există două variante de coborîre la Petrimanu. Una din ele urmăreşte poteca ce se abate spre sud-est pe marginea pădurii, coborînd treptat şi unindu-se cu cea de la stîna din Boarneşu, pentru a urma Pîrîul lui Tocan pînă la Lacul Petrimanu şi de acolo pe malul stîng pe drumul forestier pînă spre coada lacului. Trecerea peste baraj este imposibilă.

Cea de-a doua variantă urmează poteca ce se îndreaptă spre sud-vest, traversează Pîrîul lui Tocan şi urmează culmea Muntelui Petrimanu. Poteca, marcată cu cruce roşie, trece în continuare pe lîngă grupul de stîne Petrimanu, apoi străbate culmea lungă, în coborîş uşor, dînd drumeţului posibilitatea să vadă Vîrful Micaia, cu circul glaciar Pristos, aflat dincolo de Latoriţa, spre sud, ca şi adîncitura Curmăturii Olteţului. In continuare, poteca pătrunde în pădure şi coboară în serpentine dese prin pădurea de molid şi mai jos de fag şi paltin cu arbori seculari, ajungînd pe malul lacului Petrimanu. De acolo ne vom îndrepta spre coada lacului pe drumul forestier, traversăm un pod de beton şi, ocolind lacul, ajungem la cabana Petrimanu.


CommentsNo comments were added
Login or register to comment