Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Saua Paltinu - Valea Doftana

Bookmark and Share

 
Saua Paltinu-Virful Neamtu-Virful Piraie-Valea Musitei-Valea Neagra-Valea Doftana


Traseu de legătură cu bazinetul Valea Neagră de pe Doftana. Timp necesar: 2½-3 ore. Poteca nemarcată şi drum forestier. Accesibil vara şi toamna.Reprezintă un traseu care poate fi folosit atît pentru coborâre de pe creasta Neamţu-Paltinu spre valea Doftanei, cît şi pentru ascensiune din bazinetul Valea Neagră (Doftana) către vf. Neamţu - valea Azugii, iar de aici spre oraşele Predeal (pe la Susai) sau Azuga. Va fi prezentat însă în prima variantă, ca soluţie de continuare către Doftana a traseului 13.

Din şaua Paltinu, situată între vf. Paltinu şi vf. Neamţu, se va urma către sud-vest (dreapta) o potecă îngustă ce urcă prin păşune circa 70 m diferenţă de nivel, pe o pantă de 20-25 grade. După 10 minute se ajunge pe un vârf (1 870 m) din nordul Munţilor Neamţului. Aici se deschide o perspectivă largă: spre vest munţii Piatra Mare - Postăvaru - Piatra Craiului - Bucegi (în ultimul plan), Clăbucetul Taurului - Clăbucetul Azugii - poiana Susai -valea Azugii - culmea Cazacu (în faţa); spre sud vf. Neamţu şi vf. Rusu; în est remarcăm bazinul Muşiţei, în care se văd, de la stânga la dreapta, versantul sudic al vârfului Paltinu, întens afectat de torenţi, din care se desfac culmea Muşiţei (cu lăstăriş şi plantaţii), apoi albia văii Muşiţa (ca o panglică cenuşie datorită cantităţilor mari de materiale aduse de torenţi), culmea joasă dintre Pîraie (complet despădurită), pe creasta căreia se vede drumul pe care îl vom folosi la coborâre, albia văii Pâraie, similară ca înfăţişare cu Muşiţa. Dincolo de aceasta apar vf. Rusu (cu stână, păşuni în partea superioară şi lăstăriş şi plantaţii în sectorul înferior) şi Culmea lui Manole (cu versantul nordic acoperit de pădure). În zare (est) mai pot fi observate vârfuri aparţinând Munţilor Grohotiş.

De pe vârf se trece printr-o şa, se ocoleşte vârful principal pe versantul estic până în dreptul culmii ce se desprinde în stânga şi separă văile Muşiţa şi Pîraie. La 50-70 m spre sud, în poteca ce se continuă spre vf. Rusu, apare şi un izvor cu debit redus.

Coborîşul pe creasta dintre văile Musiţa şi Pîraie se face la început (diferenţa de nivel fiind de circa 450 m) pe o pantă aceentuată (35-45C), prin păşune, timp de 30-45 minute. Există mai multe poteci de vite până la stână; se va alegc aceea care urmăreşte cumpăna apelor. Se ocoleşte stâna pe la nord şi se contînue traseul pe drumul forestier ce coboară pe vale către sud-est. Treptat, drumul se lăţeşte, panta devine din ce în ce mai mica până aproape de confluenţa văilor Muşiţa şi Pîraie (1010 m altitudine). Aici există cabane forestiere. De la ele, drumul descrie cîteva curbe pe o ultima diferenţă de nivel de circa 90 m şi se uneşte cu drumul forestier ce coboară de pe Muşiţa. Au trecut circa 1¾ oră de la plecarea din şaua Paltinu. Continuăm drumul spre sud, pe dreapta Muşiţei, şi după circa 2 km ajungem la confluenţa acesteia cu pârâul Rusu (945 m). Încă 3 Rm, mai întîi pe dreapta văii, apoi pe stânga, printr-o frumoasă pădure de foioase, şi întrăm în bazinetul Valea Neagră (900m). Peisajul e dominat de păşunile întînse care acoperă baza versanţilor. Apar mai multe case izolate. După ce se depăşeşte podul de pe Doftana se ajumge la drumul ce vine din nord, de la carierele de calcar. De aici până în satul Trăisteni mai sunt încă circa 8 km care pot fi parcurşi pe jos sau folosînd maşini ce transportă piatră sau buşteni.


CommentsNo comments were added
Login or register to comment