Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Cabana Cascada Putnei - Saua Geamana

Bookmark and Share

 
Cabana Cascada Putnei-Valea Tisita Mare-Paraul Cristianul-Golul Muntelui Roibul-Mt. Coza-Saua Geamana

Timp: 10 ore;

Prima parte a traseului foloseste drumul national Focsani - Tirgu Secuiesc (DN 2D), pe 0,5 km., si aproximativ 8 km. pe un drum forestier ce patrunde in Cheile Tisitei. Ca atare, pornind de la cabana "Cascada Putnei", dupa 0,5 km. se traverseaza viaductul de peste riu si se urmareste ramificatia din dreapta drumului forestier inaintind pina la poarta rezervatiei de pe valea Tisitei.
Amonte de punctul "La Pindar" si de sediul unui canton silvic se ajunge la confluienta Tisitei Mari cu Tisita Mica. De aici, itinerariul continua pe drumul care insoteste cu fidelitate albia Tisitei Mici. Dupa scurt timp, se trece prin doua vechi tuneluri ale fostei cai ferate forestiere, iar amonte de ultimul pod se afla, pe partea opusa (stinga), intrarea intr-un alt tunel vechi, dar mai lung fata de precedentele, care duce in valea Tisitei Mari. Se ajunge la albia Tisitei Mari, se traverseaza, se reia traseul pe fostul terasament de cale ferata, iar dupa scurt timp se paraseste terasamentul urcind pe o poteca de pe versaantul opus ocolind astfel o saritoare a paraului.
Se revine in valea Tisitei Mari, intr-o lunca dominata de creasta semeata a Gurguiatei. Se urmareste valea raului catre amonte pina la stina ce "vegheaza" gura de varsare a paraului Cristianu Mic. La inceput poteca urmareste albia bolovanoasa a paraului circa 1/2 ora. Ulterior, pe versantul drept al albiei, ea se indeparteaza progresiv de apa pina la intilnirea primei torentiale sapate in roca "vie". De la aceasta poteca se indeparteaza spre stinga, in unghi drept si urca pieptis. Urcusul se continua in aceiasi maniera pina in creasta, in inseuarea slaba ce margineste spinarea Gurguiatei la nord, si culmea Cristianu, la sud-vest. Inseuarea corespunde marginii Golului Roibului.
Din "golul" crestei se continua urcusul pina la virful Cristianul (1620 m.) si, iesind din desisul molidisului se coboara imediat spre stinga (sud) in saua Geamana (1496 m.) pe unde trece si traseul 1.

ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii