Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Botul Misinei - Caldarile Zabalei

Bookmark and Share

 
Botul Misinei-Culmea Misina-Varful Laposu-Mt. Zboina Frumoasa-Culmea Frumoasele-Caldarile Zabalei

Timp: 11-12 ore;

Caracteristici: drumetia se desfasoara mai mult prin paduri care sunt populate cu efective mari de ursi;

Traseul parcurge sectorul cel mai estic care separa valea Narujei, la nord, de valea Zabalei, la nord, folosind potecile si plaiurile pastorale.
Se porneste la drum strabatind mai intai distanta dintre satul Vetresti - Herastru si punctuk "Botul Misinei" siutat pe dreapta intr-o tripla intersectie de drumuri forestiere.
Se urca, la inceput, pe linga cantonul silvic "Secatura", povirnisul care conduce prin finete in extremitatea nordica a culmii Misina.
Apoi, pe directia sud se urmareste lungul culmii amintite,se urca plaiul pina la poina Palanca si se parcurge o succesiune de pripoare si sesuri, prin obirsia piraului Ursului, pina sub coasta larga si povirnita numita "Intarcatoarea" care va fi escaladata prin partea ei de rararit. Dupa atingerea culmii ea va fi urmarita in totalitate, depasind o gurguie si, dintr-o poiana nu prea larga, printr-o abatere usoara catre dreapta (vest), se urca un pripor scurt dincolo de care se afla o mlastina. Mai departe urmeaza intilnirea cu mlastina Lacul Rosu, apoi cu plaiul pastoral si traseul 1.
Impreuna cu traseul 1, pe la adapostul padurii dese, se urca in creasta Zboinei Frumoase (1657 m.), care va fi parcursa spre sud, parasind drumul pastoral de creasta, folosind traseul 1.
De pe Zboina Frumoasa se coboara, prin padure, in culmea Frumoaselor (1422 m.) la capatul careia incepe coborirea finala pina ce este interceptat drumul forestier din prejma locului denumit "Caldarile" Zabalei.
Imediat in dreapta se observa doua cabane forestiere, apoi ceva mai amonte, situat pe dreapta, intr-o poiana se zareste cladirea districtului silvic "Frumoasele", iar in continuare se depasesc ruinele unui punct feroviar forestier, dincolo de care se intilneste albia Zabalei. Aici se afla originalele "Caldari" ale Zabalei, niste scobituri bine slefuite formate in stratul de gresie al riului.

ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii