Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Satul Ciunget - Virful Fratosteanu Mare

Bookmark and Share

 
Satul Ciunget-Valea Rudareasa-Saua Chica Lupului-Culmea Stevia-Gura Plaiului-Canton Stevia-Plaiul Poienii-Virful Fratosteanu Mare
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: bandă galbenă Durata: 5-6 orePornim din fața complexului comercial din satul Ciungetu, după ce ne-am aprovizionat, inclusiv cu apă, și urcăm cîteva sute de metri în susul văii Rudăreasa, pe șosea, apoi ne abatem în dreapta pe ulița ce ne scoate după un urcuș ușor în livezile sătenilor de pe Gruiul Fagului. Ulița se continuă cu o potecă ce traversează pîrîul Lazului, apoi abordează în serpentine panta tot mai mare a muntelui Piscul Ciungetului. Ca reper important în orientare, putem folosi linia de înaltă tensiune Ciunget-Voineasa. Treptat, ajungem pe o pantă mai dulce de unde avem o priveliște frumoasă asupra satului Ciungetu. Poteca străbate pajiști și fînețe, unindu-se apoi cu șoseaua de culme Valea Măceșului-Ștefanu, marcată cu bandă galbenă. De aici vom urma șoseaua.

Indreptîndu-ne spre vest și poposind în Șaua Chica Lupului, de unde ni se deschide o largă vedere spre stațiunea Voineasa și Munții Lotrului. In continuare, drumul carosabil urmează Culmea Ștevia, ocolind mici vîrfuri sau străbătînd poieni în care se află sălașe pentru vite. Priveliști deosebite se deschid spre nord, unde se află vîrfuri importante din Munții Lotrului. După circa 3 km, ajungem la Gura Plaiului, unde drumul pătrunde în pădure. În acest sector, timp de două ore, vom merge prin pădure, avînd rareori posibilitatea să admirăm munții din împrejurimi. Trecem pe lîngă cantonul silvic Ștevia, aflat lîngă o pepinieră, apoi după un cot intrăm în pădurea de molid. Din punctul respectiv, de pe înălțimea unor stînci aflate lîngă drum, vom putea admira abruptul dinspre valea Rudăreasa al versantului pe oare ne aflăm, ca și obîrșia văii și Muntele Vînăta.

La Plaiul Poienii întîlnim cantonul zoopastoral, refăcut și modernizat, iar în poiana dinspre nord putem admira frumoase lapiezuri. După un scurt popas, continuăm drumul. Șoseaua pătrunde iar în pădurea deasă de molid și după mai bine de o jumătate de oră ieșim la lumină în golul alpin de sub Vîrful Fratoșteanu Mare. În stînga se află un grup de stîne (Stînele Fratoșteanu). Urcăm în continuare serpentinele largi ale acestui drum de culme, construit în 1916, și admirăm dantelăria stîncoasă a crestei Repezi-Părăginosu, aflată spre sud-est. Din loc în loc apar calcare ce dau un pitoresc deosebit peisajului. Ajungînd în dreptul Vîrfului Fratoșteanu Mare, vom părăsi șoseaua, care ocolește vîrful pe la nord și ne vom îndrepta spre punctul de cea mai mare altitudine. Popasul pe vîrf ne prilejuiește un tur de orizont spre culmile înalte ale munților Lotrului, Parîngului și Căpățînii, ultima fiind cea mai înaltă din sectorul estic al Munților Latoriței. Spre răsărit pornește de sub vîrf o căldare glaciară în care se află Lacul Negru, ce se continuă cu o vale glaciară tipică, constituind obîrșia văii Rudăveasa.

Inspre apus apar din loc în loc piscuri țuguiate, formate din calcare (Mogoșu, Boarneșu, Pietrile), printre care șerpuiește drumul de culme, la altitudinea de aproape 2000 m. În sud se adîncește Curmătura Oltețului, despărțind Munții Parîng de Culmea Căpățînii. În sectorul nordic, privirea se oprește pe vîrfurile Șteflești, Cristești și Băluțu din Munții Lotrului, iar în zare se pot distinge și înălțimile Cindrelului. Dacă atmosfera e clară (mai ales toamna), se pot vedea crestele zimțate ale Făgărașului. Intoarcerea se poate realiza pe mai multe căi, dacă nu dorim să străbatem același drum. Astfel, din vîrf putem să coborîm pe la obîrșia Noptesei, spre Curmătura Vidruței (există și o potecă marcată cu cruce albastră), de unde ne îndreptăm spre est pe DN 7A ce urcă dinspre Valea Mînăileasa, avînd de parcurs circa 17 km pînă la Voineasa. Dacă dorim să rămînem tot în peisajul sălbatic al muntelui și avem suficiente rezerve de mers, ne îndreptăm spre Culmea Fratoșteanu Mic-Repezi, străbatem șaua largă ce unește aceste vîrfuri și urmăm culmea dantelată a Muntelui Părăginosu care coboară spre Ciungetu (vezi și traseul nr. 25). Timpul necesar este de 4-6 ore.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii