Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Complexul Turistic Tudor Petrimanu - Obirsia Lotrului

Bookmark and Share

 
Complexul Turistic Tudor Petrimanu-Curmatura Oltetului-Lacul Galbenu-Izvorul Stina Galbenu-Muchia Borcei-Saua Stefanu-Muntele Carbunele-Lacul Cilcescu-Obirsia Lotrului
Traseu: greu, interzis iarna Marcaj: parțial bandă galbenă, triunghi roșu, cruce roșie Durata: 7-8 oreLa Obîrșia Lotrului se poate ajunge de la Petrimanu și pe acest traseu vizitînd lacul Cîlcescu, aflat la izvoarele Lotrului. Traseul iese, în partea finală, din cuprinsul Munților Latoriței, trecînd în Parîng, dar considerăm că este unul dintre cele mai frumoase care se pot parcurge în zonă. De la Petrimanu ne vom îndrepta spre coada lacului de acumulare pe șosea, apoi urmăm șoseaua care însoțește albia Latoriței, evitînd drumul forestier care se ramifică spre stînga, urcînd la Curmătura Oltețului. După circa 4 km de urcuș ușor pe drumul bolovănos, ajungem la lacul de acumulare Galbenu, situat la 1 304 m altitudine. Apele acestui lac sînt conduse gravitațional printr-o galerie pînă în lacul Vidra. De pe baraj zărim silueta ascuțită a Vf. Muntinu Mic (2062 m), profilat spre apus. În continuare, urmăm drumul forestier de pe malul drept, trecem de pîrîul Igoiu și de izvorul Stîna Galbenu, apoi, după cîteva sute de metri, traversăm pîrîul Urdele pe o punte improvizată și ajungem la un canton forestier. Menționăm că unii localnici cunosc acest pîrîu sub numele de pîrîul Cioara, denumire inexactă, Cioara fiind afluent al văii Urdele, aproape de izvoarele acesteia.

De aici înainte se cere multă atenție în orientare, căci poteca nu e prea clară. Traversăm Latorița printre bolovani, pe o punte improvizată și urmăm poteca ce însoțește pîrîul Coasta Bengîi pînă la cantonul silvic situat pe malul său drept. De la canton (acum prăbușit), începem urcușul muchiei Borcei pe o potecă largă ce abordează panta în serpentine. Urcăm astfel o diferență de nivel de peste 200 m și ieșim pe un mic platou, într-o rariște a pădurii tinere. De aici înainte urcușul e foarte ușor, panta terenului fiind mică. Treptat poteca se îndreaptă spre nord-vest ajungînd la un vechi canton forestier. În continuare, depășind stîna aflată la liziera pădurii, poteca se racordează la drumul carosabil de culme Valea Măceșului-Ștefanu pe care îl vom urma spre vest pînă în Șaua Ștefanu, lăsînd privirea să alerge în ținuturile de vis de la izvoarele Latoriței de vest.

Din Șaua Ștefanu ne îndreptăm spre sud pe drumul de culme (D.N. 67 C) ce trece peste muntele Cărbunele, ocolind căldarea glaciară a Muntinului. Abruptul căldării și micile lacuri glaciare ce constituie nucleul unei rezervații naturale, pe cale de constituire, ne vor reține atenția cu peisajul lor deosebit. Spre est admirăm valea glaciară Muntinu. In dreptul buclei întinse pe care o face șoseaua spre est, catre Vf. Muntinu Mic, o vom părăsi îndreptîndu-ne spre sud-vest pe o cărăruie abia ghicită în iarbă. Ne vom deplasa pe la poalele vîrfurilor lezeru (2157 m) și Mohoru (2337 m), ocolind căldarea lezeru, în care își oglindește apele lacul cu același nume aflat în fază înaintată de colmatare. Ajungem în continuare într-o șa largă, după străbaterea căreia ne îndreptăm spre nord pe muchia Cîlcescu.

De pe muchia Cîlcescu se deschide priveliștea căldării glaciare complexe Cîlcescu, cu lacurile sale neasemuit de frumoase. Coborîrea la lacul Cîlcescu se face fie prin Hornul Lacurilor (marcaj triunghi roșu, deteriorat), fie pe o cărăruie situată mai la nord. Străbatem povîrnișul abrupt, printre tufe de jnepeni și lespezi instabile, ajungînd mai întîi în căldarea mijlocie ce adăpostește lacurile Vidal și Pencu (nume date de Emm. de Martonne în cinstea profesorilor săi), iar apoi coborîm pe lîngă un pîrîu vijelios (emisarul lacului Vidal) și ajungem pe malul lacului Cîlcescu.

După odihna reconfortantă, în timpul căreia am privit săriturile jucăușe ale păstrăvilor, ne vom îndrepta spre Obîrșia Lotrului pe poteca marcată cu cruce roșie ce urmează izvorul principal al Lotrului, care pornește din lac. Coborîm rapid pe poteca ascunsă în jnepeni și ieșim la confluența cu pîrîul Zănoaga. Traversăm valea și intrăm în pădurea de molid pe o potecă largă. Trecem din nou Lotrul, devenit acum șuvoi puternic, pe o punte de bușteni și ajungem la capătul drumului de tractor, pe care îl urmăm mai departe spre nord. Drumul de tractor se continuă în albia Lotrului cu un drum forestier ce ne va duce pe sub tăietura de pădure de pe Huluzu spre Podul Ștefanului, unde se racordează la DN 67 C Novaci-Sebeș. Mai sînt de străbătut încă 4 km pe acest drum pînă la cabana Obîrșia Lotrului.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii