Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Obirsia Lotrului - Vidra

Bookmark and Share

 
Obirsia Lotrului-Piriul Mioara-Canton Puru-Vidra
Traseu: nemarcat, uşor, şosea, 18 km Durata: 4-5 ore



Obîrşia Lotrului, cu vechea sa cabană turistică, împreună cu noile căsuţe de vacanţă, constituie prin poziţia sa nucleul unei aşezări turistice de importanţă majoră în turismul românesc. Totuşi spaţiile reduse de cazare pe timpul verii şi lipsa unor mijloace de transport nu conferă acestui complex un rol major în dezvoltarea turismului aici. Traseul nostru pare monoton la prima vedere, întrucît se desfăşoară în cea mai mare parte pe şoseaua de contur a lacului Vidra, dar pentru cel care îl parcurge pentru prima dată este totuşi interesant şi încîntător.

Pornim de la intersecţia aflată în dreptul Staţiei meteorologice şi ne îndreptăm spre est pe şoseaua ce merge spre Voineasa. Drumul însoţeste Lotrul cale de 3,5 km şi ne dă prilejul să privim apele sale curate, de adevărat rîu de munte amenajat cu cascade artificiale pentru dezvoltarea salmonidelor. Ajungînd la podul de la coada lacului, îl traversăm şi ajungem pe malul drept, evitînd drumul de pe malul stîng care e mai lung şi necirculat şi care ne poate conduce la barajul Vidra, 4 km aval de staţiunea Vidra. Imediat după ce trecem podul, porneşte în dreapta o potecă marcată cu punct albastru ce urcă pe Vîrful Miru Mare, pe malul Pîrîului de la Stînă. De aici vom urma şoseaua evitînd drumurile forestiere ce se desprind pe dreapta în lungul unor pîraie, avînd în permanenţă în stînga cuveta lacului Vidra.

Direcţia generală de mers este de la vest la est, dar şoseaua face numeroase bucle în dreptul pîraielor ce debuşează în lac, întrucît se menţine pe curba de nivel de 1300 m. In dreptul pîrîului Mioara vom observa fosta carieră de argilă din care s-a scos materia primă pentru construcţia barajului. Dincolo de lac admirăm culmile domoale ale Sărăcinurilor. Uneori în faţă, spre sud-est, apare Culmea Pietrile-Mogoşu, cu relieful său calcaros. În apele lacului se oglindesc siluetele viitoarelor hoteluri din staţiunea Vidra. Trecem pe lîngă cantonul silvic Puru şi avem în faţă, aproape dar dincolo de lac, staţiunea Vidra. Va trebui să ocolim însă ramura dinspre Vidruţa a lacului cu care prileij putem admira. dacă nivelul lacului este scăzut, jerba produsă de apele aduse printr-o galerie din lacurile Petrimanu şi Galbenu de pe valea Latoriţei. Ajungînd la intersecţia cu şoseaua spre Voineasa, vom merge înainte, respectiv spre nord, parcurgînd încă 1 km pînă în staţiunea Vidra.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii