Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Obirsia Lotrului - Virful Muntinu Mic

Bookmark and Share

 
Obirsia Lotrului-Podul Stefanului-Canton Casaria-Saua Stefanu-Muntele Carbunele-Virful Muntinu Mic
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: parțial triunghi roșu (degradat) Durata: 3½-4 oreTraseul poate fi folosit nu numai pentru atingerea vîrfului Muntinu Mic (2062 m) și cunoașterea zonei din jur, dar și pentru a coborî în valea Latoriței, la Petrimanu. In același timp, deși se desfășoară pe marginea Munților Latoriței, oferă posibilitatea vizitării circurilor glaciare de la izvoarele Latoriței. Pînă în Șaua Ștefanu traseul este comun cu cel precedent. Din această șa ne vom îndrepta spre sud urmînd șoseaua (DN 67 C) care urcă ușor către Muntele Cărbunele.

Marcajul triunghi roșu este rar și se distinge cu dificultate pe pietrele șlefuite de intemperii.

In acest timp avem spre răsărit priveliștea văii largi a Latoriței de vest modelată de un ghețar de vale. După circa 2 km ajungem deasupra circului glaciar Muntinu, care este mărginit spre vest de un abrupt stîncos, la poalele căruia se află două lacuri glaciare (lezerele Muntinului). Valea glaciară a Muntinului ce se desfășoară spre est este asimetrică și brăzdată de numeroase morene. De pe această culme vom avea o priveliște deosebită și asupra Munților Părîng, cu superbele căldări glaciare de la izvoarele Lotrului.

In continuare șoseaua se îndreaptă spre est coborînd într-o șa largă. La capătul buclei părăsim șoseaua și ne îndreptăm tot spre est către Vf. Muntinu, al cărui profil ascuțit și acoperit de jnepeni se zărește în fața noastră.

De pe vîrf admirăm circurile care mărginesc ulucul glaciar al văii Urdele. Spre vest se înalță masiv Vf. Mohoru (2337 m) cu poalele acoperite de grohotișuri, iar spre sud-vest remarcăm serpentinele șoselei care urcă pe pantele Vîrfului Urdele, unde va atinge cota maximă (2135 m) a unui drum carosabil din Carpați. Din acest vîrf, dacă intenționăm să coborîm spre Petrimanu, ne vom îndrepta tot spre est, coborînd povîrnișul acoperit cu jnepeni, mai ales pe versantul nordic, căutînd o cărăruie pe fața sudică. La scurt timp vom ajunge într-o șa din care trebuie să ne orientăm spre nord și să coborîm în valea Muntinu, îndreptîndu-ne apoi pe vale în jos pe o cărăruie pînă la confluența cu Latorița de vest.

După aceea urmăm potecuța de pe marginea acesteia (drum dificil), apoi, prin pădure, ajungem la un canton forestier și, în continuare, după ce traversăm pîrîul Urdele, drumul forestier ne va călăuzi pînă la lacul Galbenu și apoi 4 km pînă la lacul Petrimanu. Dacă dispunem de timp suficient, ne putem întoarce din Vf. Muntinu Mic la Obîrșia Lotrului, trecînd pe la lacul Cîlcescu (vezi și traseul nr. 13), realizînd un circuit deosebit de atrăgător.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii