Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Vidra - Canton Puru

Bookmark and Share

 
Vidra-Hotel Tranzit-Piriul Pietrele Vidrutei-Stina Pietrile-Saua Pietrile-Virful Puru-Canton Puru
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: parţial cruce roşie, bandă galbenă Durata: 5-6 ore



Ascensiunea Vîrfului Puru, al treilea ca înălţime din cuprinsul Munţilor Latoriţei, se face cel mai uşor pe acest traseu care are în acelaşi timp caracterul unui circuit, în care drumeţul urcă de la 1300 m la 2048 m, apoi coboară aceeaşi diferenţă de nivel.

Pînă în Şaua Pietrile traseul este comun cu traseul nr. 20. Ajunşi în această şa vom admira priveliştile ce se deschid spre sud unde, în Curmătura Olteţului, se leagă Munţii Parîng de lanţul Munţilor Căpăţînii. Spre nord privirea se desfată pe spinările domoale ale Sărăcinurilor, ce se oglindesc în apele lacului Vidra. Din şa vom începe urcuşul spre vîrf orientîndu-ne spre vest conduşi de şoseaua de culme pe traseul căreia apare rar marcajul bandă galbenă. Spre nord se adînceşte o căldare glaciară la baza căreia se zăreşte un minuscul canton silvic ce poate servi ca adăpost în caz de vreme rea.

După circa o jumătate de oră de urcuş, părăsim şoseaua ce se îndreaptă spre sud ocolind vîrful şi abordăm piscul principal în urcuş direct printre tufe de smirdar şi ienupăr. Treptat terenul pierde din panta înclinată devenind un platou întins şi înierbat şi în scurt timp ajungem pe vîrf. In faţa noastră se intind largi privelşti care ne imbie la popasuri prelungite. Spre vest se desfăşoară căldările de la izvoarele Latoriţei, iar dincolo de acestea se înalţă meterezele stîncoase ale Parîngului. La nord de acestea vîrfurile rotunjite Miru şi Bora contrastează prin calmul lor cu relieful zbuciumat al Parîngului. Inspre nord la poalele vîrfului, se deschide larga depresiune intramontană Puru în care sînt acumulate apele lacului Vidra, dincolo de care se înalţă gheburile rotunjite ale unor vîrfuri din culmea Munţilor Lotrului. Deasupra lor se întinde, ca o linie perfect orizontală, vasta platformă de altitudine Larga-Tîmpa, iar în zare se ridică înălţimile Cindrelului: La nord-vest, privirea se pierde în zarea ceţoasă a culmilor Munţilor Şureanu.

Către sud, dincolo de apa Latoriţei, privirea întîlneşte vîrfurile Igoiu, Galbenu şi în depărtare Păpuşa, cu circurile lor îndreptate spre nord. Dacă vom privi spre est în direcţia din care am venit, vom remarca înălţimile stîncoase ale vîrfurilor Pietrile şi Mogoşu, iar în spatele lor silueta masivă a Vîrfului Fratoşteanu Mare. La vreme de vară, liniştea tainică ce ne înconjoară ne este tulburată doar de sunetul tălăngilor de la numeroasele turme de oi care se mişcă încet pe spinările munţilor. Pentru a coborî la cantonul Puru, ne vom îndrepta de pe vîrf spre nord, coborînd uşor culmea domoală spre sttnele din Puru aflate la liziera pădurii. Trecem pe lîngă grupul de stîne şi pătrundem în pădurea de molid pe poteca (lăsătoarea) ciobănească. De aici vom coborî mai bine de o oră prin întunecimea pădurii, arareori avînd posibilitatea de a zări prin rariştile de arbori elemente din peisajul munţilor situaţi dincolo de lacul Vidra. Ajungem apoi la cantonul silvic, situat mai sus de şoseaua de pe conturul lacului Vidra, într-un decor neîntrecut în frumuseţe.

De la canton, ne vom îndrepta pe şoseaua de contur spre est şi cale de aproape 4 km vom merge pînă la staţiunea Vidra, ale cărei vile cochete le vom zări în permanenţă dincolo de lac.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii