Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Vidra - Canton Puru

Bookmark and Share

 
Vidra-Hotel Tranzit-Piriul Pietrele Vidrutei-Stina Pietrile-Saua Pietrile-Virful Puru-Canton Puru
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: parțial cruce roșie, bandă galbenă Durata: 5-6 oreAscensiunea Vîrfului Puru, al treilea ca înălțime din cuprinsul Munților Latoriței, se face cel mai ușor pe acest traseu care are în același timp caracterul unui circuit, în care drumețul urcă de la 1300 m la 2048 m, apoi coboară aceeași diferență de nivel.

Pînă în Șaua Pietrile traseul este comun cu traseul nr. 20. Ajunși în această șa vom admira priveliștile ce se deschid spre sud unde, în Curmătura Oltețului, se leagă Munții Parîng de lanțul Munților Căpățînii. Spre nord privirea se desfată pe spinările domoale ale Sărăcinurilor, ce se oglindesc în apele lacului Vidra. Din șa vom începe urcușul spre vîrf orientîndu-ne spre vest conduși de șoseaua de culme pe traseul căreia apare rar marcajul bandă galbenă. Spre nord se adîncește o căldare glaciară la baza căreia se zărește un minuscul canton silvic ce poate servi ca adăpost în caz de vreme rea.

După circa o jumătate de oră de urcuș, părăsim șoseaua ce se îndreaptă spre sud ocolind vîrful și abordăm piscul principal în urcuș direct printre tufe de smirdar și ienupăr. Treptat terenul pierde din panta înclinată devenind un platou întins și înierbat și în scurt timp ajungem pe vîrf. In fața noastră se intind largi privelști care ne imbie la popasuri prelungite. Spre vest se desfășoară căldările de la izvoarele Latoriței, iar dincolo de acestea se înalță meterezele stîncoase ale Parîngului. La nord de acestea vîrfurile rotunjite Miru și Bora contrastează prin calmul lor cu relieful zbuciumat al Parîngului. Inspre nord la poalele vîrfului, se deschide larga depresiune intramontană Puru în care sînt acumulate apele lacului Vidra, dincolo de care se înalță gheburile rotunjite ale unor vîrfuri din culmea Munților Lotrului. Deasupra lor se întinde, ca o linie perfect orizontală, vasta platformă de altitudine Larga-Tîmpa, iar în zare se ridică înălțimile Cindrelului: La nord-vest, privirea se pierde în zarea cețoasă a culmilor Munților Șureanu.

Către sud, dincolo de apa Latoriței, privirea întîlnește vîrfurile Igoiu, Galbenu și în depărtare Păpușa, cu circurile lor îndreptate spre nord. Dacă vom privi spre est în direcția din care am venit, vom remarca înălțimile stîncoase ale vîrfurilor Pietrile și Mogoșu, iar în spatele lor silueta masivă a Vîrfului Fratoșteanu Mare. La vreme de vară, liniștea tainică ce ne înconjoară ne este tulburată doar de sunetul tălăngilor de la numeroasele turme de oi care se mișcă încet pe spinările munților. Pentru a coborî la cantonul Puru, ne vom îndrepta de pe vîrf spre nord, coborînd ușor culmea domoală spre sttnele din Puru aflate la liziera pădurii. Trecem pe lîngă grupul de stîne și pătrundem în pădurea de molid pe poteca (lăsătoarea) ciobănească. De aici vom coborî mai bine de o oră prin întunecimea pădurii, arareori avînd posibilitatea de a zări prin rariștile de arbori elemente din peisajul munților situați dincolo de lacul Vidra. Ajungem apoi la cantonul silvic, situat mai sus de șoseaua de pe conturul lacului Vidra, într-un decor neîntrecut în frumusețe.

De la canton, ne vom îndrepta pe șoseaua de contur spre est și cale de aproape 4 km vom merge pînă la stațiunea Vidra, ale cărei vile cochete le vom zări în permanență dincolo de lac.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii