Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Rataciti in Fagaras - Marţi, 2 Oct 2007, 7:17, vizitată de 8642 ori


Opt elevi din Bucureşti, care au venit la Bâlea însoţiţi de profesor, s-au rătăcit duminică noaptea în Munţii Făgăraş. Copiii au reuşit să urce pe Moldoveanu, dar la întoarcere s-au despărţit de profesor şi s-au rătăcit. Ei au fost recuperaţi, numai a doua zi, de salvamontiştii sibieni.
La nici o săptămână după ce salvamontiştii sibieni au scotocit zona Bâlea pentru a da de un turist polonez dispărut în Făgăraşi, alarma a fost declanşată din nou duminică. De data aceasta misiunea salvamontiştilor a fost mult mai grea. Opt elevi de liceu au dispărut pe munte şi nimeni nu ştia unde sunt.
Situaţia a fost extrem de critică: erau copii, nu cunoşteau muntele şi nici nu aveau cu ei lanterne sau echipament necesar. Mai mult, profesorul care îi însoţea în excursie, ajunsese la cabana Bâlea, iar copiii erau de negăsit.
Alarma a fost dată duminică seara, când profesorul elevilor a intrat în panică. "Un grup de zece elevi, însoţiţi de profesor a plecat de la Bâlea Lac, să urce pe Moldoveanu, traseu care se parcurge de un turist mediu, echipat corespunzător, în zece ore. Ei au plecat spre Moldoveanu fără echipamente şi fără saci de dormit. S-au întors spre Bâlea Lac, dar la întoarcere s-au despărţit şi au ajuns la Lac numai două persoane, profesorul şi un alt elev", ne-a declarat Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu. Numai spre seară, când a văzut că cei opt elevi nu ajung la cabană, profesorul a luat legătura cu salvamontiştii aflaţi în zonă.
"Au urcat până la Podragu, au verificat şi un refugiu, dar până la miezul nopţii nu au dat de copii. Numai a doua zi, când s-au reluat căutările, au fost găsiţi", ne-a mai spus Adrian David.
Cei opt au fost recuperaţi teferi, de la un adăpost unde s-au retras după ce au coborât din creastă. Se pare că vremea s-a înrăutăţit seara, iar copiii nu s-au mai încumetat să coboare spre cabană. Au fost nevoiţi să înnopteze acolo şi să stea până a doua zi, chiar dacă nu aveau haine, lanterne şi saci de dormit.

Tribuna
Dan Izvoreanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Vistea  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Fereastra Zmeilor  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Muntii FAGARASULUI - Izvorul Moldoveanu  
Muntii FAGARASULUI - Varful Moldoveanu  
Muntii FAGARASULUI - Muchia Podragului  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Podragu  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul si Lacul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Saua Podragu  
Munceii INTORSURII  
Muntii FAGARASULUI  
Comentarii
Fără foto cristi davidovici, Marţi, 2 Oct 2007, 11:43

bai deci asta e culmea!

cum dumnezeu sa fi atat de inconstient sa duci elevi de liceu pe Moldoveanu... copii care nu'si misca niciodata curu din calculatori?

cat naiba mai inghit muntii nostrii atatia "curajosi"?!

Fără foto Erős Zoltan Levente, Miercuri, 3 Oct 2007, 9:55

Cum? De ce? Si In ce situati permite un prfesor, ca elevi sa se desparta de el? Cum porneste profesorul fara grupul intreg? De ce se duc astfel de elevi si profesori in munti? De ce nu se duc la cumaraturi? In magazine e mai usor orientarea.

Fără foto Fătulescu Octavian, Miercuri, 3 Oct 2007, 12:28

Merg pe munte de 20 ani si deja mi s-a facut lehamite de cate astfel de exemple am intalnit. Pacat pentru copii aia, carora probabil ca n-a avut cine sa le explice ce inseamna o tura pe munte si implicatiile care decurg de aici, din care cauza se expun cu atata nonsalanta pericolelor. Cei mai vinovati mi se par: profesorul, care ar trebui pus sub acuzare, precum si parintii, care sunt la o varsta la care ar fi trebui sa stie cate ceva despre turele de munte. Oricum, nu este nici primul si nici ultimul caz. Iarasi pacat, pentru ca vom auzi si de evenimente mai putin fericite.

Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Joi, 4 Oct 2007, 13:59

Toate cele spuse de voi sunt mai mult decat ok. dar cred ca cea mai "tare" faza ar fi: de cand se pleaca de la Balea ca sa mergi pe Moldoveanu?!:-?

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 5 Oct 2007, 13:13

Am gasit si in iulie, pe la Nerlinger, un grup, fara rucsaci sau bidon de apa, care plecasera de la Balea sa ajunga pe... Moldoveanu.

Nu cunosc deznodamantul!
Pe unul l-am fotografiat (http://alpinet.org/bin/articole/show.php? id=2331&pid=3687)

Fără foto Tibi Koos, Duminică, 7 Oct 2007, 12:00

Bineinteles ca nu imi publicati comentariul. Cenzura functioneaza.

Fără foto Marius Dima, Duminică, 7 Oct 2007, 12:35

Stirea contine multe informatii tendentioase si eronate. Alte comentarii nu mi-au fost acceptate...

Fără foto Marius Dima, Duminică, 7 Oct 2007, 12:53

Echipa era obisnuita cu muntele (au facut, de exemplu, Omu, din Busteni si retur fara telecabina, prin Brana Caprei, intr-o zi). De altfel s-a ajuns pe Moldoveanu inainte de pranz, pe un traseu despre care salvamontistii spuneau ca se face in 10 ore. Articolul contine multe informatii total eronate si tendentioase.
Voi, "oamenii muntelui" care frecventati site-ul asta, comentati stirile si care mergeti la munte ca sa beti si sa fumati si urcati in ritmul melcului in ciuda echipamentelor voastre fitoase si scumpe, vedeti-va mai bine de treburile voastre. Eu si baietii astia am facut mai multe ture in muntii Romaniei decat voi toti la un loc. Eu personal am organizat zeci de excursii si n-a patit nimeni nimic. Ca si de data aceasta de altfel. A fost o mica eroare a elevilor, dar ei erau cunoscatori ai muntelui si MAJORI cu totii.
A fost un traseu de forta. Am plecat de la ora 2 din Bucuresti, am ajuns la 6.30 in Balea. Inainte de amiaza eram pe Moldoveanu (ora la care voi dormeati inca). La 17.00 eram cu celalalt sofer la Balea. Ceilalti trebuia sa coboare spre Transfagarasan spre Capra pe traseu marcat, dar au gresit valea. Voi sunteti in stare sa faceti Moldoveanu intr-o zi din Bucuresti? Cu o alta echipa am facut Negoiu de la Balea si la ora 14.00 eram deja intorsi. Apoi am plecat inapoi si am urcat si pana la Cetatea Poenari, pe sutele de trepte.
Dar imi bat gura degeaba cu voi.
Elevii au dormit in conditii excelente. Au fost la o cabana parasita. Au dormit in paturi. Au facut focul.
Salvamontistii au facut un singur lucru. 2 dintre ei au mers noaptea de la Balea la Podragu, plecand pe la ora 20.00. Inainte de aceasta i-am cautat o ora intreaga pentru ca erau de negasit. Bineinteles ca nu erau la post ci probabil printr-un bar. A doua zi, in ciuda faptului ca aveau oameni pierduti pe munte s-au trezit la ora 10.00! Eu ma intalnisem deja cu ei si pe la 11, cand ne indreptam impreuna spre Balea ne-au vazut de departe si ne-au strigat sa ne oprim. L-am sunat si pe seful lor, numitul Adrian David, care la 7.10 era chior de somn si incapabil de o discutie coerenta. Cautarile puteau fi reincepute de la ora 6.30, dar ce salvamontisti sa le faca?
In momentul cand i-am gasit pe elevi am anuntat imediat pem Adrian David. Cu toate acestea, la ora 13.00, cand noi eram pe Transfagarasan, ne-am intalnit cu o echipa care venea de la Pitesti, dupa ce noi anuntasem la 10 reintalnirea! Ei comentau: "credeti ca noua ne e usor sa venim de la Pitesti?" Pai ce mare lucru sa vii cu masina de la Pitesti. Nici ei n-au plecat din Pitesti inainte de ora 10.00, in conditiile in care erau disparuti 8 oameni de mai mult de o noapte. Dar asta era treaba lor, ca altceva nu fac toata ziua. Cu toate ca au promis sa nu transmita mass-media datele noastre, mintindu-ne ca au nevoie pentru raportul lor de ele, au facut publice imediat aceste date. Probabil ca au contracte cu ziarele, radiourile, televiziunile si isi suplimenteaza astfel salariul.
Au fost 9 elevi, au fost echipati corespunzator, intr-adevar fara lanterne. Erau cunoscatori ai muntelui. N-au fost recuperati de la adapost. Daca ramaneau acolo, nu-i gaseau salvamontistii nici intr-o saptamana. Singura problema reala a fost lipsa semnalului pe telefoanele mobile.

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Duminică, 7 Oct 2007, 23:00

D-le Dima, comentariile sunt aprobate automat de catre codul site-ului. Nu sta nimeni sa apese pe un buton acceptat/respins.

Raspunsul dumneavoastra este mai tendentios decat stirea postata. Nu salvamontistii sunt vinovati ca socoteala din acasa nu s-a potrivit cu cea din targ.

Incercati sa pastrati o nota de respect, in tonul mesajului dumneavoastra.

Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Marţi, 9 Oct 2007, 10:17

Va urez ca in continuare sa organizati excursii fara evenimente si cu elevi majori. Si o imbunatatire a comunicarii.
Cat despre ton, v-ati putea masura mai bine cuvintele, presupuneti cam multe. Unu la mana: va inselati referitor la numarul turelor facute la un loc de 18311 membri Alpinet, doi la mana, jigniti nejustificat, trei la mana: atacurile dumneavoastra pentru "oamenii muntelui" care frecventeaza site-ul asta" nu au relevanta pentru stirea in sine. Profitati de dreptul la replica si denuntati neadevarurile din stire atat aici cat si in locul de unde provine stirea, dar obiectiv, punctual, fara ofensiva si palmares cu care nu o sa impresionati pe prea multa lume pe Alpinet. Atat dumneavoastra cat si ceilalti care comenteaza ar trebui sa evite atacul la persoana, mai ales la persoane pe care nu la cunosc si sa se limiteze la a comenta cu obiectivitate.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.