Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Se reintroduce cenzura? - Luni, 21 Oct 2002, 7:38, vizitată de 3470 ori


Merg destul de des la poştă, la oficiul 67 Vamă, de unde pot trimite grupat, colet, mai multe cărţi de munte editate la noi, deci la un preţ mai accesibil, la prietenii de pasiune de peste hotare. În locul lor primesc altele, mult mai luxos tipărite, cu infinit mai multe detalii cartografice, cu poze impecabil imprimate, stârnindu-mi invidia când mă gândesc că şi noi avem fotografi montani pasionaţi, imagini reuşite, dar din păcate reproduse în tirajele de masă în condiţii mult inferioare faţă de valoarea lor şi faţă de pozele ce se tipăresc în Europa sau altundeva…
Recent, am fost nevoit să-mi aduc aminte de vremurile de dinainte de 1989, când trebuia să completez patru formulare identice la fiecare expediere, fiecare dintre ele trimis câte unui serviciu de supraveghere a populaţiei. Acum a trebuit să declar în scris că nu contravin prin această promovare a României legilor secretului de stat şi a trebuit să specific scopul în care trimit respectivele cărţi… Ce-i drept, nu a fost nevoie decât de un singur exemplar din declaraţie. Probabil că în costul trimiterii intră şi valoarea copiilor xerox făcute de angajaţii oficiului poştal pentru a fi trimise la aceleaşi birouri de supraveghere. Şi nu pot să uit că legea de dinainte de 1989, prin care oficiile româneşti de turism din străinătate nu au voie să vândă publicaţii turistice româneşti, nefiind intenţionat abrogată, este acum din nou “verde” şi ne “ajută” să câştigăm unul din numeroasele pariuri exprimate de la început, cu bună ştiinţă, mincinos.
Am văzut pe hărţile turistice ale francezilor, realizate cu toate detaliile topografice, marcate clar perimetrele unităţilor militare; ştii astfel clar ce trebuie evitat. La noi, în schimb, în unele zone montane sunt perimetre cu destinaţie militară unde nu toate laturile sunt marcate cu garduri sau alte semnalizari clare.

Ică Giurgiu,
revista Munţii Carpaţi
Cătălin Olteanu

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.