Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Trei morti in avalansa din Munti : News

Bookmark and Share

Trei morti in avalansa din Munti - Tue, Feb 24, 2004, 5:26 pm, visited 11944 times


Trei tineri s-au prapadit in Muntii Gutiiului. Au fost ingropati de o avalansa pornita de pe Virful Creasta Cocosului. Doua corpuri au fost scoase de sub bulgarele imens. Cea de a treia victima nu a fost gasita, pina la inchiderea editiei, pentru ca o alta avalansa a acoperit tot echipamentul salvamontistilor baimareni. Tragedia de acum vine la o luna de la cosmarul din Bucegi, cind cinci tineri au cazut jertfa muntilor. Tinerii maramureseni au fost omoriti de un munte caruia i-au respectat intotdeauna regulile. Erau drumeti din copilarie. Tatal lui Adrian Paraschiv, seful grupului, a avut parca o premonitie. Volumul de poezii primit cu o seara in urma de la fiu avea semnul de carte la pagina cu “Noapte” a lui Octavian Goga. “Eu mi-am zidit in cer altarul” reprezinta un vers din poemul tristetii, proaspat lecturat in ziua tragediei.
Trei tineri au murit duminica seara intr-o avalansa pe Virful Creasta Cocosului din Masivul Gutii, la 1400 de metri altitudine, la o distanta de mai putin de 20 de kilometri de Baia Mare. Cei trei prieteni au hotarit sa mearga duminica intr-o calatorie pe Virful Creasta Cocosului, in apropiere de Hanul Pintea de pe Masivul Gutii. Familiile s-au speriat in momentul in care au vazut ca tinerii nu dau nici un semn de viata si nici nu pot fi contactati si au alertat la miezul noptii Serviciul Salvamont. Unul dintre cei 12 salvatori montani care au plecat in cautarea lor a declarat ca cei trei nu se aflau pe un traseu inchis circulatiei. “Creasta Cocosului nu este o zona interzisa, insa avalansa s-a produs, se pare, din cauza unei inversiuni termice. Saptamina trecuta a nins, iar zilele acestea a fost foarte cald”, a explicat salvamontistul. Pina ieri la ora 16 fusesera descoperite doar doua cadavre, cautarile fiind ingreunate de o noua avalansa care a acoperit echipamentul echipei de salvare. Cei trei erau prieteni nedespartiti, iubitori ai drumetiilor si buni cunoscatori a zonelor muntoase.
Adrian Paraschiv si Daniel Dobrican aveau aceeasi virsta, 29 de ani si erau prieteni nedespartiti. Au copilarit impreuna si isi petreceau de multe ori vacantele la munte. Doina Fanatan era sotia administratorului de la statiunea Izvoare si colabora cu cei doi in interes de serviciu. Adrian a lucrat mai multi ani in mass-media locala, la Pro TV si la Transilvania Jurnal. Prietenia cu Daniel determinindu-l sa i se alature la firma de asigurari. Calatoria de duminica a fost fatala pentru cei trei amici si colegi de munca. Ideea excursiei le-a venit dupa o incercare esuata, de saptamina trecuta, de a urca pe Dealul Plestioarele, pe care au abandonat-o din cauza stratului mare de zapada. Adi, Daniel si Doina au luat duminica dimineata autobuzul spre Hanul Pintea de unde au urcat spre Creasta Cocosului.

Pe culmile disperarii

Adrian Paraschiv era seful grupului si in fiecare weekend organiza excursii pe munte. Parintii sai au primit vestea mortii fiului lor cu surprindere deoarece Adrian era un bun cunoscator al muntelui dar si pentru ca au avut presimtiri rele: “Aproape saptaminal mergeau pe munte. De data asta i-am spus sa stea acasa dar mi-a zis ca stie bine locul si nu e periculos. Muntele l-a crescut si tot el l-a omorit. Si-a facut mai toate vacantele la bunicii sai in Paring si Lotru. Stia pe dinafara toate potecile si virfurile”, ne-a declarat mama lui Adrian.
Pasionat de proza filozofica, Adrian a lasat deschisa, parca premonitoriu, cartea lui Cioran - “Pe culmile disperarii”. Soarta a vrut ca moartea sa-i vina pe o astfel de culme, unde i-au fost ingropate toate visele. Apostol Paraschiv, tatal tinarului decedat ne-a declarat ca a avut o premonitie: “Toata ziua am fost nelinistit. Cind am vazut ca e ora la care trebuia sa se intoarca si nu vine am stiut ca s-a intimplat ceva rau. De fiecare data s-a intors acasa. Nu mergea nicaieri fara sa ne spuna”. Inainte de a pleca la drum, Adrian i-a dat tatalui sau sa citeasca doua carti. In momentul in care a aflat tragica veste, Apostol Paraschiv citea poemul “Noapte”. De atunci, semnul a ramas neclintit linga versurile: “Eu mi-am zidit in cer altarul/Si inima, smerita roaba / Ingenunchiata-n umilire / Jertfea curata ei podoaba / Azi nu mai este / Si ma doare / Cind vraja razelor senine / Aprinde-o candela de veghe / Intr-o biserica-n ruine”.
EvZ - http://www.expres.ro/social/? news_id=146852
Daniel Stefănescu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Muntii BUCEGI - Cabana Poiana Izvoarelor  
Muntii PARING - Izvoru Cald  
Munceii INTORSURII  
Muntii BUCEGI  
Muntii PARING  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.