Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Ancheta in Ceahlau - Thu, Aug 5, 2004, 4:58 pm, visited 7088 times


Inspectorii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ vor face o anchetă pentru stabilirea exactă a intenţiilor călugărilor de la schitul Toaca, din masivul Ceahlău, care, de cîteva zile, cară pe munte, cu elicopterele, materiale de construcţii.
Anunţul a fost făcut, joi, de Ştefan Galpal, director adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ. De asemenea, şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, a declarat că două elicoptere militare tip MI-8 au făcut mai multe drumuri din staţiunea Durău şi pînă la schitul Toaca, unde au transportat importante cantităţi de materiale de construcţii.
Conform primarului localităţii Ceahlău, Constantin Şchiopu, călugării de la schit au solicitat atribuirea unei suprafeţe de două hectare de teren pentru efectuarea unor lucrări de construcţie a unor noi chilii.
Şchiopu a precizat că vechiul consiliu local şi-a dat acordul de principiu pentru începerea lucrărilor, dar că, în şedinţa de săptămîna trecută, noii consilieri au hotărît ca autorizaţia de construcţie să nu fie eliberată decît după discuţii cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi după obţinerea acceptului de la instituţiile care au atribuţii în administrarea rezervaţiei naturale Ceahlău.
Ştefan Galpal, director adjunct al APM Neamţ, a precizat că documentaţia finală va trebui să conţină un studiu de impact, autorizaţie de mediu şi avizul Academiei Române deoarece zona este parc naţional şi este protejată prin lege.
Potrivit lui Galpal, în funcţie de starea vremii, inspectorii de mediu vor urca pe munte, la schitul Toaca, pentru a vedea dacă nu cumva călugării au început ilegal lucrările de construcţie.
MEDIAFAX
Dan Izvoreanu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii CEAHLAU - Schitul Dochia  
Muntii CEAHLAU - Varful Toaca  
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii CEAHLAU - Valea Schitului  
Muntii CEAHLAU - Statiunea Turistica Durau  
Muntii CEAHLAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Grinties-Obcina Boistei-Statiunea Turistica Durau-Cascada Duruitoarea-Cabana Dochia

 

Comments
Fără foto Ciprian Thomas, Thu, Aug 5, 2004, 7:11 pm

Pana si calugarii au ajuns niste ilegali?:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Fără foto Grigore Sârbu, Fri, Aug 6, 2004, 1:23 pm

Presupun ca mutarea asezamintului in locuri mai confortabile este din start exclusa. Ar intra in contradictie cu dogma care
propovaduieste penitenta.

--
Grig

Fără foto Robert Toacşe, Fri, Aug 6, 2004, 8:45 pm

Pai de ce sa se mute cand isi pot face acolo "locul mai confortabil"?
Mi-ar placea si mie o "chilie mare si noua" pe munte, de ce nu se aplica aceleasi legi la toata lumea?

Cosmin Sava Cosmin Sava, Fri, Aug 6, 2004, 10:09 pm

Nu s-a pus si nu se va pune problema mutarii schitului in alta parte. Problema e ca acesti calugari vor sa-si construiasca niste chilii (daca le-ati vedea pe cele actuale v-ati speria) dar nu pot pentru ca manastirea se afla in rezervatie. Este o permanenta cearta intre calugari si salvamont pe aceasta tema. Eu sper ca pana la urma vor reusi sa termine ceea ce au inceput fara sa aduca daune masivului sau rezervatiei

Fără foto Grigore Sârbu, Sun, Aug 8, 2004, 10:49 pm

De acord cu observatia lui Cosmin: problema este ca acei calugari vor sa construiasca intr-o rezervatie in loc sa aiba decenta sa-si mute schitul in locuri unde sa nu contribuie la intinarea Creatiei. Perseverare diabolicum... parca asa ziceau stramosii nostri. Vandali, gepizi... nu-mi amintesc acum ce neam erau.

--
Grig

Fără foto daniel babă, Sat, Aug 21, 2004, 1:16 pm

E o rusine din partea bisericii si a armatei. Oare de ce in ultima vreme se tot constuieste si se popularizeaza aceasta "dogma" tocmai in zonele pe care ar trebui sa le mentinem salbatice.(vezi si cazul crucii de pe Piatra Mica in Crai). Mi se pare mie sau imi miroase a danf politic cu aroma de alegeri?!?!?!?!?:x

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.