Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Ce se intimpla in Ceahlau? - Fri, Aug 13, 2004, 11:22 am, visited 11724 times


Citeam saptamina asta in Academia Catavencu (nr. 32, 10-16 aug 2004, la pag. 14) articolul "Pina la Dumnezeu, pe Ceahlau il maninca sfintii parinti". Articolul incepe cam asa: "Cele mai de incredere institutii din stat, biserica si armata, s-au aliat de o saptamina impotriva unei entitati pe care nu o mai pretuieste nimeni: natura." Mitropolia Moldovei si Bucovinei vrea sa extinda constructiile din jurul bisericii din spatele cabanei Dochia si pentru asta au inchiriat doua elicoptere ale armatei sa care sus materialele de constructie. Pentru a construi intr-o arie protejata, se pare ca fara autorizatie, fara un "studiu de impact asupra speciilor (de animale si plante protejate in zona)" - am citat din articol.
Pe de alta parte, aseara, 12 aug, la Stirile ProTV (parca) vad un reportaj fix despre ce va spuneam mai devreme. Dar acolo se spunea ca e vorba doar de consolidarea constructiilor existente. Nici un cuvint despre rezervatie, ecologie sau alte asemenea, in schimb s-a pus accentul pe profesionalismul pilotilor (intr-adevar, o fi greu sa pilotezi o namila de elicopter pe linga versantii muntilor, mai ales daca e incarcat cu pina la 1000kg de fieratanii, ciment, lemn de constructie, samd).
Ce se intimpla de fapt acolo? Se extinde constructia existenta? Ori numai se consolideaza biserica si chiliile de acolo? Nu mi-ar place sa ies acuma in Ceahlau si sa-mi huruie elicopterele pe deasupra capului.. Stim cu totii ca la orice cabana sau capat de traseu sint afisate citeva reguli de bun simt cind pleci pe munte. Una dintre ele spune sa nu faci galagie pe munte!
Dar asta nu e tot! In Libertatea (nr. 4406 de vineri 13 aug 2004) citesc o scurta notita (http://www.libertatea.ro/index.jsp? page=magazine&detail=article&aid=83277): o fata bolnava (14 ani, criza de apendicita pe platoul Dochia) n-a fost ajutata (la cererea echipei Salvamont Neamt) de pilotii elicopterelor "pe motiv ca nu aveau aprobare"......... Titlul e destul de sumbru (sper ca e doar o exagerare a redactorului): "Fata bolnava, lasata sa moara pe munte fiindca pilotii nu aveau aprobare". Bine ca se pot urca materiale de constructie in mijlocul unei arii protejate (cu aprobare???), cu elicopterul, dar la coborire nu poti lua un om care are nevoie de ajutor. Rusine! Cum ramine cu ajutorarea aproapelui? Sau cu cine mai e armata de o vreme incoace?
Vasile S.
Vasile Selegean


Connections with the Mountain Guide:
Muntii CEAHLAU - Schitul Dochia  
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii CEAHLAU - Cabana Dochia  
Muntii CEAHLAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Pintic-Gura Pintic-Valea Pintic-Curmatura Pintic-Valea Bistra Mare

 

Comments
Fără foto Vasile Selegean, Mon, Aug 16, 2004, 10:07 am

Am gasit un articol cu detalii despre ce s-a mai intimplat joi 12 aug pe platoul Dochia: "http://www.revistapresei.ro/articol.php? a=3852&s=5&ss=-1". Salvamontistii incepusera coborirea cu fata bolnava. Pe jos..

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.