Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

A inceput Marsul Rosia Montana : News

Bookmark and Share

A inceput Marsul Rosia Montana - Mon, Aug 23, 2004, 4:58 pm, visited 1298 times


Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana, Ziua I, 23 august 2004

Sub egida O idee nu e mare decat daca poti sa iesi cu ea pe strada! a inceput Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana (23-28 august 2004). Peste 50 de participanti din tara si strainatate au pornit pe jos, din Cluj-Napoca, orele 9.00, pentru a parcurge 137 km in solidaritate cu locuitorii Rosiei Montane care se opun proiectului de minerit aurifer cu cel mai mare impact de mediu si social din Europa.
Participantii la mars au primit binecuvantarea Prea Sfintiei Sale Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, care a adresat cu aceasta ocazie un mesaj "catre pelerinii Rosiei Montane": "Voi, cei ce plecati acum din inima Clujului intru apararea pasnica si demna a Rosiei Montane, spuneti tuturor ca doua institutii fundamentale ale poporului nostru, Biserica Ortodoxa si Academia Romana, s-au pronuntat ferm impotriva otravirii si desfigurarii Muntilor Apuseni. Duceti cu voi acest mesaj si amintiti-le tuturor motilor ca ei sunt mostenitorii cei mai apropiati ai stramosilor daci si ca a lor este mosia muntilor. Indemnati-i, impreuna cu mine, sa vi se alature si sa invinga".
Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana este organizat de Asociatia Alburnus Maior in parteneriat cu Institutul Roman pentru Pace (PATRIR), Greenpeace CEE si Mindbomb. Fiecare pas din acest mars simbolizeaza refuzul de a accepta incalcarea drepturilor omului, injustitia sociala, lipsa unei practici a democratiei si distrugerea mediului inconjurator. Mai mult de atat, acest eveniment este o celebrare a vietii, traditiilor, naturii si a puterii oamenilor de a se împotrivi proiectului minier planificat la Rosia Montana. De mai bine de 5 ani, institutii si forumuri prestigioase din tara si strainatate sprijina lupta oamenilor din Rosia Montana, insa autoritatile romane raman tacute. Astfel, motii, pentru a-si face cunoscuta cauza au nevoie de prieteni curajosi, sensibili si hotarati.
Pe parcursul marsului au confirmat participarea personalitati ale vietii culturale si artistice romanesti precum Horia Roman Patapievici, Gianina Corondan, Fane Nagy de la Semnal M, formatia Luna Amara si Ombladon de la Parazitii. Ultima zi a marsului va culmina cu Concertul de Protest de la Rosia Montana (28 august 2004) unde vor canta Ombladon, Luna Amara, Zob, Bitza si altii.
Marsul de Solidariatate cu Rosia Montana si Concertul de Protest FanFest fac parte din PROIECTUL FANFEST, proiect ce promoveaza unicitatea si dezvoltarea durabila a Rosiei Montane, fiind un puternic semnal de alarma pentru publicul larg asupra dezastrului pe care il reprezinta pentru Muntii Apuseni exploatarea in cariera deschisa cu cianura a aurului din zona.
Campania Salvati Rosia Montana, cea mai mare miscare sociala si de mediu din Romania, a început ca o reactie de opozitie a localnicilor împotriva planului companiei Rosia Montana Gold Corporation de a realiza la Rosia Montana, proiectul de extractie a aurului la suprafata prin metoda cianuratiei cu cel mai mare impact din Europa.
Impresiile de peste zi ale marsaluitorilor, precum si mesajul oamneilor din cele peste 20 de comunitati parcurse pe Valea Ariesului vor fi adunate intr-un jurnal ce va publicat zilnic pe pagina de internet www.rosiamontana.ro/fanfest, sectiunea « Centru de Presa ». De asemenea, la aceeasi adresa, sectiunea « Galerie Foto » va prezenta fotografii de pe traseu.

Pentru interviuri si transmisiuni in direct pe durata marsului va rugam contactati:
Mihaela Branza, Mobil: +40 0741 293 508
Ramona Duminicioiu, +40 0741 293 508
Echipa Campaniei Salvati Rosia Montana!
Pencea Roxana

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.