Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Pestera Vântului noiembrie 2004 : News

Bookmark and Share

Pestera Vântului noiembrie 2004 - Mon, Nov 22, 2004, 1:24 pm, visited 2591 times


Exercitiul national Salvaspeo
Pestera Vîntului 2004


Corpul Roman Salvaspeo a organizat in perioada 19 – 21 noiembrie 2004, o actiune complexa de salvare din pestera.

Locul desfasurarii: Pestera Vantului, cea mai lunga cavitate din Romania, cu peste 45 km de galerii. Cavitatea este situata in localitatea Suncuius, la 70 km de Oradea.
Scop:
- tragerea unui semnal de alarma asupra necesitatii crearii unui sistem recunoscut de lege pentru actiunile de salvare subterana de pe intreg teritoriul Romaniei;
Obiective:
- organizarea unui exercitiu de salvare subterana de amploare;
- prezentarea Corpului Roman Salvaspeo ca o organizatie capabila sa gestioneze si sa deruleze actiuni de salvare subterana in Romania;

Actiunea de salvare subterana a constat in interventia la un accident produs in timpul explorarii Pesterii Vantului, la circa 6 ore de la intrare si 3, 5 km distanta. Pentru pregatirea pesterii si echiparea obstacolelor din subteran, evacuarea targii si gestionarea operatiunii de salvare au fost organizate 6 echipe salvaspeo, fiecarei echipe revenindu-i cca 600 m de galerii. In subteran au fost prezenti un numar de 52 de speologi.
Coordonarea intregii operatiuni de evacuare a fost realizata de la exterior de catre o echipa special pregatita pentru asemenea situatii. Echipele din subteran au fost sustinute la suprafata de alte echipe de logistica care au asigurat partea de cazare, hrana, pregatire echipament.
Intreaga operatiune de salvare subterana a fost finalizata dupa 20 de ore, fiind un real succes atat din punct de vedere organizatoric cat si din cel al timpului de evacuare realizat.
La actiune au participat 71 de speologii din intreaga tara – Bihor, Cluj, Bucuresti, Alba, Arad, Timisoara – cu diferite specializari salvaspeo. Este prima actiune de o asemenea anvergura desfasurata in Romania.
Pestera Vantului este o cavitate cu numeroase dificultati tehnice – pasaje stramte, puturi, meandre, rau subteran, difernte mari de nivel – ceea ce impune o buna pregatire a speologilor si o buna cunoastere a tehnicilor de transport a targii in subteran.
Pentru anul care urmeaza, Corpul Roman Salvaspeo isi propune dobindirea statutului de organizatie de utilitate publica si organizarea unui exercitiu de salvare subterana european, precum si o serie de alte actiuni de prevenire a accidentelor din mediul subteran si de pregatire tehnica.


Corpul Român Salvaspeo are ca misiuni prevenirea accidentelor, formarea speologilor in tehnicile de auto-salvare, formarea echipelor de salvatori capabili sa acorde ajutor persoanelor aflate in dificultate in subteran si realizarea operatiunilor de salvare subterana. CORSA a organizat 3 editii ale Scolii Nationale Salvaspeo, stagii de evacuare din retele verticale, exercitii de salvare regionale si nationale.

Persoana de contact – Ionut Latcu – presedinte CORSA
Telefon mobil: 0744.536.147
e-mail: ionut@apuseniexperience.ro
www.frspeo.ro/corsa
Ionuţ Laţcu

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.