Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Protest pe partie - Mon, Feb 7, 2005, 10:15 am, visited 3186 times




Zeci de schiori şi amatori de snowboard s-au adunat la sfîrşitul săptămînii trecute la baza pîrtiei Cocoşul, din Predeal, protestînd faţă de starea pîrtiilor din zonă. Acţiunea a fost organizată de membrii clubului Snowboard 961, din Bucureşti. Amatorii sporturilor de iarnă sînt revoltaţi că autorităţile nu au luat măsuri suficiente pentru protecţia miilor de persoane care se perindă zilnic pe pîrtii.

Telescaun oprit

Protestul a început sîmbătă după amiaza, la ora 13.00. Snowboarderii s-au adunat la telescaunul inaugurat recent la baza pîrtiei Cocoşul. Pentru aproape două minute, au blocat funcţionarea instalaţiei de transport pe cablu. Au încercat astfel să atragă atenţia sutelor de amatori ai sporturilor de iarnă asupra pericolului extrem care îi pîndeşte, de exemplu, pe pîrtia Subteleferic. Aici, stîlpii vechii instalaţii de transport pe cablu au fost tăiaţi de pe fundaţiile de beton şi culcaţi la pămînt. Acoperiţi de zăpadă, vechii stîlpi s-au transformat în adevărate capcane pentru schiori. Pericolul este cu atît mai mare cu cît pe pîrtie nu există nici un gard de protecţie, iar schiorii care vin cu viteză şi nu cunosc zona se lovesc din plin de stîlpii respectivi. „Nu se mai poate aşa. Cineva trebuie odată să ia atitudine, pentru că altfel vom avea în fiecare săptămînă accidente extrem de grave. Facem acest lucru pentru noi şi, de fapt, pentru toţi cei care se dau pe această pîrtie“, spune Cristian G., unul dintre membrii clubului care a organizat manifestarea. Protestatarii au adresat o scrisoare Primăriei Predeal, în care şi-au consemnat toate nemulţumirile.

Mort pe pîrtie

Cu numai o săptămînă în urmă, un schior de 26 de ani din Bucureşti a murit după ce s-a prăbuşit într-o prăpastie de pe marginea pîrtiei Subteleferic, care nu are gard de protecţie. Octavian Chicu venise în weekend la Predeal, împreună cu mai mulţi prieteni. Aceştia spun că era un schior experimentat, care obişnuia să abordeze cele mai dificile rute din staţiunile pe care le vizita. S-a lăsat la vale pe pîrtia Subteleferic, dar a intrat deodată pe porţiunea neprotejată de la marginea pîrtiei. Cîteva minute mai tîrziu, prietenii l-au găsit în stare de şoc. Au declanşat imediat alarma. „Am mers după schiorul respectiv cu cinci membri ai echipei. L-am găsit în stare foarte gravă. Era lovit extrem de puternic la cap. L-am pus pe o targă Akja şi l-am adus pînă la maşina de ambulanţă“, declara atunci Mihai Marina, şeful Serviciului Salvamont Predeal. Octavian Chicu a fost transportat în viteză spre Spitalul Judeţean din Braşov. A murit însă în Unitatea de Primire Urgenţe, în ciuda eforturilor disperate depuse de medici pentru salvarea lui.

Leonard COSTACHE
07.02.200 Monitorul Expres Brasov
mihaela carstea


Connections with the Mountain Guide:
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Varful Fitifoi-Predeal - DN73A

 

Comments
Fără foto Mihai Nicolau, Mon, Feb 7, 2005, 9:42 pm

la predeal e nasol. am schiat ani de zile acolo, dar am ajuns in final la concluzia mai sus prezentata. partiile sunt scurte, cablurile scumpe. partiile se strica imediat, daca ninge un metru intr-o noapte, a doua zi la pranz deja apare gheatza. sub-telefericul e neingrijit, zapada e de proasta calitate. asta e singura partie mai de doamne-ajuta, restul sunt slabutze. telescaunul face inadmisibil de mult pana sus. diferenta de nivel e mica. partiile sunt extrem de aglomerate, risti sa te izbesti de toti cretinii care urca pe mijlocul lor. duceti-va, fratilor, in poiana, am ajuns in 3 ore jumate din gara de nord. a meritat din plin! calitate si preturi onorabile.

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.