Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Recensamantul ''rasilor'' - Tue, Aug 2, 2005, 9:23 pm, visited 1547 times


Directia Silvica Baia Mare are in administrare 23 de fonduri de vinatoare, in suprafata de 286.000 de hectare. Dupa cum sustine conducerea Directiei, s-au evaluat efectivele speciilor de interes cinegetic pe intreaga suprafata.
Au rezultat: 902 cerbi, 1.033 capriori, 101 capre negre (!), 565 mistreti, 1.483 iepure, 810 fazani, 500 potarnichi, 351 cocosi de munte, 91 lupi, 158 ursi, 63 rasi, 139 pisici salbatice si 670 de vulpi.

Conform silvicilor, fata de anul trecut efectivele de cerb, caprior, potarniche si cocos de munte sunt in usoara crestere, iar cele de mistret, iepure si fazan au scazut. Cauzele oficiale ale scaderii populatiilor ar fi iarna grea, cetele de caini fara stapan si numarul mare de rapitori (lup, vulpe si pasari rapitoare). Nici un cuvant despre braconieri.

De cealalta parte, ecologistii maramureseni sustin ca ursul, cerbul, lupul si pisica salbatica sunt pe cale de disparitie, iar la caprior, fazan, iepure si ras s-a ajuns la cota de avarie.

Tristul adevar

Iosif Beres si Gavril Ardelean, autorii celei mai docte monografii a faunei Maramuresului, sustin ca statisticile silvice sunt exagerate, ba in plus, ba in minus. Astfel, la iepure media ultimilor 20 de ani dinainte de Revolutie era 2.800 exemplare (cu un maxim de 4.000, in 1968). Comparati cu cei 1.500 de iepuri din statisticile momentului.

La mistret, media anuala a fost de 540 de exemplare, efectivul optim fiind de 720 de porci. La cerb, media a fost de 1.400, efectivul optim de 1.200, iar azi sunt doar 900, adica aproape jumatate din numarul ideal. Numarul mediu de capriori a fost de 2.400, mai mult decat dublu fata de azi.

La lup, media a fost de 46 de bucati, jumatate cat azi. Daca ar fi adevarate cifrele silvice, am vedea lupi la tot pasul. La urs, media a fost de 220 (numarul optim fiind 160), iar de fapt vanatorii cred ca azi sunt mult mai putini, poate 120-130 de ursi in intreg Maramuresul.

Pisica salbatica, cu o medie de 50 exemplare, se afla azi in pericol de disparitie. Cu toate acestea, silvicii sustin ca sunt pline padurile de "mati de copac". Rasul, supranumit „pantera Carpatilor", a avut o medie de 48 de exemplare, iar azi e mai rar ca oricand. De unde rezulta cei 63 de rasi din statistici, numai DS Baia Mare poate argumenta.

In fine, despre capra neagra se stie ca inainte de 1989 numara peste 300 de exemplare. La cele trei numaratori efectuate in ultimii ani a rezultat un maxim de 20 de exemplare (pentru Maramures). De unde scot acum silvicii numere cu trei cifre?

Concluzii seci: silvicii n-ar mai trebui lasati sa numere salbaticiunile. Nu se pricep si induc in eroare. Insa cel mai grav e ca se stabilesc cotele de vanat in functie de numarul de animale evaluate. Si din aceasta cauza, padurile noastre sunt din ce in ce mai pustii. Si e pacat.

Ce o sa mai poata vedea prin rezervatiile naturale urmasii nostri? Cioate uscate si paduri moarte? Sumbre perspective.
Teofil Ivanciuc(Gazeta de Maramures)
Mihaela Carstea

Comments
Fără foto Dragos Nestor, Wed, Aug 3, 2005, 8:56 am

nedreptatea si aroganta imi provoaca indignare si sila:-x.pe cand scriu aceste randuri simt o mare amaraciune in suflet auzind ce pot face renepistii astia lipsiti de orice scrupule(cazul cravatelor si acelor de cravata, munitia cumparata pentru pusti care necesita alt tip de munitie decat cel cumparat+pusca de tranchilizante de 30000 euro-cazuri care nu am auzit sa fie preluate de PNA). Recensamintele acestea de fond cingetic, pe care le fac in 2 ore si 3 miscari-cat dureaza o bere si gratar de vanat, sunt subevaluate ca sa mai dea dreptul lui bombonel si lu' vulpoiu ala de Tiriac care se dau ei mari vanatori! nu inteleg acest sport si nici nu-l voi intelege niciodata! Ei zic ca e un sport ce isi are radacini ancestrale, pe cand noi eram vanatori din nevoie. Daca vor sa fie vanatori adevarati, sa puna ei mana pe un cutit si sa porneasca la vanatoare!!!...dar cred ca o sa le piara chefu' instantaneu!:-?

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.