Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Deputati "accidentati" in pestera : News

Bookmark and Share

Deputati "accidentati" in pestera - Mon, Sep 12, 2005, 9:59 am, visited 4085 times


În perioada 9 - 11 septembrie 2005, Corpul Român Salvaspeo - CORSA a organizat un Exerciţiu de salvare din mediul subteran speologic - peşteri.
Această acţiune face parte din activitatea Corpului Român Salvaspeo - CORSA prin care se încearcă realizarea unui proiect de lege pentru reglementarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic. La această acţiune au fost invitaţi 5 deputaţi şi senatori de Bihor, care şi-au arătat interesul de a sprijini această iniţiativă, dar şi mass-media. Au acceptata invitaţia noastra, Eduard Hellvig de la PC şi Claudiu Pop de la PSD.
La început a fost prezentata necesitatea realizarii unui astfel de proiect de lege şi a avut loc prezentarea operatiunii de salvare subterana care se va desfasura în zilele de sambata şi duminica.
Pentru a introduce parlamentarii în acest cadru al savarilor din pesteră acestia au fost invitati în Pestera Tunel situata pe Valea Daica pentru o prezentare a tehnicilor şi a complexitătii unei actiuni de evacuare din mediul subteran speologic.
Prima “victimă” a fost Eduard Hellvig, echipa de salvare fiind ajutată la transportul tărgii şi de Claudiu Pop. După circa 150 m de galerie, cei doi deputati şi-au schimbat rolurile, Hellvig ajutând echipa de transport a tărgii pe încă 150 m de galerii. Cu această ocazie cei doi parlamentari su precizat încă o dată sprijinul pe care doresc să îl acorde CORSA, alături de Cornel Popa de la PNL, Lakatos Peter de la UDMR şi Radu Târle de la PD, pentru a realiza această initiativă legislativă.
După această acţiune, membrii Corpului Român Salvaspeo – CORSA şi-au continuat exercitiul de salvare din Pestera Pobraz, situată pe Valea Iadului. La acţiune au participat 40 de speologi din Centrele Regionale CORSA Cluj, Bihor, Bucuresti, Arad şi Timişoara.
Evacuarea “accidentatului” s-a realiuzat de la cota de – 200m adâncime. Pestera Pobraz este o cavitate foarte dificilă din punct de vedere tehnic, numeroasele pasaje foarte strâmte, blocuri de piatră instabile şi cascade punând la încercare pregătirea speologilor. În subteran au fost organizate: 1 echipă pentru montarea corzilor de progresie, 1 echipă pentru lărgirea strâmtorilor şi 3 echipe pentru evacurea tărgii. La exterior echipa de logistică formată din 6 speologi, a asigurat planificarea salvatorilor în subteran, pregătirea hranei pentru salvatori şi întreaga coordonare a operatiunii de salvare. În subteran au participat peste 30 de speologi, care au petrecut peste 17 ore pentru evacuarea “victimei”. Pentru a permite trecerea tărgii cu usurintă, echipa de dezobstructie a lucrat 10 ore în subteran.
Prima echipă a intrat în pestera sâmbătă la ora 14.00, evacuarea fiind finalizată duminică în jurul orelor 8 dimineata când ultimul salvator a părăsit pestera. Bugetul întregii actiunii a depăsit 2.500 lei noi (25.000.000 lei vechi) toate aceste costuri fiind suportate de participanţii la operatiune. Prin organizarea de astfel de exercitii de pregătire pentru intervenţia la accidentele din mediul subteran speologic, echipele de salvatori se omogenizează iar pesterile în care se defăsoră aceste actiuni rămân echipate, timpul de intervenţie în cazul producerii de accidente speologice reale fiind mult diminuat.

Asociaţia Corpul Român Salvaspeo-CORSA este o organizaţie neguvernamentala ce a luat fiinţă în anul 2001. CORSA are sediul în Oradea, fiind o asociaţie constituita la nivel naţional, cu puncte de lucru în Cluj, Bucureşti, Resita, Arad, Timişoara.
Membrii CORSA sunt speologi cu experieţă, ei lucrând ca şi voluntari în cadrul asociaţiei. La acţiunile la care participă, ei îşi suportă toate cheltuielile de cazare, masă, transport şi echipament. De la


înfiinţare până în prezent, activitatea CORSA s-a axat pe prevenirea accidentelor speologice, organizarea de stagii salvaspeo naţionale şi internaţionale, antrenamente şi intervenţii la accidente reale (6 accidente).
Scopul CORSA este de a veni în sprijinul comunităţii prin supravegherea activităţilor din mediul subteran speologic şi înlăturarea pericolului de producere a accidentelor legate de acest mediu.
Pentru a-şi atinge scopul de mai sus, Corpul Român Salvaspeo are următoarele obiective:
- prevenirea accidentelor din mediul subteran;
- organizarea de stagii de formare tehnică (tehnicieni, şefi de echipă, specialişti dezobstructie, gestiune de suprafata etc..);
- organizarea şi gestionarea operaţiunilor de salvare din mediul subteran.

La nivelul judetului Bihor, membri Corpului Român Salvaspeo – CORSA sunt specializaţi pe diferite domenii salvaspeo – şef de echipă, tehnician, gestionari, dezobstrucţie, diverse. Salvatorii care intervin în mediul subteran speologic sunt în măsură să îndeplinească următoarele tipuri de operaţiuni:
- Recunoaştere;
- Asistenţă medicală;
- Utilizarea mijloacelor de comunicaţie;
- Asistenţă logistică;
- Evacuarea victimelor.
Documentele elaborate de către CORSA – Manualul Salvatorului, alte documente specifice – sunt utilizate cu succes în cadrul stagiilor organizate şi în desfăşurarea operaţiunilor de salvare subterană.


Ionut Latcu
Presedinte
Corpul Român Salvaspeo - CORSA
Ionuţ Laţcu

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.