Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Exerciţiul regional salvaspeo : News

Bookmark and Share

Exerciţiul regional salvaspeo - Tue, Oct 31, 2006, 11:43 pm, visited 5825 times


Organizaţia Corpul Român Salvaspeo – CORSA în colaborare cu Clubul de Speologie Rhinolophus Lupeni (Fundatia Salvamont Lupeni) şi Administraţia Parcului Naţional Retezat organizează în perioada 17 – 19 noiembrie 2006 un exerciţiu de salvare din mediul subteran speologic.

Acţiunea se va desfăşura în Peştera Alunii Negrii, situata în localitatea Câmpul lui Neag. Este o cavitate complexă cu o reţea de galerii labirintice ce însumează peste 3 km.

La această operaţiune sunt asteptati să participe peste 20 de speologi cu diferite specializări salvaspeo – tehnicieni salvaspeo, şefi de echipă, gestionari – din întreaga tară.

Totodata vor paricipa si zece speologi din cadrul sectiunii Rhinolophus Lupeni – speologi care au zona de actiune in Bazinul al Jiului de Vest, ei familiarizandu-se cu actiunile complexe de salvare speologica.
Acest exerciţiu de salvare face parte din activitatea curenta de pregătire a speologilor de la CORSA pentru intervenţia în cazul producerii de accidente în mediul subteran speologic. Tehnicile cunoscute şi utilizate de speologi dar şi echipamentul specific pe care aceştia îl au, pot fi utilizate cu succes şi în cazul intervenţiilor în caz de dezastre şi calamităţi. Mediul subteran speologic este un mediu ostil care poate pune în pericol viaţa speologilor, oricând existând posibilitatea producerii unui accident în această peşteră.

Cazarea se va face la un canton silvic situat la cca. 50 m de intrarea in cavitate si pus la dispozitia noastra de Administratia Parcului National Retezat. participantii vor avea nevoie de sac de dormit si izolir.

Nu se percep taxe de participare, parcare sau alte taxe.

Poate participa orice persoana care este interesata de miscarea salvaspeo.

Programul exercitiului:

Vineri, 17 noiembrie
- sosirea participantilor;
- prezentarea programului;

Sambata, 18 noiembrie
- prezentare echipa de asistenta acordata victimei;
- organizarea unei interventii in subteran;
- aplicatie practica in Pestera Alunii Negrii;

Duminica, 19 noiembrie
- evaluare
- plecarea participantilor

Intervenţia la accidentele speologice necesită o pregătire specială pe care speologii CORSA şi-au dobândit-o de-a lungul anilor de practicare a speologiei dar şi în cadrul acţiunilor de pregătire şi de intervenţie derulate în cadrul acestei organizaţii.

Va stăm la dispoziţie cu informaţii suplimentare şi fotografii pe adresa de e-mail: mili_ro1@yahoo.com – Ştefan Militaru - Clubul de Speologie Rhinolophus Lupeni.

Corpul Român Salvaspeo - CORSA este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Oradea, formată din peste 70 de speologi care acţionează ca şi voluntari pentru prevenirea accidentelor din mediul subteran speologic, intervenţia la accidentele din peşteri dar şi în alte situaţii care pun în pericol viaţa cetăţenilor.

CORSA are echipe specializate pentru intervenţii în diferite situaţii: evacuarea unui accidentat din peşteră pe porţiuni orizontale şi verticale (puţuri, galerii sau teren accidentat...), transportul tărgii pe un râu subteran, salvarea persoanelor blocate în galerii foarte strâmte, salvări din locuri greu accesibile, salvări din peşteri inundate şi alte intervenţii ce necesita echipa de scafandrii.

De la înfiinţare până în prezent, Corpul Român Salvaspeo - CORSA a intervenit la 6 accidente reale produse în mediul subteran speologic, recuperarea unei persoane decedate dintr-un lac de acumulare; a organizat prevenirea accidentelor speologice, stagii naţionale şi internaţionale de pregătire tehnică în domeniul salvaspeo.

Scopul CORSA este de a veni în sprijinul comunităţii prin supravegherea activităţilor din mediul subteran speologic şi înlăturarea pericolului de producere a accidentelor legate de acest mediu.

Astfel CORSA colaboreaza si cu Sectiunea de Speologie Rhinolophus Lupeni din cadrul Fundatiei Salvamont Lupeni pentru a pregati speologii din Bazinul Superior al Jiului de Vest sa intervina in caz de accidente speologice cat si calamitati naturale.

Ionuţ Laţcu
Preşedinte
Corpul Român Salvaspeo – CORSA

Ştefan Militaru
Presedinte
Clubul de Speologie Rhinolophus Lupeni - Fundatia Salvamont Lupeni
militaru stefan


Connections with the Mountain Guide:
Muntii RETEZAT - Valea Scocul Jiului De Vest  
Muntii RETEZAT - Valea Jiului De Vest  
Muntii RETEZAT - Campul Lui Neag  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Cantonul Silvic Carnic  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii RETEZAT  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.