Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Turisti amendati in Retezat - Thu, Aug 23, 2007, 7:20 pm, visited 4449 times


Un grup format din 19 turişti români şi străini a fost amendat de jandarmii montani pentru că şi-au montat corturile în perimetrul rezervatiei stiintifice din Parcul Naţional Retezat, oamenii fiind apoi conduşi spre locurile special amenajate pentru campare.

'Şase jandarmi montani din secţia Haţeg, au ajuns, în cursul nopţii, în locul în care campaseră turiştii, după un drum care a durat şase ore. Zona se află la altitudinea de 2.150 de metri. Jandarmii le-au aplicat turiştilor zece sancţiuni contravenţionale în valoare de 640 de lei, iar grupul a fost îndrumat spre cel mai apropiat loc amenajat în afara Rezervaţiei Ştiinţifice 'Gemenele'', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, sublocotenent Nicolae Răducu.

Iniţial, grupul a fost văzut de salvamontiştii din Retezat, in perimetrul Rezervaţiei Ştiinţifice'Gemenele'. Salvamontiştii le-au explicat că nu au voie să monteze corturile într-o arie protejată prin lege, dar turiştii au refuzat să părăsească rezervaţia. Din acest motiv, salvamontiştii i-au chemat în ajutor pe jandarmii montani.

Potrivit normelor în vigoare, în perimetrul Rezervaţiei Ştiinţifice 'Gemenele', din Parcul Naţional Retezat, este interzisă montarea corturilor şi chiar accesul turistilor, dacă nu aceştia nu deţin o autorizaţie obţinută din partea Academiei Române.

Rompres
Dan Izvoreanu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii RETEZAT - Taul Gemenele  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii RETEZAT  
Comments
Fără foto Laura Gulo, Wed, Aug 29, 2007, 1:26 pm

O amenda destul de mica aplicata unui grup de 19 persoane (640lei), care nu au respectat regulamentul parcului.
Poate ar trebui sa sanctioneze la fel si grupul de la Bucura care in perioada 15 aug.-19 aug. (perioada in care am campat la Lacul Bucura) au tinut recitaluri din folclorul autohton (destul de vulgar) in fiecare seara pana in jurul orelor 01.
Numarul ridicat de turisti (pantofari de bucuresti, paltonari, etc.) nu au reusit sa obtina decat promisiuni ca vor reusii sa se odihneasca.
In schimb singura sursa de apa potabila, nu mai era potabila deoarece deasupra paraiasului care alimenteaza izvorul respectiv, pasteau vacile.
Potrivit REGULAMENTUL PARCULUI NATIONAL RETEZAT:
Art.40. Perturbarea liniştii în Parc este strict interzisă.

Cu respect fata de toti turistii care respecta muntele

Fără foto Joanna Hauer, Wed, Sep 5, 2007, 8:54 pm

Amenda pentru salvamontisti

Jandarmeria montana a procedat corect si conform legii. Campatul in zone ocrotite nu poate fi admis nicicum.
Pe de alta parte pot sa-i inteleg foarte bine pe acei turisti, care au campat intr-o zona linistita a Parcului National Retezat, in loc sa-si monteze corturile in campingul amenajat din preajma lacului Bucura. Noi am campat acolo doua nopti (23/24 august si 24/25 august, 2007) si in una din nopti n-am putut inchide un ochi, deoarece galagia infernala cu care au chefuit salvamontistii alcoolizati, si chiotele invitatelor lor pe terasa cabanei „Salvamont“ nu ne-au permis sa ne odihnim sub nici o forma.
Poate n-ar strica, daca jandarmeria montana i-ar amenda si pe acei onorabili salvamontisti, care pretind a fi ocrotitori ai Parcului National Retezat, iar noaptea urla alcoolizati ca animalele salbatice si perturba in mod barbar linistea publica in zona lacului si a campingului Bucura (in timpul indeplinirii misiunii lor ca salvamontisti si ocrotitori ai muntilor -- bine-nteles).

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.