Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Proiectul statiunii Padis in impas : News

Bookmark and Share

Proiectul statiunii Padis in impas - Wed, Dec 19, 2007, 2:59 pm, visited 9230 times


Centrul Regional de Supraveghere Ecologica “Muntii Apuseni”-Oradea

Fundatia Ecotop-Oradea

Clubul Ecologic Transilvania-Cluj Napoca

Asociatia Speologica Sfinx-Garda de Sus, Alba

Federatia Romana de Speologie

Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor-Oradea

Asociatia Rangerilor din Romania *COMUNICAT DE PRESA*

pentru distribuire imediata

*Proiectul pentru viitoarea statiune de schi Padis-Lazuri, nu a primit avizul Consiliului Consultativ al Parcului Natural Apuseni*

19 decembrie 2007

Controversatul proiect de realizare a unei statiuni de ski in mijlocul Parcului Natural Apuseni, in asa numita zona Padis-Lazuri, intr-o zona de conservare speciala conform Ordinului MMGA nr.552/2003, nu a primit avizul Consiliului Consultativ de Administrare al Parcului Natural Apuseni (CCA al PNAp), intrunit ieri, 18 decembrie 2007.

Proiectul, propus de catre SC Compania de Turism, Hoteluri, Restaurante Padis (CTHR Padis)isi propune sa dezvolte o statiune de schi cu 12 km de partii si 3000 de locuri de cazare si servicii de agrement conexe, promitand un impact minim in mediu si o dezvoltare economica fara precedent a zonei.

Initiativa este contestata de societatea civila, formata din ONG-uri de mediu active de peste 15 ani in conservarea patrimoniului natural si cultural al Muntilor Apuseni, dar si de mediul academic si stiintific si de comunitatea iubitorilor de munte. Motivele principale se refera la:

-        amplasamentul propus (aflat actualmente in zona de conservare speciala a PNAp – zona care concentreaza o mare diversitate de specii protejate si rare la nivel national si international - si in imediata apropiere a rezervatiei stiintifice de turbarii de altitudine, “Molhasurile de la Izbuce”).

-        dimensiunea propusa pentru viitoarea statiune, considerata neconforma cu principiile turismului in arii naturale protejate, o dezvoltare de acest calibru punand in grav pericol o serie de habitate si specii prioritare pentru conservare, conform legilor romanesti si comunitare.

-        Realizarea unei astfel de investitii nu favorizeaza in nici un fel comunitatile locale. Este cunoscut faptul ca investitorii in turism din acesta regiune se confrunta cu probleme serioase din cauza lipsei acute de forta de munca locala atat in servicii turistice cat si in constructii, putandu-se deci estima ca se va apela la forta de munca din alte zone. Mai mult, aparitia unei statiuni de asemenea dimensiuni va duce la pierderi financiare considerabile ale localnicilor care au investit in crearea unor pensiuni agroturistice in intreaga zona a Muntilor Bihor.

-        Impactul in mediu al unei statiuni cu o capacitate de 3000 de locuri de cazare, tinand cont de faptul ca acesti turisti vor crea o presiune suplimentara si constanta asupra atractiilor turistice naturale din platoul Padis, Administratia Parcului natural Apuseni neavand personalul si logistica pentru a administra o asemenea presiune, cantitatea de apa deloc neglijabila necesara pentru functionarea unei asemenea statiuni, fapt ce va pune in dezechilibru regimul hidric al intregii zone carstice si problema deseurilor produse de turisti nu doar in statiune dar si pe traseele turistice.

In data de 18 decembrie 2008, la Sudrigiu, jud.Bihor, a avut loc o noua intalnire a CCA al PNAp, pe ordinea de zi fiind si propunerea de schimbare a categoriei de management pentru zona Padis-Lazuri, din zona de conservare speciala in zona de dezvoltare durabila a activitatilor umane, fapt ce ar fi inlesnit dezvoltarea acestei investitii. In urma supunerii la vot, propunerea de modificare a acestei zonari nu a primit avizul CCA al PNAp, neintrunind numarul necesar de voturi pentru a fi aprobata.

Prezent la intalnire, secretarul CCA al PNAp, Paul Iacobas a declarat: “Este imbucurator faptul ca CCA al PNAp, format in cea mai mare parte din reprezentanti ai comunitatilor locale din perimetrul parcului, cat si a celorlaltor factori interesati, a decis in mod democratic si transparent ca o asemenea dezvoltare nu este conforma cu obiectivele de management al parcului, iar pe termen lung, nici cu acelea ale comunitatilor locale, care au inteles ca natura nealterata poate fi un bun mult mai de pret decat o natura antropizata. Este o dovada de maturitate si sper ca acest exemplu sa fie urmat de cat mai multe comunitati din alte arii naturale protejate confruntate cu asemenea amenintari”.

De asemenea, Mihai Togor, presedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologica “Muntii Apuseni” a declarat:” Acest proiect nici nu trebuia luat in discutie, atata timp cat titularul de proiect nu a depus spre consultare publica nici unul din studiile stiintifice (geo, hidro, biodiversitate, etc) pe care le-a realizat pentru a-si fundamenta investitia. Aceasta lipsa de transparenta este completata de faptul ca in ultimul timp au aparut informatii pe piata imobiliara care spun ca au fost puse in vanzare - la preturi exorbitante - parcele de teren in viitoarea statiune Padis-Lazuri, fara ca proiectul sa detina avizele necesare pentru derulare. Toate acestea ne fac sa credem ca este mai degraba un tun imobiliar si nicidecum un proiect serios, care sa aduca beneficii sociale, economice si de mediu zonei, interesul fiind cu totul altul”.

Organizatiile semnatare sustin punctul de vedere conform caruia, pentru Parcul Natural Apuseni este prioritar aspectul de conservare a habitatelor si a peisajului caracteristic si punerea in aplicare, in interesul ariilor protejate si al comunitatilor locale, a Planului de Management initiat de catre Administratia Parcului. In acest sens, consideram ca este vitala implementarea si mediatizarea corecta si completa a sistemului de compensari si subventii pentru proprietarii de terenuri din arealul Parcului, incurajarea unor sisteme de turism rural si eco-turism, cu participarea si in beneficiul direct al comunitatilor locale, asigurarea unei administrari reale, prietenoase mediului, a zonelor cu impact turistic din Parc.

Parcul Natural Apuseni este propus in intregime ca viitor sit Natura 2000 iar zona platoului Padis este considerata reprezentativa pentru carstul european, datorita prezentei carstului impadurit si a numeroaselor habitate si specii de importanta internationala, precum si a unor fenomene carstice de o exceptionala valoare: Cetatile Ponorului si Poiana Ponor, Cheile Galbenei, Cetatile Radesei si Cheile Somesului Cald, Platoul Lumea Pierduta etc.

CCA al PNAp este un organism consultativ, format din 51 de institutii si organizatii,reprezentand factori interesati in administrarea Parcului Natural Apuseni.

-----------------------------------

Pentru mai multe informatii va rugam sa luati legatura cu:

Mihai Togor, presedinte CRSE, 0749 184 193

Paul Iacobas, director CAPDD Bihor, 0745 602 301




















 



 

Paul Iacobaş


Connections with the Mountain Guide:
Muntii BIHOR - Cetatile Ponorului  
Muntii BIHOR - Drumul Forestier Galbeni  
Muntii BIHOR - Creasta Muntilor  
Muntii BIHOR - Cheile Galbenei  
Muntii BIHOR - Izbucul Galbenei  
Muntii BIHOR - Poiana Lumea Pierduta  
Muntii BIHOR - Valea Somesului Cald  
Muntii BIHOR - Pestera Cetatea Radesei  
Muntii BIHOR - Cantonul La Grajduri, In V. Cetatil  
Muntii BIHOR - Deasupra Cetatilor Ponorului  
Muntii BIHOR - D.F. Balaleasa-caput, In V. Cetatil  
Muntii BIHOR - Cheile Garda Seaca  
Muntii BIHOR - Valea Garda  
Muntii BIHOR - Valea Garda Seaca  
Muntii BIHOR - Poiana Ponor  
Muntii BIHOR - Comuna Arieseni (popasul Turistic)  
Muntii BIHOR - Cabana Padis  
Muntii BIHOR - Platoul Padis  
Muntii BIHOR - Sub Varful Piatra Galbenei  
Muntii BIHOR - Valea Galbena  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Paraul Cald  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Statiunea Harghita Bai  
Muntii BIHOR  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.