Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Defrisarea continua fara nici o reactie : News

Bookmark and Share

Defrisarea continua fara nici o reactie - Tue, Jul 15, 2008, 11:15 am, visited 4483 times


    Prin aceasta stire vreau sa trag si eu un semnal de alarma cu privirea la starea din ce in ce mai jalnica a padurilor. Am avut prin preajma mea niste persoane care lucreaza in silvicultura si mi-au mai "destainuit" din modurile miselesti de imbogatire rapida din exploatarea fara scrupule a padurilor.

    Weekendul trecut am facut o tura prin Piatra Mare. Cred ca nu era prea bine marcat un traseu si m-am trezit ca nu mai sunt pe nici un traseu marcat asa ca am incercat sa ajung la traseu prin padure. Am mers frumos prin padure si am ajuns intr-o zona in care vad foarte multi arbori care, incepand de la baza si pana la o inaltime de aproximativ un metru aveau coaja indepartata. Toti arborii aveau aceeasi urma lasata pe lemn de o scula speciala folosita pentru indepartarea coajei. O jupuire de vii a arborilor pentru ca acestia sa se usuce pe picior iar mai apoi sa se obtina marcarea si exploatarea acestora. Dupa aceasta indepartare a cojii in maxim un an arborii sunt uscati iar mai apoi se declanseaza "binefacerea", respectiv curatarea codrului de arborii uscati iar pe langa acestia si alte cateva remorci (un numar insemnat bineinteles) de lemn care a scapat vigilentei celor ce s-au ocupat de uscare.

    Din partea autoritatilor nici o reactie si de ce sa aiba vreo reactie cand toata lumea are de castigat. De paza si bunastarea padurilor se ocupa ocolul silvic care mai este controlat si de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare dar care asteapta cu nerabdare ca arborii sa se usuce pentru a se declansa ospatul necrofagilor.

Toata lumea are de castigat: localnicii, in batatura carora mai ajune inevitabil cate o cantitate de lemn; exploatatorii care  pe langa arborii pe care i-au jupuit mai taie si de pe langa si padurarii cu toata conducerea lor, care mai iau si ei o spaga, o remorca de lemne, mai fac si ei o casa. De ce ar avea vreunul dintre acestia vreo reactie? Ma straduiesc sa gasesc o motivatie dar nu prea o gasesc.

Sa protejam padurea care ne asigura nu numai o bunastare prin racoarea, calitatea aerului, pastrarea biodiversitatii dar si o relaxare pe care mai toti romanii ( si nu numai ei) o cauta cu disperare in zilele libere? O asemena motivatie e cel putin hilara pentru necrofagii cxare abia asteapta ospatul. Mai grav e ca cei platiti din bani publici (adica din banii nostri, ai tutuor) participa la asemenea acte ilegale, imorale.

Nu stiu exact ce ocol silvic are in administrare padurea situata deasupra canionului Sapte Scari dar acolo se intampla "in pace, netulburat de nimeni" macelul arborilor care se lupta neputiinciosi nu doar cu conditiile vitrege de viata ci si cu drujba in fata careia nu prea au nici o sansa.

    Am omis sa spun ca in unele locuri deja erau urme de alunecari de teren, brazde de pamant pornite la vale dar cui ii mai mai de asa ceva?







dumitru strilciuc


Connections with the Mountain Guide:
Muntii CODRULUI (FAGET) - Culmea Codrului  
Muntii CODRULUI (FAGET) - Cantonul Silvic Sai  
Muntii CODRULUI (FAGET) - Satul Poiana Codrului  
Muntii CODRULUI (FAGET)  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Sai-Cantonul Silvic Sai-Varful Tarnita

 

Comments
Fără foto Grigore Sârbu, Wed, Jul 16, 2008, 10:14 pm

Va rog, daca este posibil, sa adaugati niste detalii. Cum ar fi locul (cit mai) exact unde ati observat arborii decojiti.
Observatia / rugamintea este general valabila.
---
Grig

Fără foto Eugen Mitescu, Thu, Jul 17, 2008, 9:01 pm

In momentul de fata explorez o zona marginasa a muntilor Sierra Nevada, din sudul Spaniei. Sunt toti doar piatra si buruiana, care iti cresteaza pielea atunci cand urci pe carari. Soarele bate cu o intensitate rareori cunoscuta in Romania. Nu ai umbra copacilor si mirosul de padure al muntilor nostri dragi de acasa. Acesti munti adapostesc dealtfel cel mai mare desert european. Asa vor ajunge si Carpatii daca nu avem grija de ei si ar fi foarte trist. Carpatii reprezinta pentru romanii din zona Almeriei iarba verde de acasa, de care le este cel mai dor.
Opriti barbaria defrisarii, pana nu este prea tarziu.

Fără foto dumitru strilciuc, Fri, Jul 18, 2008, 8:17 am

Am sa incerc sa detaliez locatia. Am mers de la cabana Piatra Mare spre varful Piatra Mare. De pe varf am vrut sa continuam traseul pe la cascada Tamina, dar fie nu era prea bine marcat acest traseu, fie nu am vazut noi ca ne-am trezit ca nu mai eram pe traseu. Din varful Piatra Mare am coborat, continuand directia cabana-varf, pe o bucata de pajiste alpina (am crezut ca marcajele or fi prezente de unde incepe padurea). Cand am ajuns la granita dintre pajiste si padure am constatat ca nu este nici un marcaj dar tot acolo era o poteca (facuta de oameni si animale) si am luat-o pe poteca la dreapta (probabil aici am gresit intrucat cred ca in loc sa mergem inspre Tamina ne-am indepartat). Apoi, vazand ca nu mai gasim nici un traseu, ne-am decis sa coboram (in zig zag, bineinteles, ca altfel nu se poate) inspre paraul Timis (banuiesc ca asa se cheama) ca sa ajungem tot in Dambu Morii. Dupa ce am mers vreo 30-45 minute (poate si mai mult) am vazut arborii decojiti. Am tot coborat (zigzag) si am ajuns in traseul cu cerc rosu chiar unde se termina canionul sapte scari. Sau daca esti in varful Piatra Mare cand te uiti in jos inspre stanga se vad niste stanci. Cred ca pe acolo (prin stanga acelor stanci) am coborat. Altfel spus daca urci de la Dambu Morii pe la Sapte Scari, dupa ce se termina canionul o iei la dreapta, cum urci, si tot urci in zigzag pana la varf. Zona cu arbori decojiti este mai apropae de varf decat de parau. Sper ca am reusit sa localizez mai detaliat. Oricum daca chiar crezi ca se poate face ceva sunt dispus sa mergem sa ii gasim. Acu saracii arbori oricum se vor usca, dar macar de ar fi sanctionati cei care au facut-o sau sa nu se mai extinda decojirea (ori acolo ori in alte parti).

Codruta Nedelcu Codruta Nedelcu, Fri, Jul 18, 2008, 2:44 pm

Buna,

Nu stiu daca ai primit e-mailul - trimite-mi te rog un mesaj la arininfo@gmail.com, ca sa putem lua legatura mai bine;)

Codruta

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.