Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Parcul National Retezat, amenintat : News

Bookmark and Share

Parcul National Retezat, amenintat - Tue, Aug 5, 2008, 8:07 pm, visited 9067 times


Ecologistii se tem ca noul proiect de drum national de aproape 100 de kilometri, aflat deja in derulare, ar putea distruge unul dintre ultimele colturi de rai, neatinse inca de mana omului: Parcul Retezat.



Noul drum national, DN66A, va lega orasul Uricani din sudul Transilvaniei de Baile Herculane. Pentru asta insa, constructia va trece prin Parcul National Retezat, rezervatie naturala (38.000 hectare) inca din 1935 si se va indreapta spre Parcul National Domoglet - Valea Cernei, noteaza BusinessWeek.



Sustinatorii constructiei sunt de parere ca acest proiect va contribui la sporirea turismului dar si la cresterea economica a zonei, aflata intr-o sitatie critica din acest punct de vedere.



"Drumul va fi construit pentru a ajuta la dezvoltarea turismului, acest lucru fiind o sansa extrem de importanta pentru noi", a declarat Danut Odagiu Buhaescu, primarul Uricani, oras cu o populatie de 10.000 de locuitori.



Sursa: www.9am.ro


Gergely Iosif


Connections with the Mountain Guide:
Muntii CERNEI - Baile Herculane (CFR)  
Muntii RETEZAT - Uricani  
Muntii CERNEI  
Muntii RETEZAT  
Comments
Mădălin-Cristian Focşa Mădălin-Cristian Focşa, Tue, Aug 12, 2008, 9:36 am

De ani de zile se tot minte publicul cum ca drumul asta ar trece prin P. N. Retezat. Aiurea! Trece exact pe limita lui, nu intra in parc. Nu te poti opune, nici chiar pe considerente ecologice, unui drum de legatura vital, pe o vale principala a Carpatilor, intre 2 zone puternic locuite.
E ca si cum am fi sarit cu totii ca de ce se face calea ferata Salva-Viseu sau de ce se face drum intre tara Hategului si Banat...
Eu sunt membru intr-o organizatie de protectie a mediului, dar nu pot sa nu sustin necesitatea vitala a constructiei acestui drum.
Bineinteles ca mi-ar fi placut o solutie mult mai durabila in timp, mai usor de exploatat si mai sigura pentru mediu - adica un tunel pe sub pasul dintre valea Jiului de Vest si a Cernei, exact la imbinarea muntilor si la apropierea cea mai mare de Retezat si Muntii Godeanu si Valcan. Dar, chiar si daca nu se va face cu tunel, tot trebuie facut acest drum.

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Tue, Aug 12, 2008, 9:39 am

De ce trebuie facut acest drum? Da-mi un motiv bun din punct de vedere economic.

Fără foto Paul Coman, Wed, Aug 13, 2008, 5:27 pm

Ma Madalin... din cauza oamenilor ca tine se aproba toate proiectele astea si toate distrugerile. Toate organizatiile au oameni care nu au nici o treaba cu ceea ce reprezinta de fapt acea organizatie. Asa e in general. Sunt alte manuieli la mijloc. Daca la noi in tara functionau aceste organizatii cum trebuia nu se mai distrugea niciun parc si nicio rezervatie. Oamenii carora le pasa cu adevarat de natura sunt acolo, in ea. Sunt prea curati ca sa se implice in organizatii din astea... parerea mea

Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Wed, Aug 13, 2008, 10:53 pm

Emi, daca drumul ar fi bine facut cu pasaje pentru animale cu un studiu si solutii corecte, drumul ar fi bun in zona. De cate ori a fost blocata Valea Oltului, de cate ori a fost blocata Valea Jiului? Pentru cei din zona drumul a existat si inainte de inundatiile din 1999 (cand s-a surpat aproape de Valea Cernei), fiind folosit pentru a scurta ocolirea unor blocaje pe Valea Jiului, desi drumul se prezenta si se prezinta execrabil.
Paul esti prea dur cu Madalin. Stiu, acest drum contribuie la murdarirea zonei. Insa daca Romania incepe sa se civilizeze si trebuie sa se civilizeze, nu o sa mai fie chiar asa.
As vrea sa fiu impartial, sa nu fiu inteles gresit; pur si simplu nu sunt impotriva unui drum in zona.
Fiti mai rezonabili cu vorbele!

Lucian Jurca Lucian Jurca, Thu, Aug 14, 2008, 2:41 pm

Nici nu atinge Parcul National decat asa pseudo-tangential sau fortat de mintea unora care n-au fost niciodata pe-acolo. Ca si la austrieci se poate si iasa bani buni din asta.
E un proiect bun, trebuie lasat sa mearga. Si evident monitorizate atent activitatile colaterale celor pur turistice. Sunt multi oameni de munte adevarati in Vale, care pot fi angajati ca Rangeri si totul poate fi foarte OK.

Fără foto Paul Coman, Tue, Aug 19, 2008, 5:17 pm

Ai dreptate, Cătălin. Îmi cer scuze, Mădălin.

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.