Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Noutate editoriala: Umbre intunecate : News

Bookmark and Share

Noutate editoriala: Umbre intunecate - Sun, Sep 21, 2008, 2:03 pm, visited 5569 times


Cu mare bucurie vă anunţ că în sfârşit a apărut cartea UMBRE ÎNTUNECATE, o carte în care Joe Simpson (autorul cărţii „Culmile neantului”) ne vorbeşte despre etica montană, despre partea întunecată a alpinismului de altitudine. 


Cartea poate fi achiziţionată de pe www.karpatia.ro , contact@karpatia.ro sau la telefon 0742 044 576,  0368 80 75 75 şi în curând şi din magazinele cu articole montane. 


Domnii Dinu Mititeanu şi Mihai Vasile au avut amabilitatea de a fi consultanţii de specialitate, de asemenea dl Dinu Mititeanu semnează prefaţa cărţii, pe care o puteţi citi mai jos:


PREFAŢĂ


Motto: Chiar dacă evoluează aproape de cer, în puritatea infinită a unei lumi de lumină şi frumuseţe, alpiniştii nu sunt îngeri. Ei sunt mereu oameni, iar inima lor rămâne pătată de negriciunea lumii de unde vin şi unde, mai devreme sau mai târziu, se întorc. 


Lionel Terray


Cartea aceasta, având ca autor un renumit alpinist-scriitor, ne face să credem că vom găsi în paginile sale acţiune şi aventură, că o vom citi „pe nerăsuflate”. Dar încă de la primele pagini ne vom da seama că lucrurile nu stau chiar aşa. Joe Simpson prezintă doar fragmente ale unor ascensiuni himalayene, punând accent mai ales pe ceea ce se petrece în „zona morţii”, adică peste altitudinea de 7.500 m. În acelaşi timp, el „coboară” adânc în fiinţa umană, în sufletele şi gândurile „actorilor” participanţi la dramele de acolo, drame cauzate de epuizarea fizică şi psihică produsă de ceea ce Chris Bonington numeşte un cocteil infernal: vânturile cumplite, temperaturile ce coboară până la -40ºC şi efectele altitudinii, drame din care unii alpinişti aflaţi la graniţa dintre viaţă şi moarte au fost salvaţi de voinţa lor sau de generozitatea camarazilor. Alţii – umbre întunecate ce cădeau fără a se mai putea ridica, (titlul ediţiei engleze este „Dark Shadows Falling”) nu au avut norocul să beneficieze de un gest de omenie din partea semenilor lor aflaţi în imediata apropiere.


Aflăm de la unul dintre cei cu care a discutat autorul cărţii despre un episod care l-a consternat că:


Există o împărţire distinctă a alpiniştilor, în cei „moralişti”, care au găsit întregul episod de neiertat, şi cei „pragmatici”, care au adoptat atitudinea mai dură şi l-au acceptat ca parte a riscurilor alpinismului de altitudine.


Joe Simpson încearcă să afle şi să înţeleagă motivaţiile unor gesturi şi acţiuni, sau dimpotrivă, absenţa lor, dar adaugă:


Nu am fost acolo, şi nu pot fi sigur cum m-aş fi comportat în circumstanţe similare, deşi aş putea ghici foarte bine.


Da, ar putea ghici, pentru că el însuşi este eroul unei incredibile autosalvări din ghearele morţii, petrecută pe Siula Grande în Peru, în 1985. Ştim asta atât din filmul-reconstituire „Touching the Void”, în care Joe interpretează propriul său rol, cât şi din cartea tradusă în româneşte cu titlul „Culmile neantului”, tot la editura Karpatia din Braşov. El este, aşadar, cel mai în măsură să ştie ce gândeau acele „umbre întunecate”.


Citind cartea, nu puteam să nu-mi amintesc de faptul că nu de multă vreme, Horia Colibăşanu al nostru a trăit în Himalaya o dramă similară. Şi-a riscat propria viaţă stând câteva zile şi nopţi în cort lângă coechipierul şi bunul său prieten Inaki Ochoa, care era „în ultima tabără” a acelei ultime ascensiuni spre o lume mai bună.


Alpiniştii şi căţărătorii vor găsi în carte lungi discuţii despre etica alpină; ne-alpiniştii vor constata şi ei că au în mână o carte interesantă şi consistentă. Din ea vor învăţa multe lucruri despre enigmatica fiinţă umană, dar şi despre lumea noastră, lumea alpină, pe care sper că le vor înţelege mai bine. Căci sursa este competentă. Joe Simpson le prezintă, desigur subiectiv, dar onest, nu deformat, nu răstălmăcit, nu exagerat, cum ştim şi cum citim şi în carte că o fac cei mai mulţi ziarişti şi reporteri pentru a-şi vinde mai bine „marfa”.


Cartea trebuie citită pe îndelete, trebuie să reflectăm la ce scrie acolo. Nu poţi să nu cazi pe gânduri când citeşti că: este onorabil faptul că ghizii Hall şi Harris au refuzat să-şi abandoneze responsabilităţile (clientul epuizat). Unii pragmatici ar putea spune că acest lucru a condus la pierderea a trei vieţi în loc de una; moraliştii ar putea replica spunând că a fost o faptă de sacrificiu eroic şi de mare umanitate, în ciuda inutilităţii ei.


Întâlnim în carte multe alte situaţii ce ne pun pe gânduri. Mie, în serile trecute, după ce lăsam cartea din mână, multă vreme somnul refuza să-mi vină…


 


Dinu Mititeanu

Cluj Napoca 15 iulie 2008


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Elena Málnai


Connections with the Mountain Guide:
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI - Sub Varful Semenic  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI - Compl.Turistic Semenic  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Compl.Turistic Crivaia-Compl.Turistic Semenic

 

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.